Puheenaihe

19-vuotiaan Touko Aallon sanomiset kommunistinuorten lehdessä leviävät netissä – näin Aalto kommentoi menneisyyttään

Vihreiden uusi puheenjohtaja ja kansanedustaja Touko Aalto.

Johanna Erjonsalo

"Kommunistien aatteet vastaa omaakin ajatusmaailmaa, eli kansan enemmistö ja luonto ovat tärkeämpi kuin markkinat." Näin sanoi 19-vuotias Touko Aalto Kommunistisen nuorisoliiton lehdessä 2000-luvun alkuvuosina.

Vuosia vanhassa kirjoituksessa Aalto kritisoi myös vasemmistoliittoa sekä median välittämää kuvaa maailmasta. Kirjoitus kiersi verkossa viikonloppuna vihreiden puoluekokouksen aikaan.

Nykyisin 33-vuotias vihreiden puheenjohtaja ja kansanedustaja Touko Aalto hymähtää hyväntahtoisesti muistellessaan kirjoituksen aikoja. Osallistumistaan Kommunistisen nuorisoliiton opintokerhoon hän pitää sopivaan aikaan eteen tulleena paikkana "kanavoida nuoren miehen maailmantuskaa".

– Silloin heräsi yhteiskunnallinen ajattelu, kun näki ympärillään epäoikeudenmukaisuutta eikä oikein ymmärtänyt, mistä kaikesta siinä oli kyse ja mitä sille voisi tehdä, Aalto kertoo.

Nykyistä itseään Aalto kuvailee sosiaaliliberaaliksi markkinatalouden kannattajaksi.

Aalto kertoo, että hänen tietämyksensä erilaisista puolueista ja niiden ajamista asioista oli nuorena vähäistä. Aallon mukaan hänen ajatusmaailmansa alkoi muuttua lukion lopulla sekä etenkin yliopistoaikoina.

– Se on varmaan aika normaalia, että asioita osaa miettiä uudella tavalla, kun tietoa saa lisää, valtio-oppia Jyväskylän yliopistossa opiskellut Aalto miettii.

Nykyistä itseään Aalto kuvailee sosiaaliliberaaliksi markkinatalouden kannattajaksi.

– Kannatan vahvaa hyvinvointivaltiota, mutta sen pitää olla renki eikä isäntä. Olen arvoliberaali ja suvaitsevainen moneen suuntaan. Hyvällä tai huonolla idealla ei ole puoluekirjaa, Aalto sanoo.

Jyväskylän kaupunginvaltuustossa kolmatta kautta istuvan Aallon näkemystä itsestään tukevat hänen kuntavaalikonevastauksensa. Vaikka Aalto esimerkiksi piti Keskisuomalaisen vaalikoneessa veronkorotuksia parempana vaihtoehtona kuin palveluiden ja sosiaalietuuksien leikkaamista, hän muistutti, ettei juoksevia menoja voi aina paikata veronkorotuksilla. Aalto oli myös eri mieltä siitä, että työttömien ja kotona olevien lapsille pitäisi tarjota vain osapäivähoitoa.

Aalto pitää omien kokemuksiensa valossa tärkeänä demokratiakasvatusta ja sitä, että politiikkaan liittyvät aiheet olisivat enemmän esillä esimerkiksi historian ja yhteiskuntaopin tunneilla.

– Ehkä kun on joskus nuorena hapuillut identiteettinsä kanssa, niin se on tuonut viisautta jatkoa ajatellen, hän pohtii ja toteaa nykyisin vierastavansa mustavalkoista ajattelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vihreät tähtää pääministeripuolueeksi – Touko Aalto: "Pelkkä edellisten hallitusten päätösten moittiminen ei riitä"18.6.2017 13.03
Touko Aalto olisi voittanut Emma Karin jo ensimmäisellä kierroksella – Näin äänet jakautuivat17.6.2017 20.51
Vihreiden ääntenlaskenta vihdoin valmis – Touko Aalto puolueen johtoon17.6.2017 19.35

Kommentit (11)

Kommentit

Vihreät ovat vanhoja

Vihreät ovat vanhoja kommunisteja uusissa puvuissa. Toivottavasti äänestäjät saisivat vihdoin silmänsä auki.

