Nyt on todella surullinen luku Suomesta: Yli 1000000 kärsinyt vanhempiensa juomisesta

Häpeää ja itsetunnon puutetta sekä fyysistä kuritusta, muttei niinkään materiaalista puutetta. Tässä on kiteytettynä suomalaisten "lasinen lapsuus".

Arkistokuva

Yli miljoona suomalaista on joutunut kärsimään ja kokemaan turvattomuutta omien vanhempiensa alkoholinkäytön takia.

A-klinikkasäätiön teettämän kyselyn mukaan 23 prosenttia suomalaista aikuisista on kokenut lapsuudenkodissaan haittoja aikuisten alkoholinkäytöstä.

Yleisimmät haitat ovat kodin riitaisuus ja nimittely, jota kertoi kokeneensa usein tai joskus jopa 83 prosenttia.

"Rähinäviina" on vienyt myös yörauhan ja rikkonut perheen rutiineja. Niin ikään suomalaiset ovat kokeneet henkistä painostamista, kuten aikuisten mykkäkoulua ja eristäytymistä.

Peräti puolet haittoja kokeneista kertoi myös, että lapsuudenkodissa esiintyi fyysistä kovakouraisuutta aikuisten kesken tai lapsia kohtaan. 

Silmiinpistävää on, että materiaaliset puutteet olivat harvinaisempia.

Silmiinpistävää on, että materiaaliset puutteet olivat harvinaisempia."

A-klinikkasäätiön mukaan häpeä oli kaikkein tavallisin vanhempien juomisesta aiheutunut haitta. Sitä kertoi kokeneensa 76 prosenttia.

Häpeä myös nostaa kynnystä hakeutua ammatillisen avun tai harrastusten piiriin. 

Suurin osa, eli 62 prosenttia, haittoja kokeneista tunsi myös huonoa itsetuntoa. Luottamus tulevaisuutta kohtaan oli heikentynyt yhtä monella.

Usean tutkimuksen mukaan jo yksikin turvallinen aikuinen voi auttaa lasta selviytymään kasvuolojen vaikeuksista. 

Haittoja kokeneiden elämässä turvalliset aikuiset ja muut turvaavat tekijät olivat harvinaisempia kuin niillä, joiden kotona käytettiin alkoholia ilman lapsille aiheutuneita haittoja. 

– Kasvuolojensa ongelmiin syyttömiä lapsia on tuettava kaikin mahdollisin tavoin. Lasten ja perheiden peruspalvelujen tasosta ei saa tinkiä, päättelee A-klinikkasäätiön kehittämiskoordinaattori Janne Takala

Turvallinen aikuinen voi kuitenkin olla kuka vain.

– Jokainen aikuinen voi olla myös naapuruston lapsille se mukava ja turvallinen tyyppi.

Kyselyn mukaan alkoholin maltillinen juominen ei sinänsä aiheuta kuitenkaan turvattomuutta.

Valtaosa (74 %) haittoja kokemattomista oli asunut kodissa, jossa aikuiset kuitenkin käyttivät alkoholia. Heidän kasvuoloilleen oli tyypillistä, että lapsista pidettiin hyvää huolta kaikissa tilanteissa, että lapsilla oli mielekästä tekemistä ja että tunnelma pysyi hyvänä aikuisten käyttäessä alkoholia.

A-klinikkasäätiön kyselytutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy kesällä 2016. 

Kyselyyn osallistui 1038 vastaajaa, jotka olivat 18−65-vuotiaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva
Mikko Välimaa

Kommentit (5)

Kommentit

Ja murhetta tulee riittämmään, koska elinkeinoelämän juoksutyttö Janna Pelkonen kertoo ilosanomaa: " Ruokakaupan hyllyltä pitäisi saada kaikki ruokajuomat tervetulosamppanjasta kahvikonjakkiin saakka ja kaikki siltä väliltä". Siis viinaa lähikauppaan heti karkkihyllyn viereen. Hän iloitsee ajamaansa alkoholilain uudistamisesta, koska "Uudistus tuo erityisesti ravintolatoimintaan lisää kaivattua vapautta". Pelkosen viesti on ymmärrettävä hänen vaalikampanjan rahoittajien Suomen Viihderavintolat Oy:n ja Helsingin Kaivohuone Oy:n äänitorvena.

Totuuden Ministeriö

- ja ne jotka ovat lapsuudessaan säästyneet juopottelevien vanhempien kiroukselta, joutu-
vat viimeistään keski-ikäisenä juopottelevien naapureitten uhreiksi.
Missä tahansa suomalainen oleileekaan, siellä oleilee aina myös lauma alkoholisteja
niin että Juicea lainatakseni voin todeta: "ei elämästä selviä juopoitta".....

Osservatore

Jopa Puna- armeijan torvisoittokunta osaa kyseisen biisin, tosin sanoitta, mutta ei suolla omaa typeryyttään pakko oireisen kirjoittamisen tarpeensa tyydyttämisen jälkeen tallenna ruutua painaessaan valheellista, täysin harhaan johtavaa materiaalia tämän kansallistaiteilijanne kappaleen sanoituksesta.... :-) -häiriintyneet aivan oma lukunsa.

venäjän trolli

Minun lapsuudessa nämä viinalauantait oli mukavia iltoja. Meille tuli vieraita lapsineen ja ilta meni rattoisasti, kaikilla oli hauskaa ja nauru raikasi asunnossa. Meillä lapsilla oli myös mukavaa, aikuiset pelleili ja leikki meidän kanssa, myös rahaa jaettiin lapsille, joskus isompiakin summia. Mitään riitaa tai tappelua en muista tapahtuneen, aina oli vain hauskaa. Kun näitä viinalauantaita oli vain harvakseen, joskus toivoin että niitä olisi useammin.

lahela5