Vapaavuori ja Sinnemäki eri mieltä Helsingin suurmoskeijasta – "Se provosoisi turhaan"

Pormestari Jan Vapaavuori.

Arkistokuva / Päivi Tuovinen

Helsinkiin kaavailtu suurmoskeija jakaa kaupungin kärkipuolueiden pormestariehdokkaiden mielipiteet.

Vihreiden Anni Sinnemäki sanoi Ilta-Sanomien järjestämässä pormestaritentissä torstaina, ettei näe esteitä suurmoskeijalle.

Sinnemäki totesi, ettei hänellä ole vielä lopullista kantaa asiaan. Hän sanoi, että Helsingissä on nyt 30 moskeijaa, ja "joskus voidaan rakentaa myös rakennus, joka on alun perinkin tarkoitettu moskeijaksi".

– Periaatteessa moskeijan voi rakentaa kyllä Helsinkiin, Sinnemäki sanoi IS:n tentissä.

Kokoomuksen Jan Vapaavuori puolestaan ilmoitti suoraan, että vastustaa suurmoskeijaa.

Hänelle kysymys ei ole vain siitä, että jättihankkeen rahoitus tulee ihmisoikeustilanteen kannalta arveluttavista arabimaista.

– En kannata suurmoskeijaa Helsinkiin, oli rahoittaja kuka tahansa, Vapaavuori sanoi IS:n tentissä.

Vapaavuori toisti kantansa blogissaan ja Twitterissä perjantaina. Vapaavuoren mielestä suurmoskeija tuskin edistäisi suvaitsevaisuutta, vaan voisi käydä päin vastoin.

 

– En usko, että suurmoskeija olisi kenenkään etu. Ei edes islaminuskoisten. Se yksinkertaisesti provosoisi turhaan ja voisi pahimmillaan lietsoa vaarallista vastakkainasettelua, Vapaavuori kirjoittaa blogissaan.

Vapaavuoren mukaan vastakkainasettelua voisi syntyä niin muslimeiden kesken kuin kantasuomalaisten taholta. 

Vapaavuori tarkentaa, ettei hänellä ole mitään tavanomaisia moskeijoita saati muslimeita vastaan.

– Suomessa ja Helsingissä on paljon islaminuskoisia. Siksi täällä pitää olla myös moskeijoita. Tottakai. Suurmoskeija on eri asia. Pitää aina muistaa mittakaava. Suhteellisuudentaju on politiikassa aliarvostettu hyve. 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva
Mikko Välimaa

Kommentit (30)

Kommentit

Vaikka en Hesassa äänestä niin tiedoksi että siellä on "moskeija" Vanhollislestaatialaisilla sen suojissa on poljettu ihmisoikeuksia ja -häväisty ihmisiä vuosikymmeniä"saarnamiesten" toimesta luulis riittävän sitä hullutusta ?

Isoisä

Mutta nyt ollaankin lahjoittamassa jättimäiselle moskeijalle miljoonatontti. Hankkeen rahoittajina toimisivat mailman vanhoillisimmat valtiot. Yhtään kristillisiä lahkoja symppaamatta: suunniteltu rakennus on valtava - ja ongelmat Euroopan moskeijoiden ympärillä ovat valtavia. On mielipuolista tukea tällaista proggista veronmaksajien lahjoituksilla.

Valtsu

Vastauset ei liene "ullatyyys" kenellekään. Ei vihreitä kukaan reaalimaailmassa asuva voi äänestää. Nyt kaikki uurnille Vapaavuorta äänestämään niin saadaan yksi "vetovoimatekijä" muslimien maamme valloitukselle torpattua.

Vantaan Jeppe

Ei missään nimessä mitään moskejaa,Suomi ei ole islamistinen maa.On Suomen sotaveteraanien häpäisemistä jos tänne rakennetaan moskeja.
Sinnemäki voi mennä johonkin maahan missä on moskeja jos sitä haluaa.Ota Sipilä mukaan !

Kissa51

Moskeija tulee, se on varma. Suomen sinisilmäinen ja tyhmä kansa haluaa tukea monokulttuurista kehitystä, vaikka oma henki, omien lasten ja koko maan tulevaisuus ja on vaa'an toisessa kupissa.

