Puheenaihe

Sunniva Drake teki kirjastoista maahanmuuttajien olohuoneita – "Vastustus ei minua hetkauta"

KULTTUURI Suomen PEN myönsi vuoden 2017 sananvapauspalkinnon kirjastopalveluiden aluejohtaja Sunniva Drakelle. Hän teki Espoon kirjastoista maahanmuuttajien olohuoneita

Sunniva Drake tekee työtä suurella sydämellä ja on luonut isoista kirjastoista paikan, jossa kantasuomalaiset ja maahanmuuttajat kohtaavat.

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon kirjastopalveluiden aluejohtaja Sunniva Drake uskaltaa sanoa ja toimia. Hän on tehnyt töitä sen eteen, että Espoossa kirjastot ovat avanneet ovensa maahanmuuttajille ja ne kantavat merkittävän vastuun kotouttamistyöstä.

Perhe teki Sunniva Drakesta sen, mitä hän on nyt. Draken oma tausta on monikulttuurinen ja värikäs.

Vastuun-ottaminen kuuluu suomalaisten naisten arvomaailmaan."

– Omia esimerkkejäni ovat olleet äiti ja isä, jotka olivat vahvoja ihmisiä. Sain kasvaa 8-henkisessä perheessä, Sunniva Drake perustelee.

Draken isä oli löytölapsi, jonka Sunniva Draken isoäiti kasvatti suomenruotsalaiseksi. Äiti tuli Saksasta Suomeen 20-vuotiaana vuonna 1949. Hän oli talouspakolainen. Sota varjosti molempien vanhempien nuoruutta.

Drake painottaa, että ihmiselle on aina hyötyä siitä, että hän saa elää monen kulttuurin äärellä. Hän pääsi näkemään rajailmiöitä. Hänen oma perheensä asui katolilaisena luterilaisessa ympäristössä ja hänen nuoruuden kotinsa oli Hämeenlinnassa vankila-alueella, koska isä työskenteli Hämeenlinnan restauraatiosta vastaavana arkeologina.

– Näen itseni hyvin tyypillisenä suomalaisena ja tunnistan itseni suomenruotsalaisena. Meillä kaikilla on vaikutteita idästä, lännestä ja etelästä, kunhan ensin vähän raaputetaan pintaa.

Perheen kokemukset tekivät Sunniva Drakesta feministin ja taistelijan, joka tekee työtä oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta. Hän on nähnyt, miten valtaa käytetään ja osaa käyttää sitä itsekin.

– Taistelija minussa edustaa maskuliinista puolta ja välittäminen feminiinistä puolta.

Sunniva Drake on antanut äänen niille, jotka tekevät hiljaista työtä yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevien eteen. Hän on ylpeä Suomen PENin myöntämästä tunnustuksesta ja katsoo sen olevan kiitos kaikille naisille, jotka tekevät vaieten työtä turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten hyväksi.

– Vastuunottaminen kuuluu suomalaisten naisten arvomaailmaan. Tämä ajattelutapa syntyi sota-aikana.

Minulla on missio ja rakastan haasteita."

Drake on hyvin hämmästynyt siitä, että turvapaikanhakijakriisissä ei ole löytynyt yhteiskunnallista vastuunkantajaa. Suomessa on viimeiset 20 vuotta puhuttu taloudesta, muttei arvoista.

– Vain arkkipiispa Kari Mäkinen on uskaltanut avata suunsa ja puhua arvoista. Muut vaikuttajat ovat pääsääntöisesti olleet hiljaa.

– Jotain on pahasti vialla, kun 80 prosenttia kansasta on sitä mieltä, että ilmapiiri on ahdistava. Vihapuhe jatkuu siihen asti, kunnes suuri ääni sanoo, että "tämä ei käy".

Draken mukaan jäljet ovat rujoja, jos hylkäämme turvapaikanhakijat. Menetämme inhimillisen arvokkuuden. Hän itse taistelee sen puolesta, että maahanmuuttoviraston tulkinnat turvapaikkahakemuksista eivät rikkoisi perustuslakia.

Etenkin Leppävaaran kirjasto on kulttuurien sulatusuuni. Kirjastoissa on järjestetty maahanmuuttajien ja kantaväestön välisiä keskustelutilaisuuksia. Kielikahviloissa tavalliset suomalaiset opettavat suomea maahanmuuttajille. Aivan kaikki eivät näe toimintaa positiivisena.

– Välillä tulee kirjallistakin palautetta, mutta vastustus ja ongelmat eivät minua hetkauta, Drake kuittaa.

