Asuntojen hinnat putosivat pääkaupunkiseudullakin

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat pääkaupunkiseudulla laskivat hieman lokakuusta marraskuuhun.

Johanna Erjonsalo

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat notkahtivat pääkaupunkiseudulla 0,9 prosenttia lokakuusta marraskuuhun, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot.

Vastaavana aikana muualla maassa hinnat laskivat 1,3 prosenttia. Koko maan hinnat laskivat siten 1,1 prosenttia.

Lokakuusta marraskuuhun vuonna 2015 hinnat nousivat koko maassa 0,5 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 2,9 prosenttia. Samaan aikaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat muualla Suomessa laskivat 1,6 prosenttia.

Marraskuussa tänä vuonna vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 241 euroa, kun vastaava hinta pääkaupunkiseudulla oli 3 576 euroa. Muualla Suomessa neliöhinta oli 1 643 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Oleellisempaa on asuntojen hintojen eriytyminen pääkaupunkialueella eri asuinalueilla kuin kuin 1,1%:n hintojen lasku. Kun alueen sosioekonominen asema laskee ja maahanmuuttajien määrä kasvaa, se vaikuttaa parempien veronmaksajien siirtymiseen ns. paremmille alueille. Kun tämä kehitys on lähtenyt käyntiin, niin se toimii nopeuttavana tekijänä segrikaation syntymiselle. Näin on käynyt pääkaupunkiseudullakin. Esimerkiksi Myyrmäessä oli vielä 80-luvulla sama sosiaaliekonominen tausta kuin Tapiolassa. Nykyisin alueet ovat täysin erilaisia ja erihintaisia. Toiset alueet nousevat, toiset laskevat. Se on paljon merkittävämpää kuin vuositasolla tapahtunut 1%:n hintojen lasku. Keskihinta ei ole oikea mittari luomaan kokonaiskuvaa pääkaupunkiseudun asuntojen hintakehityksestä.

1207

Noinhan asia on, mutta kun sitä ei saa noin kertoa julkisuuteen.
Lähes jokainen tietää miten asia on, ja silti aina pitää juttu tehdä kauniisti kierrellen ja muotoillen ettei kukaan suutu.

Viisari