Käet taskussa

Niin kauan kun eri lahkokuntalaiset kirkot saavat olla pystyssä niin kyllä tänne yksi oikea moskeijakin mahtuu. Pääkaupunkiseudullahan ei ole yhtään sellaista. Toki erilaisia rukoushuoneita on mutta Suomen ainoa moskeija on edelleenkin Järvenpäässä.

Parasta tietenkin olisi, että mitkään uskonnot eivät levittäisi muinaisia ennakkoluulojaan vaan asioihin suhtauduttaisi rationaalisesti höystettynä ripauksella empatia-tunnetta.

Myyryläinen

Jos jutun aiheena ovat Vapaavuoren JA Sinnemäen mielipiteet, miksi toimitus on katsonut aiheelliseksi kuvittaa juttua VAIN Vapaavuoren kuvalla ja kuvakaappauksella hänen plokistaan? Onko toimituksella Vapaavuoren häntä kainalossaan?

Myyryläinen

Minusta on todella ajattelematonta lisätä näitä Islamilaisia rukoushuoneita. Ei meille ole tehty synagokiakaan eikä minkään muunkaan eri uskontokunnan pyhättöjä siihen tahtiin kun nyt tehdään näitä moskeijoita. Siis jäitä hattuun Helsingin herrat, jos haluatte nykyisen rauhan uskonnon saralla jatkuvan.
Sinnemäki ja muut vihreät haluavat tästä maasta kummallisen muslimikulttuuriin eivätkä ajattele lopputulosta - Suomi kyllä haluaa olla suomalainen mutta hyväksyä tietyssä määrissä muita kulttuureja ja uskontoja ilman että heidän tapansa ja uskontonsa lyövät läpi meidän omaamme ja muiden jo täällä olleiden.

kantaaottava

Ne ketkä moskeijaa halajaa ovat jo kertaalleen paenneet moskeija maasta, nyt haluavat sellaisen muistuttamaan heitä mistä kannatti paeta. Riitahan siitä tulee ketkä voi siinä kokoontua, sunnit vai siiat

Josip

Toisaalla lehdissä kerrotaan kuinka suomen oikeuslaitos jo lähestyy islamilaista oikeutta kun 10 vuotias tyttö on oikeuden mukaan tarpeeksi kypsä kerjääkseen seksiä aikuiselta mieheltä.

Aboriginaali

Ei sunnit ja shiiat pärjää yhteisessä moskeijassa, vaan molemmilla oltava omansa. Muuten lähtömaiden tappelu ja älämölö siirtyy sellaisenaan suoraan Helsinkiin vielä enemmän kuin on jo tehnyt. Pienemmät moskeijat molemmille ja kauas toisistaan. Tännehän on juurikin sunneja tullut pakoon shiioja ja shiioja pakoon sunneja. Sitten hirveä järkytys ja yllätys, kun kaikki ovatkin täällä.

Termit oikein

Valta osa maailman shia- ja sunnimuslimeista sekä muista lahkolaisista tulee ihan hyvin toimeen keskenään eivätkä edes tiedä mistä ja miksi heidän pitäisi olla erimieltä. Sen sijaan Saudi-Arabian perheyhtiö ja Iranin fundamentalistihallitus eivät tule keskenään toimeen koska kumpikin haluaisi esiintyä ja toimia "muslimaailman" johtajana, Valtaosa muslimeista ei taida kaivata kumpaakaan.

Myyryläinen

Isisin jäsenet ovat sunneja, tänne paenneet ovat kai sitten shioja koska ovat sanojensa mukaan isisiä paenneet.

Naiset, lapset ja vanhukset puolustakoon siellä itseään.

Haluammeko näin 'rohkeille' rakentaa ihan oman moskeijan? -verovaroilla.

oppipoika

Poliitikot ovat luovuttaneet tontteja ja muita maa-alueita maksutta maailman sivu kristittyjen (eri suuntauksien), juutalaisten ja muslimienkin (tataarit) tarpeisiin. Ei tässä ole kyse vain kokoomuksen tai vihreiden linjasta.