– Minulla on missio ja rakastan haasteita. Selitän sekä henkilökunnalle että asiakkaille, miksi toimimme näin.

Drake näkee, että tärkein keino kotoutumisessa on suomen kieli ja kulttuuri. Emme voi olettaa, että tulijat tietävät, mikä on meidän tapamme toimia ja ajatella.

– Haluamme luoda maahanmuuttajalle kokemuksen siitä, että hän kuuluu johonkin ja että hän oppii ja pärjää.

Tärkeintä, mitä Suomi voi Sunniva Draken mielestä tarjota, on turvallisuuden tunne.

Suomen PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö. Se on osa yli 100 maassa toimivaa kansainvälistä PENiä. PEN pyrkii peruskirjansa mukaisesti puolustamaan ja edistämään kirjallisuutta ja taiteen- ja ilmaisunvapautta kaikkialla maailmassa.

Suomen PEN jakoi ensimmäisen sananvapauspalkintonsa vuonna 2012.

Kommentit (27)

Kommentit

Niin tai näin Euroopassa

Niin tai näin Euroopassa liikaa pakolaisia ja lisää tulee , valitettavasti terroristeja ja rikollisia myös seassa ja työpaikkoja tai asuntoja ei tarjolla.Oli sitten hyvää tahtoa ja auttamisen halua niin ongelmat aina suuremmat mitkä mahdollisuudet täydelliseen auttamiseen, ainut keino olisi saada asiat kuntoon lähtömaissa ja sehän ei tunnu edistyvän yhtään se asia.

maahanmuuttajien olohuoneita

maahanmuuttajien olohuoneita,nimenomaan

Kyllä,mitäpä niille nyt ei

Kyllä,mitäpä niille nyt ei tehtäisi! Ja vielä jaksavat valittaa heti vihapuheista,jos joku on erimieltä asioista. Suomi 100v,kyllä ois jäänyt monelta sodat sotimatta,jos olisi tiennyt,että tämä maa sitten annetaankin muslimeille.

Kirjastot maahanmuuttajien

Kirjastot maahanmuuttajien olohuoneita. Mistähän Espoosta löytyisi kirjastopalvelut Suomalaisille?

Eiköhän Sunnivan pitäisi

Eiköhän Sunnivan pitäisi kuitenkin kuunnella myös suomalaisia ja heidän vastustustaan eikä ylimielisesti "olla välittämättä" siitä. Ei se anna hyvää kuvaa, jos kaikille tarkoitetut kirjastot ovatkin yhtäkkiä vain maahantulijoille. Mitä itse on katsellut, on älämölö melkoinen, kun teinipoikien porukat huutelevat toisilleen omalla kielellään pelatessaan tietsikoilla. Jokainen aikuinen ihminen (18 täyttänyt) on yksin vastuussa itsestään ja tekemisistään. Suomalaiset naiset EIVÄT OLE heistä vastuussa. Alle 18-vuotiaille "sotaorvoille" on sitten määrättävä huoltaja Suomesta, joka on vastuussa heidän tekemisistään. Miksiköhän muuten miehiä on niin vähän hoitamassa pakolaisia (ilman palkkaa)? Ehkä siksi, että tajuavat, että jokainen aikuinen vastaa itse itsestään, ottaa asioista selvää jne.

Sunniva ei voi auttaa

Sunniva ei voi auttaa miljoonia pakolaisia niin jos hän ei sitä ymmärrä niin pettymys voi olla valtava.Evakoissa on myös pieni ero kuin Suomessa tehtiin tämä operaatio meidän sodassa niin ei tullut raiskaajia terroristeja Karjalasta vaan oikeita reiluja kansalaisia . Pakolaiset nyt tässä hetkessä ovat luoneet itse vihan piiriin tekemällä huonoja valintoja olemalla rikollisia.Sunniva ollut raiskaajien vastustaja jopa järjestänyt itsepuolustus kursseja muistaakseni naisille mutta nyt sivuttaa tämäkin ongelman joka on kummalista kuin takki kääntyy koko ajan.

Sellon kirjasto on mainio

Sellon kirjasto on mainio paikka juuri tällaisenaan. Tulee hyvä mieli, kun siellä käy. Häivähdys kansainvälisyyttä, kohteliastakin, piristää, kun itse ei enää matkoille pääse.