Hei haloo!! Onko tässä Suomen

Hei haloo!! Onko tässä Suomen Maassa vielä joku, joka ei tätä tiedä? Vaihtaneet vain rotsin väriä:) Hyvää Juhannusta kaikille, myös Mahtavalle Toimituksellemme, kiitos:)

"Tutustuin

"Tutustuin vasemmistoaatteisiin Chen innoittamana". Touko Aalto siis innostui ajatuksesta, kun miten (Ernesto) Che Guevara nautti saadessaan teloittaa ihmisiä omakätisesti, jopa lapsia. Hänellä on siis jakamaton ihmisarvo kohdallaan kunnon vasemmistolaisen tavoin. Ja tämä mies haluaa pääministeriksi.

Yhtä ajattelematonta kuin

Yhtä ajattelematonta kuin tuollaiset nuoren möläytykset on niiden levittely. 19-vuotiaan "näkemykset" ovat lähinnä tasan samat kuin hänen kasvuympäristönsä, eikä sen ikäinen osaa arvioida täysin asioiden todellisuutta ja suhteita. Touko Aallossa on sitä paitsi arvostettavaa hänen vihervasemmistosta poikkeava markkinatalousmyönteinen asenteensa, joka toivon mukaan on todellinen.

Hän ei ole kovin

Hän ei ole kovin ajattelematon levitellessään muiden vanhoja lausumia ja muistaa vaatia niistä "tehokasta katumista". Omalla kohdallaan mies vaan naureskelee tekemisiään.

Ei Touko maailmankatsomustaan

Ei Touko maailmankatsomustaan mhinkään muuttanut ole. Kaikkien pitäisi saada edelleen elää toisten rahoilla.

"Aalto oli myös eri mieltä

"Aalto oli myös eri mieltä siitä, että työttömien ja kotona olevien lapsille pitäisi tarjota vain osapäivähoitoa." Joka kertoo siitä että?

Olisi aika outoa, jos ei

Olisi aika outoa, jos ei ihmisen ajattelu- ja mielipidemaailma ei iän myötä muuttuisi, ainakin jonkin verran. Täydellisiä käännöksiäkin on nähty. Vasemmistoliiton puheenjohtajasta kokoomuksen jäseneksi, taistolaisesta äärioikeistolaiseksi. Muitakin varmaan löytyy mutta 2x vasemmalta oikealle valtakunnan näkyvimmistä on aika hyvin, siihen vielä lisätään toisen veropakolaisuus. Aate on vain peiteväri todellisille ajatuksille useimmilla politiikkaan sekaantuneella. Jostain syystä tämä, hyvätuloinen etuoikeutettu, kuten jossain itseän kuvasi, ei näin alkumetreillä kuitenkaan vakuuta. Samaa unelmahöttöä kuin muilta poliitikoilta. Seurataan kaverin touhuja ja kuunnellaan sekä luetaan, jos teot ja puheet ovat linjassa - taitaisi hän olla ensimmäinen laatuaan Suomen Tasavallan polittisessa lähihistoriassa.

Olen samaa mieltä.

Olen samaa mieltä. Poliittinen kehitys jatkunee iän myötä varmaan ihan oikeistolaisuuteen saakka. Seuraavaksi on ilmeisesti vuorossa Kepu ennen sinistä tulevaisuutta.

Ihminen muuttuu, kun

Ihminen muuttuu, kun varallisuus ja asema yhteiskunnassa muuttuu. Eräs tosi tarina siitä on seuraava: henkilö oli työläisperheeestä ja teki ruumiillista työtä. Hän osallistui yhteiskunnalliseen toimintaan tahtotilassa työntekijöille lisää tuottamastaan tuloksesta. Hän vaati verotusta kiristettäväksi rikkaille ja hyvätuloisille ja parempia oloja köyhille. Ajan kuluessa hänkin sai oman asunnon ja kesä mökin sekä veneen jolla kävi kalassa ja lomareissuilla. Asemakin parani Kun häneltä kysyttiin onko hän edelleenkin samaa mieltä verotuksesta, että Omaisuudesta pitää kovemmin verottaa hänen kantansa oli muuttunut. Hän sanoi ei veroa jos omaisuus on omassa käytössä. Tämä kertomus on tosi. Samoin on käynyt suurelle osalle henkilöitä, että näkemys ja käsitys oikeasta ja väärästä on muuttunut oman kategorian vaihdon jälkeen. Samalla on muuttunut yhteinen etu yksityiseksi eduksi. Se tarkoittaa valtion omaisuuden siirtoa kansalta eliittiin muuttaneiden omaisuudeksi. Valitettavasti.

Vihreät eli

Vihreät eli vihervasemmistolaiset on suurin uhka nykyiselle valtiojärjestyksellemme ja yhteiskunnallemme. Ekologiseen karamallipaperiin kääritty vallankumousliike on myrkkyä!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu