Puheenaihe

Yli 120 000 suomalaisella on peliongelma – rajut ilmiöt lisääntyneet

Peliongelmat koskevat Suomessa 700 000 ihmistä.

Juha Perämäki

Noin 124 000 suomalaisella on ongelmia rahapelien kanssa. Ongelmapelaajia auttavan Peluurin asiakasmäärät ovat kasvussa, vuosiraportista ilmenee.

Peluurin puheluissa käsitellään yhä useammin pelaamisen rahoittamista laittomin keinoin, itsetuhoisuutta, asunnon menetystä, pelaamisesta johtuva eroa sekä lainojen suurta määrää.

–  Nämä ilmiöt ovat yleistyneet Peluurin puheluissa, tiedotteessa kerrotaan.

Peliongelma on inhimillinen tragedia, joka koskettaa myös pelaajan läheisiä.

Yksi Peluurin auttavan puhelimen tehtävistä on ohjata apua tarvitsevat tukipalveluiden piiriin. Julkinen palvelujärjestelmä ei kuitenkaan pysty vastaamaan tarpeeseen.

– Kohtaamme jatkuvasti tilanteita, joissa pelaaja ja läheinen jäävät tyhjän päälle, koska kunnat eivät ole huolehtineet velvoitteestaan järjestää hoitopalveluita. Arpajaislakia uudistetaan parhaillaan, ja uudistamisessa tulisikin varmistaa riittävät resurssit peliongelman hoitoon, toteaa Peluurin yksikön päällikkö Mari Pajula.

Peluuri

Pelaamisesta aiheutuvat haitat koskettavat suoraan tai välillisesti ainakin 700 000 suomalaista.

Peluurin ammattilaiset ohjaavat, neuvovat ja tukevat noin 2 000 pelaajaa ja läheistä vuosittain.

Peluurin auttava puhelin 0800 100 101 ja www.peluuri.fi

Kaikki Peluurin palvelut ovat valtakunnallisia, luottamuksellisia ja maksuttomia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Kohta on pakko kilistä! Yleinen luulo elää rahapelikoneiden äärellä10.2.2017 06.30

Kommentit (2)

Kommentit

Kaikki rahapelit valvottuun

Kaikki rahapelit valvottuun erillistilaan. Pois kauppojen tiloista. Olin itse ongelmapelaaja, mutta onneksi pääsin irti. En voinut lähes kolmeen vuoteen edes katsoa muitten pelaamista, enkä juurikaan käynyt sellaisissa kaupoissa, joissa oli peliautomaatteja. Aika moni kauppa ei saanut minun rahojani, ja vältän edelleen, kymmenen vuoden jälkeen, niitä kauppoja, joissa on automaatit kassojen luona.

Veikkaus mainostaa itseään

Veikkaus mainostaa itseään vastuullisena toimijana. Kortilla pelattaessahan on päivittäinen raja häviöille. On kuitenkin porsaanreikä, nimittäin käteinen. Käteisellä pelaamista ei rajoiteta tällä hetkellä millään tavalla. Hävitä voi vaikka tuhansia euroja päivässä . Ei olisi teknisesti vaikeaa lisätä koneisiin viivakoodin lukija, joka tunnistaisi käyttäjän passista, henkilö- tai ajokortista. Näin voitaisiin asettaa pelirajat ja halutessaan vaikka peliestot määräajaksi tai pysyvästi. Tämä auttaisi ainakin pahimmista peliongelmista kärsiviä ja näkyisi varmasti ulosottotilastoissa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu