Tienaatko yli 3 193 euroa? Tässä menee keskituloisen raja – palkat jatkavat nousuaan

Mediaaniansio oli viime vuonna 3193 euroa.

JOHANNAERJONSALO

Tilastokeskuksen uuden julkaisun mukaan viime vuonna yksityisen sektorin kokoaikaisten kuukausipalkkaisten palkansaajien säännöllisen työajan mediaaniansio oli 3 193 euroa kuukaudessa. Keskiansiot olivat puolestaan 3 596 euroa. Säännöllisillä ansioilla mitattuna yksityisen sektorin palkat nousivat viime vuonna 1,0 prosenttia.

Miesten mediaaniansiot olivat 3 620 ja naisten 2 821 euroa. Keskiansioilla mitaten naisten ansiot olivat 79 prosenttia miesten ansioista ja mediaaniansioilla laskien 78 prosenttia. Palkkaero on Tilastokeskuksen mukaan reilun kymmenen vuoden aikana kaventunut muutamia prosentteja.

Yksityisen sektorin erityisasiantuntijoiden mediaaniansiot olivat 4 255 euroa kuukaudessa, asiantuntijoiden 3 377 euroa ja palvelu- ja myyntityöntekijöiden 2 359 euroa. Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisista vähiten ansaitseva kymmenys ansaitsi 2 131 euroa ja eniten ansaitseva kymmenys 5 520 euroa. Vähiten ansaitsevien kymmenykseen kuuluvien palkat olivat 67 prosenttia mediaaniansiosta ja eniten ansaitsevan kymmenyksen 72 prosenttia mediaaniansiota suuremmat.

Yksityisen sektorin palvelualoilla mediaaniansiot olivat 2 978 euroa kuukaudessa, teollisuudessa viidenneksen tätä suurempi eli 3 577 euroa. Ero johtuu esimerkiksi siitä, että teollisuudessa erityisasiantuntijoiden osuus palkansaajista on suurempi ja ammattirakenne on erilainen.

Korkeasti koulutettujen mediaaniansiot ovat selkeästi suurimmat. Ylemmän korkeakoulututkinnon tehneiden mediaaniansiot olivat 4 320 euroa, alemman korkeakoulututkinnon tehneiden 3 350 euroa ja keskiasteen koulutuksen käyneiden 2 630 euroa.

Ansiot ovat korkeimmat keskimäärin 40–49-vuotiailla. Korkeammin koulutettujen suurimmat kuukausiansiot ovat eläkeiän kynnyksellä olevilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Don Lehtinen

Kommentit (4)

Kommentit