"– Näen itseni hyvin

"– Näen itseni hyvin tyypillisenä suomalaisena" Sinä et ole suomalainen eikä sinusta sellaista koskaan myöskään tule. Olet kansallisvaltio Suomen ja sen kansan petturi. Menetät vielä kansalaisuutesi ja lennät tästä maasta ulos. "Perheen kokemukset tekivät Sunniva Drakesta feministin ja taistelijan, joka tekee työtä oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta." Feminismi on sionistien luoma perversio ja se luotiin siksi, että näin saatiin tuhottua perhe yhteiskunnan tukipilarina. Femakot tietenkin kieltävät tämän, mutta totuus ei pala tulessakaan: https://www.youtube.com/watch?v=-Hvwza0FVns "– Jotain on pahasti vialla, kun 80 prosenttia kansasta on sitä mieltä, että ilmapiiri on ahdistava. Vihapuhe jatkuu siihen asti, kunnes suuri ääni sanoo, että "tämä ei käy". " Sunniva Drakella on jotain pahasti päässä vialla. Siellä jyllää sionistien luoma feminismi ja monikulttuurin irvikuva. Todellinen monikulttuurisuus kun ei ole poliittisesti pakotettua. Drake voisi vaikkapa käydä jossakin niistä Ruotsin 55 muslimien (islamistien) no go-alueista, joihin poliisillakaan ei ole enää asiaa ilman konetuliaseita. Sellaisia Drake on tännekin luomassa. "– Välillä tulee kirjallistakin palautetta, mutta vastustus ja ongelmat eivät minua hetkauta, Drake kuittaa." Sionistien hyödyllisiä idiootteja ei ainakaan viisaus hetkauta, se on nähty. Saati sitten isänmaallisuus ja Suomen kansasta välittäminen. Tänne sionistien käskystä päästetyt islamistit ovat sen sijaan Suomen ja sen kansan pettureiden, suvakkien, lemmikkejä. Eero Tillanen

Sulla on putinistin jutut

Sulla on putinistin jutut fasismilla piristettynä.

Näköjään

Näköjään kaasukammiomentaliteettiakin vielä joskus löytyy. Sananvapaus on sitä, että niinkin voi sanoa.

Minulla ei ole mitään sitä

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että joku haluaa rakentaa maahanmuuttajille oleskelutiloja tai edistää kulttuurien välistä vuorovaikutusta. Sitä taas en tajua, että miksi tämä pitää tehdä kirjaston tiloissa ja voimavaroilla - varsinkin kun syntyvät häiriöt mitä ilmeisimmin haittaavat kirjaston alkuperäisen tarkoituksen täyttymistä. Kummalliseksi tämän tekee ennen kaikkiea se, että taustalla on kunnan palkkalistoilla oleva virkamies, joka jutusta paistavan asenteen perusteella toimii tässä arvatenkin enemmän tai vähemmän omavaltaisesti. Luulisi, että virkamiehen ensisijainen tehtävä olisi kuitenkin toimia parhaansa mukaan täyttääkseen lakien ja asetusten velvoitteet sekä kunnan asettamat tavoitteet - no, Espoossa tässä on kyllä ongelmia muillakin virkamiehillä. Kuntalaisena haluaisin, että kirjaston toiminta palautettaisiin sen alkuperäisten tavoitteiden mukaiseksi. Jos osoittautuu, ettei kirjaston peruspalveluilla ole entisen laista kysyntää, niin leikataan sitten kirjaston määrärahoja sopivalle tasolle. Tämän jälkeen voidaan sitten miettiä, että halutaanko maahanmuuttajille järjestää kokoontumistiloja ja onko kaupungin asia olla mukana järjestelyissä - vai hoituisiko homma paremmin nk. kolmannen sektorin kautta. Jos Sunnivaa tällainen järjestely jotenkin kiukuttaisi eikä normaali kirjaston hoitajan työ enää kiinnostaisi, niin mikään ei varmaankaan estäisi häntä perustamasta vaikka jotain "Espoon pakolaisolohuone ry:tä", hakemasta Veikkauksen yms. avustuksia ja junailemasta sopivia tiloja yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa. Varmaan esim. Suomen katutanssiliitosta löytyisi hyviä kokemuksia miten toimia pakolaisten kotouttamiseen tarkoitettujen avustusvarojen kannsa: https://www.uusisuomi.fi/raha/215162-harski-petos-paljastui-kl-65-000-euron-ray-rahat-menivatkin-vuokriin-ja-aiheettomiin

Minusta kirjastoon voisi

Minusta kirjastoon voisi perustaa nuorisolle oman SULJETTAVAN tilan, jossa voivat kailottaa ja pelata yhdessä VÄRISTÄ RIIPPUMATTA. Silloin muut kirjaston käyttäjät eivät häiriinny. Avoimet, seinättömät kirjastot (kuten Omenassa) on juuri siitä huonoja, että kaikki äänet kuuluvat kaikkialle. Siinä on samassa myös Kelan toimipiste, terveysneuvonta jne. Tapiolassakin osa tietokoneista on heti oven vieressä.