Nyt kun rauhanuskonto on rantautumassa suuremmalla väellä, olisi "tasa-arvon" vastaista olla luovuttamatta alueita heille. Arvioni on, että maa-alueet luovutetaan ja myös tulevaan rakentamiseen hukataan kaupungin varoja kuten aina ennenkin.

Ateistit eivät ole koskaan saaneet mitään kaupungilta. Kun he koettivat vuokrata hautausmaakseen muutaman tuhannen neliön alueen Suomen kaartin hautausmaan vierestä, poliitikot pitivät tärkeämpänä koiria ja perustivat koirapuiston. Miksi äänestää tällaisia poliitikkoja? He voivat pyytää ääni koirilta.

Ateisti

Joissain piireissä tätä(kin) hanketta perustellaan työllistävällä vaikutuksella ja uskonnollisella tasa-arvolla ym. hömpällä.

Olsi kiva tietää, miten paljon olemme tähän mennessä rikastuneet, näin invaasion alkutaipaleella.

Käet taskussa

Sinnetännemäki saa mennä mihin haluaa. Jos hänestä tulee joku päättäjä niin pakomuuttoa helsingistä ei voi estää.
Ei maailma voi toimia polkupyörällä! Tahtoo tai ei.

aratus

Nykyiset moskeijat riittävät aivan varmasti. Islamin ei tarvitse olla yliedustettuna väkimäärään nähden. Suomi ei ole islamilainen maa, ja sen saavat muslimit hyväksyä nöyrästi. Tai sitten muuttakoot pois.

suomalainen 1958

Kyllä tänne on paennut sekä shiioja ETTÄ sunneja toisiaan pakoon. Joskus sitten löytäneet VOKin viereisestä punkasta miehen, jota ovat lähteneet lähi-idästä karkuun. Tai en sitten tiedä, vaihteleeko shiiuus ja sunnius sen mukaan, mistä on eniten hyötyä kulloinkin tp-haastatteluissa. Eli jos aiotaan palauttaa shiia-alueelle, ollaan sunni ja päinvastoin, tarvittaessa kristitty. Tuskinpa kukaan pystyy todistamaan, kumpaan lahkoon henkilö kuuluu vai kuuluuko mihinkään uskontoon, kun ei pystytä todistamaan edes henkilöllisyyttä, kansalaisuutta, ikää tai nimeä. Mutta joo. Ehkä yhteinen moskeija voi toimia, jos on selkeästi erilliset rukous- ja kokoontumisajat ja niitä noudatetaan.

Termit oikein

Vai olisiko niin, että täällä missä sikäläiset omia etujaan tavottelevat "kansanjohtajat" eivät ole päällepäsmäröimässä niin tavalliset sekä shiat, sunnit että muut lahkolaiset huomaisivat naapureiden olevan myös ihan tavallisia ihmisiä? Siis sellaisia joilla on ihan samat hankaluudet ja mahdollisuudet kuin itsellä? Että suvaitsemalla saa suvaitsevaisuutta ja, että yhdessä pärjää paremmin?

Myyryläinen

Missähän tällainen harmoninen yhteiselo olisi toteutunut? Se viha on niin syvässä, sunni-shiia-akelilla tapetaan joka päivä ihmisiä. Sen takia on käyty monta sotaa ja konfliktia. Ajatus siitä, että tilanne jotenkin ratkeaisi Suomeen tultaessa ei perustu mihinkään.

Valtsu

Meno on nimimerkin kuvailemaa silloin kun tavallisten ihmisten elämää sotkevat kunnianhimoiset johtajat. Sellaista oli meno kun silloinkin kun suomalaiset kodin, uskonnon ja isänmaan nimissä "vapauttivat" Karjalaa ja pistivät "ryssänuskoisia" järjestykseen.

Toivomukseni perustuikin siihen, että tänne väkivaltaa pakenevat pystyisivät jättämään johtajansa taakseen ja päättämään itse omasta elämästään yhdessä muiden kanssa. Tiedän, että edeliseen sisältyy roimasti toiveajattelua. Emmehän me ole itsekään päässeet eroon NATOttajistamme sun muista kiihkoilijoista.

Myyryläinen