Nico Rosbergin juuret tunnetaan 300 vuoden päähän – mistä rantatontti "Tuusulan pojalle"?

Risto Seunan mielestä Tuusulassa voidaan nostaa lippu korkealle "sukulaispojan" MM-tittelin kunniaksi. – Jos ei Tuusulassa olisi elänyt ihmisiä, ei olisi Kekeä eikä Nicoa, hän naurahtaa.

Oskari Lehto

Tuusulassa voidaan hyvällä syyllä poksautella kuohujuomia Formula 1 -kuljettaja Nico Rosbergin maailmanmestaruuden kunniaksi. Saksalais-suomalainen kuski on nimittäin vanhaa tuusulalaista sukua.

Asiasta kertoi ensin Keski-Uusimaa-lehti.

Nico Rosbergin nimi löytyy painettuna tuusulalaisen Skogster-suvun sukukirjoista, joita alettiin koota 1990-luvulla. Sukukronikkaa on ollut mukana tekemässä myös Nahkelassa asuva Risto Seuna, joka on johtanut Skogsterien sukuseuraa 25 vuoden ajan.

Odotin Keken tapaamista kovasti.

Skogstereita voisi luonnehtia Keski-Uudenmaan mahtisuvuksi, sillä sukukirjoista löytyy yli 30 000 muutakin nimeä. Risto Seuna löytää eräästä monisataasivuisesta opuksesta käden käänteessä taulut 3 321 ja 3 322. Niissä lukevat kahden F1-maailmanmestarin nimet: ensimmäisessä Keijo "Keke" Rosberg ja jälkimmäisessä Nico Erik Rosberg.

– Keke Rosbergin äidin äiti oli nimeltään Hilma Skogster ja kotoisin Lahelasta Seppälän talosta. Keken äiti Lea Lautala puolestaan syntyi Vehkalahdella, Seuna selvittää.

Vuoden 1982 maailmanmestari Keke Rosberg on ollut tietoinen sukujuuristaan. Risto Seunan mukaan Rosberg oli tulossa Hyvinkäällä järjestettyyn Skogsterien sukukokoukseen 1980-luvun alkupuolella, mutta ei lopulta päässytkään paikalle kiireittensä vuoksi.

– Keken kisoja tuli tuolloin seurattua, joten odotin tapaamista kovasti. Se ei toteutunut, mutta paikalla oli hänen äitinsä, joka lähetti Kekeltä terveisiä kaikille. Nico tuskin tietää suomalaisista sukujuuristaan paljoakaan, Risto Seuna uumoilee.

Skogstereiden historia Tuusulassa ulottuu vähintäänkin vuoteen 1722, josta asti Tuusulan kirkonkirjoja on säilynyt. Suvun tila sijaitsi alun perin Tuusulan Yli-Keravalla, nykyisen Kaskelan alueella.

Eiköhän tässä ole jo tarpeeksi syytä juhlia mestaruutta Tuusulassakin: Hyrylän torilla tavataan! Mistä löytyisi rantatontti Tuusulan pojalle?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän oskari.lehto@media.fi kuva
Oskari Lehto

Kommentit (6)

Kommentit

Jos ei omaa elämää ole niin voihan sitä ylpeillä ihan minkä unelmansa vuoksi tahansa. Voimme poksauttaa joka viikonloppu kuohuvaa ihan siitä syystä, että olemme kaikki Aatamin sukulaisia. Ainakin sukututkimuskirjan tarinoiden mukaan. Hurra! hurra!

A. Hankala