Saako Suomesta vielä ostettua lankapuhelinliittymän? – Yli 200 000 laitetta pirisee yhä perinteisesti

– Lähes kaikki kysyvät ensimmäisenä, säilyykö numero, kun tulevat lakkauttamaan lankaliittymäänsä, kertoi Ville Dahlberg Hyvinkään Elisasta.

Pia Hyle

Suomessa on vielä olemassa yllättävän paljon lankapuhelimia. Esimerkiksi Elisalla lankapuhelimia oli tämän vuoden maaliskuun lopussa runsaat 162 000 kappaletta maan laajuisesti.

Lankapuhelimien kysyntä on loppunut."

Näistä kuluttajaliittymiä oli noin 96 000 ja yritysasiakkaiden liittymiä noin 66 000.

Telialla oli lankaliittymiä samana ajankohtana 61 000 kappaletta koko maassa.

Uusia lankaliittymiä ei kumpikaan enää myy.

– Kuluttajille perinteisellä tekniikalla toteutettuja uusia lankapuhelinliittymiä ei ole ollut saatavilla muutamaan vuoteen. Niiden kysyntä on käytännössä loppunut. Tyypillisesti tarjotaan mobiiliverkkoa käyttäviä, lankapuhelimia käytöltään vastaavia pöytäpuhelimia, joihin lankaliittymänumeron saa halutessa siirrettyä, sanoi Elisan Uudenmaan aluejohtaja Sanna Sarpila.

Yritysasiakkaille perinteisiäkin ratkaisuja toteutetaan tarvittaessa.

Kuukausimaksut Telian kuluttajaliittymissä vaihtelevat 20–60 euron välillä. Hinnoittelu on alueellista, ja se perustuu liittymän ylläpidon kustannuksiin ja asukastiheyteen. Puhelut maksavat 23,36 senttiä/puhelu + 2,43 senttiä minuutilta Soneran paikallispuhelualueella.

Elisalla lankapuhelinliittymä maksaa 20–30 euroa kuukaudessa sisältäen puheluita sadan minuutin verran.

– Olemme lopettaneet lankaliittymien myynnin jo vuonna 2015. Arvioimme että lankapuhelinpalveluiden lopettaminen tulee ajankohtaiseksi lähivuosina, mutta päätöksiä asiassa ei ole tehty, Timo Saxen Telian viestinnästä kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pia Hyle

Kommentit (3)

Kommentit

Lankapuhelin on hyvä. Kun joku soittaa minulle työasioissa niin olen toimistossa, työaikana, juuri oikeassa paikassa.
Jos taas soitan jonkun kännykkään niin ko. henkilö on autossa, vessassa, kaupassa tms. ja vastaus on “ööh... ootas, katson onko mulla paperia tai voitko soittaa kohta uudelleen... ööh...”.

Ehkä kohta tulee appi, joka mahdollistaa vastaanottamaan puhelut vain kun on tietyssä paikassa? :-)

Varis

Yllättävän paljon? Mielestäni niitä on jäljellä yllättävän vähän. Kuitenkin vanhusväestöä Suomessa on huomattavasti enemmän. Uuden tekniikan käyttöön pakottaminen on törkeää. Lankapuhelin toimii luotettavammin, siitä kuulee paremmin, kun sitä on ikänsä veivannut, osaa hätääntyneenäkin puhelinta käyttää. Entäs kokoajan muuttuvien lähmintä-kännyköiden kanssa?

rva Ränni