Sekajätteessä seksileluja, hirven kappaleita ja arkaluontoisia henkilötietoja – tutkijat turhautuivat Ylellä: "Voisitko jatkossa parantaa tapasi?"

Kaatopaikalle päätyy paljon sellaista, joka ei sinne kuulu.

Arkisto / Juha Perämäki

Kahdeksan viikon ajan suomalaisten roskapusseja tutkineet agrologiopiskelijat Siiri Niiranen ja Pinja Lehti ovat paljastaneet Ylelle karuja yksityiskohtia pussien sisällöistä.

Opiskelijoiden mukaan reseptilääkkeet, arkaluontoiset asiakirjat ja henkilötiedot ovat yllättävän tyypillisiä löydöksiä. Pusseista on löytynyt tähän mennessä myös muun muassa pehmolelunraatoja, sähkölaitteita, pattereita ja seksileluja. Jätteen seasta on tutkimuksen aikana löytynyt myös hirven ruhon osia.

– Ollaan kyllä kirottu ihmisiä muutamaan otteeseen tässä kahdeksan viikon aikana, se täytyy myöntää, Niiranen kertoo Ylelle.

Niiranen ja Lehti ovat löytäneet muun muassa kokonaisia nimiä, osoitteita puhelinnumeroita ja jopa verokortin.

– Olemme leikkisästi profiloineet ihmisiä roskisten perusteella tässä työn lomassa. Teoriassa vaikka rikollisella olisi mahdollisuus urkkia näistä aika paljon tietoa, Niiranen sanoo.

– Monesti on tullut mieleen, että pitäisikö ottaa puhelin käteen ja soittaa, että nämä sun roskat on lajiteltu aivan pieleen, voisitko jatkossa parantaa tapasi?

Tutkijat ovat harmissaan myös siitä, että biojätettä päätyy sekajätteeseen jopa kolmannes sekajätepussien sisällöstä. Tilanne on sama koko Suomessa, maalla ja kaupungissa.

Jätehuoltoyhtiö Sammakkokankaan toimitusjohtaja Outi Ruuska harmittelee, etteivät ihmiset ole valmiita panostamaan oikeaoppiseen lajitteluun.

– Nyt parin vuoden aikana on panostettu neuvontaan ja tiedottamiseen, mutta ei näytä siltä, että tulosta olisi saatu, Ruuska kertoo Ylelle.

Ruuskan mukaan kotitalousjätteestä ei pitäisi nykyään päätyä kaatopaikalle juuri mitään. Ihannetilanteessa noin puolet kotitalouksien jätteestä päätyy kierrätettäväksi ja puolet menee energiantuotantoon.

Myös biojätepussit ovat muodostuneet jätteidenkierrätyslaitoksilla ongelmaksi, sillä ne voivat muuttua limaisiksi ja jumittaa jätteenkäsittelykoneen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Don Lehtinen

Kommentit (11)

Kommentit

Asiasta selviää kuinkas muuten kuin pakolla.

Lisäjätemaksuilla. Pakollisilla biojätepöntöillä kaikkialle, jokaiseen kiinteistöön. Anturit roskapönttöihin, jotka paljastavat biojätteen ja lisäävät sakkomaksun kiinteistön jätemaksuihin.

Kukaan ei pääsisi karkuun maksuilta kerrostalossakaan, kun maksu olisi pakollisesti jyvitetty jokaiselle asukkaalle.

Ihan turhaan rahaanne haaskaatte valistukseen tässä maassa. Virtuoosit. Pakkoa kehiin. Sitä odotellessa....

EX-työtön

Mulle on ainakin ihan sama paljonko on joku jätemaksu, kun sossu maksaa vuokran, sähkön, veden ja lämmityksen.
Kaiken lisäksi mikään laki ei velvoita laajittelemaan roskat. Eikä minulla ole mitään velvellisuksia laajitella ilmaista polttoainetta kaupallisille yrityksille, joka tekevät bisnestä poltamalla roskat tai tekemällä siitä biopolttoainetta.

Laittakaa bioastiaan kolikkoautomaatin, kun heität roskapussin siihen, niin se antaa sinulle euron. Niin voin silloin harkita laajittelua, sitä ennen kaikki roska menee samaan astiaan.

työtön

Kyllä sisälukutaitoa puuttuu ,vaikka lajittelu on madollista, sekajätteen joukkooon laitetaan kokoon painamatta isot pahvilaatikot ja biojätepussi lehtikeräykseen, vaikka ohjeet on jätekopin seinällä selvästi kirjoitettu?

Isoisä

Sekin voi hyvin olla totta mutta esittämässäni tapauksessa kun kaikki on osakehuoneistojen omistajia, se kolahtaa samalla omaan nilkkaan?

Isoisä

En lajittele bio- ja sekäjätettä, se ei ole edes mahdollista. Mutta asuinpaikkakunnallani saankin jätteeni takaisin lämpönä joten ei ole ongelmaa. Aiemmassa asuinpaikassa biojätteen lajittelu oli itsestään selvää. Toivoisin että biojäteastioiden omistaja, jätteenkuljetusfirma, velvoitettaisiin pitämään huolta biojäteastioiden puhtaudesta. Pahimmillaan satojen kärpästen parvena pörräävät ötökät eivät innosta avaamaan biojäteastiaa, epäterveellistäkin taitaa olla. Nyt kun joutuu, saa, itse huolehtia jäteastian puhtaudesta, se pestään aina tarvittaessa näin kesäaikaan. Haiseva kärpästen valtaama astia on kamala. Lajittelen kaiken sen minkä voin ja vien asianmukaisiin keräyspisteisiin.

CaritaS

Ja kun kotisairaanhoidon opiskelujaksolla kaivoin asiakkaan neuvomana sakset hänen laatikostaan, ja silppusin lääkelaatikon reunasta henkilötiedot tuusan nuuskaksi, sai ohjaajani tolkuttoman raivarin. "Jos SÄ et voi tehdä, niinkuin MÄ määrään, niin...". Selitys siitä, että nimeä ja henkilötunnusta ei pidä laittaa roskiin kokonaisena, ei tehonnut.

Harva roisto viitsii vaivaantua kokoamaan alle millin palasista mitään, sehän vaatisi vaivaa ja sitkeyttä.

rva Ränni

Jospa lähdettäisi ihan uudesta ajattelusta.Keräily olisikin ilmaista.Koska tuollakin kerrotaan,että arvokasta ainesta päätyy väärään jätteeseen.Kaupathan tätä jätettä suurimmiten tuottavat.Sinne vaan keräilkööt pois.
Samoin muukin jäte,huonekalut jne..Pitäisi olla keräilylavaa jonne ne voisi viedä maksutta.Nyt niitä ja muutakin rojua on varjoisille paikoille tuotu.Eikö noista energiaa tuoteta tai kierrätetään jonnekkin.
Väitämpä,että maksullisuus on suurimpia syitä huolimattomuuteen.Ajatellaan,että minä maksan jokatapauksessa.Lajittelu sinällään olisi ns.talkootyötä ja kohta verottaja puuttuisi.(pullojenkeruu)

Hanska