Nainen sai oudon puhelun ja vastasi vahingossa "yes" – "Tämä oli juuri se, mitä ei pitänyt sanoa"

Espoossa asuva nainen sai keskiviikkona oudon puhelun, jonka soittajan numeroa ei näkynyt lainkaan puhelimen ruudulla.

Toni Tervo

Outoja puheluita soittavat henkilöt tavoittelevat ihmisiä myös ilman näkyvää numeroa. Espoossa asuva nainen sai keskiviikkona aamupäivällä oudon puhelun, joka ei kuitenkaan tullut paljon puhutuista +44-alkuisista numeroista.

– Olen lukenut +44-alkuisista numeroista ja tiedän, että niihin ei pidä vastata. Nyt puhelimeen tuli tuntematon numero -ilmoitus, joten menin siinä halpaan, hän kertoo.

Kun nainen oli vastannut puheluun, kaikki kävi nopeasti. Intialaiselta kuulostanut henkilö puhui ensin jotakin vierasta kieltä.

– Sitten hän korjasi ja kysyi englanniksi, puhunko englantia. Vastasin yes, minkä jälkeen tajusin pian, että tämä oli juuri se, mitä ei pitänyt sanoa, nainen toteaa.

On epäilty, että naisen saaman puhelun kaltaiset soitot voitaisiin nauhoittaa ja että soittaja voisi jälkikäteen leikata yes- eli kyllä-sanan kohtaan, joka saisi sen kuulostamaan myönteiseltä vastaukselta jonkin maksullisen palvelun tilaamiseen. Esimerkiksi Itä-Suomen poliisi varoitti kesäkuussa, että yes-sanan sanominen soittajalle voisi mahdollisesti johtaa kauppojen solmimiseen.

Espoolaisnaiselle soittanut henkilö yritti vielä vastauksen jälkeen kysyä häneltä jotakin, mutta nainen katkaisi puhelun välittömästi.

Viestintäviraston tietoon ei ole tullut yes-vastauksiin liittyviä huijaustapauksia."

Naisen saaman oudon puhelun kaltaiset, +44-alkuisista numeroista tulevat soitot ovat tänä vuonna olleet paljon esillä julkisuudessa.

Tietoturva-asiantuntija Jesse Alho Viestintävirastosta kertoo, että puheluita on tullut suomalaisille alkuvuodesta asti. Puheluita on tullut useissa aalloissa yhteensä tuhansia tai jopa kymmeniätuhansia.

Viestintäviraston tietoon ei kuitenkaan ole tullut puheluihin tai yes-vastauksiin liittyviä huijaustapauksia.

– Verkon foorumeilla on kovasti puhuttu, että yes-vastaus johtaisi ongelmiin, mutta nykyisten tietojen valossa kyseessä on urbaanilegenda, Alho toteaa.

Alho kertoo, että viraston tietoon tulleissa oudoissa puheluissa on kysytty esimerkiksi osakekauppoihin tai kiinteistöjen arvoon liittyvistä asioista.

– Kyse on voinut olla markkinoinnista tai gallup-puheluista, jotka on toteutettu ulkomailta käsin, Alho sanoo.

Outojen puheluiden +44-alkuinen numero viittaa Isoon-Britanniaan. Koska puhelut eivät tämänhetkisen tietojen perusteella välttämättä ole huijaussoittoja, puheluihin voi Alhon mukaan vastata ja toimia sen mukaan.

– Jos se on markkinointipuhelu, niin voi sanoa, ettei ole kiinnostunut ja jos udellaan tietoja, niin ei kannata antaa sellaista tietoa, jota ei halua luovuttaa ulkopuolisille. Mikäli kokee puhelun ahdistavaksi, sen voi lopettaa, Alho sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän sirkku.aalto@media.fi kuva
Sirkku Aalto

Kommentit (7)

Kommentit

Itse olen kanssa asentanut peilikalvot ja tupla sälekaihtimet ikkunoihin sohottamaan erisuuntiin,ettei pysty vaklaa satelliiteista sisään.
GoPro kamera on myös teipattu otsaan kokoajan.

Kräki

Ainahan voi vastata vain etunimellä tai vain halooo. Soittaja kuitenkin tietää kenelle on soittamassa. Näin se vain menee. Mitä enemmän seikkailet SOMEssa, tiedä se, että henk.koht.tietojesi jakelu sinne sun tänne leviää kulovalkean tavoin. Olkaahan tarkkoja, kandee. Mukavaa vkloppua teille kaikille ja pitäkää huolta kaveristanne:)

Pikkutumma

Tämä lienee melko vähäinen ongelma verrattuna ihan supisuomalaiseen puhelinmyyntibisnekseen, jossa "myyjän" ammattina on huijata uhriltaan rahaa jostain sellaisesta, jota uhri ei sen paremmin halua kuin tarvitsekaan.

Aivan yhtä selvää on, että lakimme salliessa kyseisen de facto rikollisen toiminnan, on ulkomaalaisillakin yrittäjillä kiinnostusta markkinoihin, kysehän on tällä haavaa vain tuottoisasta bisneksestä.

CMDR_Jameson

Jossain mediassa epäiltiin, että näitä puheluita tulee henkilöille joilla on sijoituksia etc. En ole vastannut puheluihin. Kotimaiset puhelinmyyjät ovat kuitenkin suurempi riesa. Viimeisin oli veronmaksajien keskusliitosta, tai ainakin niin väitti, esittelypuheen jälkeen kaveri halusi tietää olenko työelämässä vai mikä on yhteiskunnallinen statukseni. Puhelu loppui siihen, en todellakaan ala kertomaan ventovieraalle ihmiselle yksityisasioitani puhelimessa.

CaritaS

Nyt ei enää tarvitse ihmetellä jos kotipihalle on kipattu kuormalavallinen sepeliä tai auto hinattu romuttamolle kun on menty sanomaan puhelimessa jees.

Jårma