Olen impivaaralainen ja

Olen impivaaralainen ja haluan pysyä impivaaralaisena(mitä lie se tarkoittaakin?) Suomalaisena joka tapauksessa! Punikki mikä punikki. Nimikin on tuttu jostain anarkisti piireistä.

Eiköhän olisi potkujen paikka

Eiköhän olisi potkujen paikka virkamiehen joka viis veisaa mihin käyttöön kirjasto on oikeasti on tehty.

Näistä kirjastojen tilojen

Näistä kirjastojen tilojen käyttämisestä maahanmuuttajien (oletan jutussa tarkoitettavan niitä kansallisia ryhmiä, joiden joukosta löytyy eniten työttömiä ja toimettomia) oleskelutiloina on muualla pohjoismaissa huonoja kokemuksia.. Koska kohderyhmään kuuluvat ovat lähtökulttuuristaan johtuen poikkeuksellisen äänekkäitä, olisi tila ainakin hyvä eristää tehokkaasti muiden asiakkaiden häiriintymisen estämiseksi. Kirjastoon tarvitaan poikkeuksetta myös vartijat ja kokeilut esimerkiksi Ruotsissa ovat osoittaneet, että kielimuurin ja ennakkoluulojen vuoksi pitäis paikalle hankkia nimenomaan samaa kulttuurista ja kielellistä taustaa olevat järjestyksenvalvojat - muuten syntyy ongelmia. Eipä sillä, että ainakaan tässä tapauksessa vastoinkäymiset puuhatätiä hetkauttaisivat, sillä tämä on selkeästi yhden henkilön tai pienen piirin hyvänmielen hanke, jonka epäonnistumisen myöntäminen olisi liian kova henkinen kolhu.

Qwerty voisi ottaa selville

Qwerty voisi ottaa selville mikä on kalergisuunnitelma, sitten saattaisi alkaa aueta se, mitä meille suomalaisillekin ollaan tekemässä. Kansanmurha, ei enempää eikä vähempää. Sitä myös tämä sionistien hyödyllinen idiootti Sunniva Drake ajaa, niiden luoman perversion eli feminismin kun on omakseen ottanut. Tosin en toivo qwertyn suhteen asioiden ymmärtämisestä liikoja, kun se ei edes tiedä sitä, että sionistit murhauttivat natsien avulla omiaan saadakseen "oikeutuksen" perustaa nyt omistamansa Israel varastamalla palestiinalaisilta isänmaa jalkojen alta. Sama ollaan tekemässä meille suomalaisille, mutta hölmöt eivät sitä näe. http://kalergisuunnitelma.blogspot.fi/2009/11/kreivi-kalergin-suunnitelma.html

Kun sinulla on näin

Kun sinulla on näin vavahduttavia sisäpiirin tietoja, niin kerro toki ne suojelupoliisille, jos vaikka sieltä saisit vastakaikua. Kaikki kun eivät ymmärrä näistä uskon asioita.

Itse olen oppinut, että

Itse olen oppinut, että nykyään kirjastoon mennessä pitää ottaa joko korvatulpat tai omat musiikit mukaan. Näin ei tarvitse kuunnella mamujen ja muiden levottomien koululaisten kälätystä esimerkiksi tietokoneella tai kun yrittää opiskella. Toki löytyy vielä hyviäkin kirjastoja. Esimerkiksi Pasilassa ja Arabianrannassa saa olla rauhassa. Itse suosinkin näitä kirjastoja. Itäisen kantakaupungin muut mölytouholat ovat sellaisia, että siellä kirjastovirkailijatkin lauleskelevat itsekseen pieleen kuin karaokebaarissa. Käytän näitä korkeintaan varausten lunastamiseen ja aineiston palauttamiseen. Tällaiseen espoolaiskirjastoon en mielelläni astuisi. Onneksi ei tarvitsekaan. Määrätyistä kulttuureista saapuvat henkilöt eivät osaa pitää turpaansa kiinni. Uimahalleissa sama barbaria, pitäköön hallinsa. Lieneekö tämä virkailija sukua sille vihreällä sekoboltsille, jonka piti idologisista pilvisyistä tunkea kannabiskampanjoineen torpedoimaan vihreiden vaalikampanjaa? Nykyäänhän hän lienee jossain EU-virassa jauhamassa paskaa, onneksi siellä Euroopassa. Brysseliin mahtuu runsaasti muitakin tyhjiä pölkkypäitä kuin van Damme.

