Voiko koiran laittaa automatkan ajaksi takakonttiin? – tässä pelisäännöt karvakavereiden kuljetukseen

Moni ei tiedä, että koiraa tai kissaa ei saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa.

Silja Tenhunen

Monilla on puutteita koirien ja kissojen kuljettamista koskevissa tiedoissa, osoittaa Liikenneturvan kyselytutkimus.

Kyselyyn vastanneista noin tuhannesta ihmisestä 31 prosenttia ei tiennyt, ettei koiria tai kissoja saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa.

– Tulos osoittaa, että asiasta ei tiedetä tarpeeksi. Lemmikkiä voi kyllä kuljettaa tavaratilassa, jos sieltä on avoin yhteys matkustamoon, kuten farmarimallisissa autoissa on. Eläimen hyvinvoinnista on huolehdittava matkan aikana, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen sanoo tiedotteessa.

Lemmikkikoiran tai -kissan kuljetus autossa sujuu turvallisimmin, kun lemmikki on kytkettynä kunnollisiin turvavaljaisiin tai kun se on laitettu kuljetuslaatikkoon, joka pysyy paikallaan ajon aikana.

Kuljettaja ei saa matkan aikana pitää lemmikkiä sylissään.

– Kyse on lemmikin turvallisuuden lisäksi myös muiden matkustajien turvallisuudesta. Muutaman kilon painoisen pikku koirankin törmäyspaino on jo 50 kilometrin tuntinopeudella 40-kertainen. Jokainen voi miettiä, miltä tuntuu, kun tällainen puntti iskeytyy takaraivoon. Oikea matkustustapa kannattaa opettaa hauvalle jo pennusta pitäen, Taskinen sanoo tiedotteessa.

Useampi kuin joka kymmenes kyselyyn vastanneista ei myöskään tiennyt, ettei kuljettaja saa matkan aikana pitää lemmikkiä sylissään.

– Karvaturre pitää olla kytkettynä niin, ettei se pääse häiritsemään kuljettajaa ajon aikana. Eläin ei myöskään saa päästä tavaratilasta matkustamon puolelle eikä karkaamaan ulos ovia tai ikkunoita avattaessa, Taskinen muistuttaa tiedotteessa.

Monet pysähtyvät automatkalla syömään tai käymään kaupassa. Tällöin pitää huolehtia, että koira, kissa tai mikään muukaan eläin ei jää kuumaan autoon. Se voi aiheuttaa esimerkiksi koiralle lämpöhalvauksen tai pahimmillaan kuoleman.

– Lyhytkin aika kuumassa autossa voi olla koiralle tuskallinen ja jopa kohtalokas. Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi todella nopeasti myös varjossa, eikä ikkunoiden raolleen jättäminen estä lämpötilan nousua. Jos huomaa koiran yksin autossa lämpimällä säällä, on apua haettava heti, Taskinen painottaa tiedotteessa.

Liikenneturvan kyselyyn koirien ja kissojen kuljettamisesta vastasi toukokuussa yhteensä 1 035 henkilöä, joista autoilevia oli 79 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän sirkku.aalto@media.fi kuva
Sirkku Aalto

Kommentit (6)

Kommentit

Yleensä ihmiset eivät tiedä juuri mistään juuri mitään. Eivät tunnu tietävän sitäkään,
että koiraa ei saa ulkoiluttaa juoksuttamalla pyörän vieressä.
Sen kieltää eläinsuojelulaki.

Osservatore

miksi ei muka saa? kyllä minä ainakin jaksan pyörällä pidempi lenkkejä tehdä kuin kävelleen samoin koira saa juosta, mikä ei onnistu kävelynopeudella
ja pyörällä voi ajaa myös kävellynopeutta joten en näe missä on ongelma

punavihreä

Kysyykö joku urpo tänä päivänä, voiko koiran laittaa PIMEÄÄN takakonttiin matkan ajaksi?? Uskomatonta! Vastaus: EI TODELLAKAAN VOI LAITTAA! Hankkikaa koirallenne turvavaljaat ja on turvallisesti matkassanne koko matkan, jookosta. Hyvää Jussia teille kaikille, myös toimituksellemme;)

Pikkutumma

tavaratilassa on yleensä huomattavasti viileämpää kuin matkustamossa, koska ei ole ikkunoita.
jätä vaikka limupullo takapenkille ja tavaratilaan, takapenkillä matkan jälkeen se on tosi kuuma, mutta tavaratilassa se edelleen viileä
lyön vaikka vetoa, että koira viihtyy paremmin viileässä tilassa, kuin akvaariossa/matkustamossa auringossa.

tätä ei saa, tuota ei saa, jne.. kirjottelevat ne joilla ei koskaan ollut koiraa tai ne, jotka eivät tajua koirista mitään!

punavihreä

Mutta kun se tavaratila on aivan täysi pakaaseja! Meillä oli koira, eikä häntä KOSKAAN teljetty pimeään takakonttiin! Matkusti omissa liiveissään takapenkillä kuin KUNINGAS;)) Ja autossa oli ilmastointi>viileää, mukavaa kyytiä myös rakkaalle koirallemme;) Että näin;)

Pikkutumma