Itse pelkään, että Helsingin

Itse pelkään, että Helsingin tulevasta keskustakirjastosta tulee juuri mamujen, asunnottomien ja kerjäläisten puuhamaa, jonne asioivan on syytä ottaa kättä pitempää mukaan saadakseen olla rauhassa. Eikös sinne ole haviteltu saunaakin? Siellähän on kerjäläisten hyvä käydä puhdistautumassa ja pesemässä vaatteet. Samantien voidaan julistaa paikka kantasuomalaisilta suljetuksi.

Kyllä minusta nuorisolle

Kyllä minusta nuorisolle voisi myös opettaa käytöstapoja, vaikka tulisivat sitten Disneylandin kulttuurista. Jos kulttuuriin kuuluu puhuminen hirveällä älämölöllä ja viuhtomisella vieressä olevalle kaverille, jonkun pitää selittää, että siitä ei täällä pidetä. Samalla tavalla kuin voi oppia kieliä, matikkaa yms. voi myös oppia puhumaan hiljempaa ja ETENKIN kirjastossa. Useimmilla mamunuorilla on kotona kielitaidottomat vanhemmat, jotka eivät myöskään tajua suomalaisesta yhteiskunnasta muuta kuin tukien hakemisen. Eli tämäkin homma kaatuu sitten koululaitoksen niskaan.

Kirjastot on ehdottomasti

Kirjastot on ehdottomasti muutettava maksullisiksi koska tuntuu olevan melkoista väärinkäyttöä menossa yhteiskunnan rahoilla.

Juu onhan tuota nähty Espoon

Juu onhan tuota nähty Espoon kirjastoissa kuinka aikuiset arabiukot leikittävät täysin vieraitten lapsia kirjastojen pelihuoneissa. Syleissäänkin pitävät tyttösiä toisinaan. Omenan kirjaston korvilla oli jo turviksen tekemä raiskaus uudelta vuodelta. Kirjastoista taitaa tulla myös turvisten makuuhuoneita tai kutuluolia.

Millä oikeutuksella

Millä oikeutuksella kirjastoväki on ryhtynyt toteuttamaan kirjastoille kuulumattomia "missioita"? Eräs esimerkki oli Omenan vanhan kirjaston asiallisen lehtisalin muuttaminen peli- ja notkumispaikaksi ja lehdet työnnettiin pieneen koppiin. Tuli kuulema käsky ylempää.

Eikö ole vielä tullut potkut

Eikö ole vielä tullut potkut koska nyt tuntuu kyllä vakavasti siltä että Espoon rahoja käytetään täysin väärin täytyyhän perusväestökin mahtua kirjastoon.Espoon johto on kummallinen kaikkea väärinkäyttöä sallitaan ja missä on rahat näistä 100000 kadonneista tietokoneista.

Kirjaston nimeäminen yhden

Kirjaston nimeäminen yhden väestöryhmän olohuoneeksi ei kotouta, vaan lisää eri väestöryhmien ja kabtaväestön erillisyyttä ja eriytymistä, ei yhtenäisyyttä ja sopeutumista. Eli juuri päinvastoin kuin tämä Drake väittää ja tarkoittaa. Kantaväestön keskuudessa tämä nostaa vain vastustusta maahanmuuttajiin nähden ja kokemusta että kantaväestö on omassa maassaan vain (veron)maksajan roolissa. Oikea lähestymistapa olisi meidän kaikkien yhteinen olohuone!

Se on kyllä huomattu, että

Se on kyllä huomattu, että mitään kritiikkiä ei sunnivalta tule maahanmuuton suuntaan...kaikki on hyvää...Suomalaisia piisaa kyllä haukkua....

Olikos tää sama tätskä kun

Olikos tää sama tätskä kun perusti ramadan nurkan aikoinaan Entressen kirjastoon. Nyt siellä mesoo kouluikäiset keskellä päivää. Lintsaako ne nappulat koulusta? Entressen kirjaston vessoista poistettiin naisten/miesten wc-kyltit ja nyt molemmat vessat haisee niin kuselle ettei niissä viitsi asioida.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu