Jokakesäinen riesa: Kerjäläiset häiriköivät VR:n junissa

Kerjääjien laput ovat epäselvästi kirjoitettuja.

Ari Peltonen

Juniin saapuvat ja kirjavalla suomenkielellä kirjoitetuilla lapuilla rahaa pyytävät kerjäläiset piinaavat VR:n lähijunaliikenteessä.

Lapuissa kerrotaan kerjääjien kotimaan vaikeasta tilanteesta ja pyydetään rahaa, jolla voisi maksaa ruuan ja vuokran.

Osa jättää lapun luettavaksi ja tulee myöhemmin matkan aikana rahastamaan, osa aloittaa jopa aggressiiviseksi yltyvän kerjäämisen välittömästi.

Henna Norberg VR:n viestinnästä kertoo, että asiakkailta on tullut aiempaa enemmän yhteydenottoja kerjäläisiin liittyen.

– Kerjääminen tai myyntitoiminta ei ole sallittua meidän junissa, joten totta kai puutumme asiaan, Norberg sanoo.

Junassa häiriköitäväksi joutuneen kannattaa kääntyä konduktöörin puoleen.

– Konduktööri tai tarvittaessa järjestyksenvalvoja voi pyytää heitä lopettamaan tai poistumaan, tilanteesta riippuen, Norberg selvittää.

– Meillä muuttui toiminta lähijunissa siten, että nykyään konduktöörit kiertävät pareina, joten he voivat puuttua tilanteeseen helpommin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Tero Vähämäki kuva
Tero Vähämäki

Kommentit (18)

Kommentit

Eiliset kerjäläiset Tikkurilassa nousivat Keravan junaan .Katsoivat ensin kaikki laiturit missä olivat konduktöörit ja valitsivat sen mukaan raide .Konduktöörit nuoria poikia ja tyttöjä , ei heidän läsnäolo mitenkään herätä arvostusta tässä porukassa.Ilmaiseksi kuljevat edelleen junissa.

Lufsen

Maailma tuli kylään. Ennen saattoi Helsingin keskustassa olla näkemättä yhtään kerjäläistä, mikä ei ole suurkaupungin merkki. Onneksi nykyään on toisin, ihanan kansainvälistä.

abc123

Ainaskin Helsingin rautatieaseman alueella/ympäristössä on kansainvälinen meininki.

On jos monenkirjavaa sakkia,ryysyläistä,kupinheiluttajaa,
lehdenmyyjää,pillerikauppiasta,taskuvarasta,ym,ym..

Tätähän se on vapaa liikkuvuus.

WanDaalia

Mitä tuossa lapussa on muka epäselvää? Siinähän lukee selvästi: "Anna minulle 20 euroa, jotta voin tilittää sen heimopäälliköllemme korvaukseksi matkastani tänne monikulttuuriseen Suomeen." Minä annan aina parikymppiä jokaiselle kadunkulmassa päivystävälle kerjäläiselle ja nostan pankkiautomaatista lisää, jos lompakko tyhjenee kesken kävelymatkan. Se on rikkautta.

Jårma

Mitä Helvettiä?? Ovatko ne v...n kerjäläiset siirtyneet härskisti juniin kerjäämään? Kai heillä on myös voimassaoleva maksettu junalippu? VR joutuu perustamaan uuden viran: KERJÄLÄISTEN ULOSHEITTO JUNISTA HÄIRIKÖINNIN TAKIA;))

Pikkutumma

Toin ryysyläisten ulosheitto-oikeus pitäisi olla
kaikilla lippunsa maksaneilla matkustajilla.
Mielummin ulosheitto tapahtuisi liikkuvasta junasta.

WanDaalia

Kuljen junilla säännöllisesti ja voin sanoa, että kyllä ärsyttää tämä.
Tulevat härskisti ilman lippuja kyytiin ja ovat muutaman asemavälin kyydissä, kunnes konnarit tai järkkärit nousee asemalta kyytiin.
Hallitsevat pelin selkeästi, eikä kukaan puutu näihin, itse asiassa Suomi kannustaa tähän.
Kunnon sanktiot ja kerrasta, niin ei olisi ongelmaa.
Pitävät jossain Ilmalan nurkalla keskuspuistossa ilmeisesti laitonta leiriä, kun nousevat aina Ilmalasta steissille päin kyytiin.
Kerran oli pari poliisimaijaa siinä pusikon laidalla Ilmalan lähellä ja jepet kantoivat roinaa metsiköstä pois....tämmöinen havainto vain...

Verojenmaksaja

Näin otsikoiden todellisuutta tuntematon saa se sen käsityksen, että nyt olisi jokin ohimenevä lomakauden haitta kyseessä. Todellisuudessa häiriköinti on nykyisin jatkuvaa ja se on monimuotoista. Meluaminen, juopottelu ja käytännössä kokonaisten vaunujen haltuunotot juopottelualueeksi ovat arkipäivää. Parhaiten junien häiriköinnissä onnistuvat toistuvasti somalialaisten näköiset hyvin ruskettuneet ja huonosti suomenkieltä puhuvat. "Äijä" ja "kali" tuntuvat olevan näiden ruskettuneiden häiriköiden sanaston käytetyimpiä sanoja, mitä sitten tarkoittavatkaan.

Rikastuksen saadessa koko ajan enemmän jalansijaa tulisi VR:n osata varautua tilanteeseen ja etsiä jo keinoja matkustusturvallisuuden takaamiseksi. Huomatkaa, en enää edes kirjoita matkustusmukavuudesta vaan matkustusturvallisuudesta.

En todellakaan yleistä mitään ihmisryhmää, mutta kohdalle sattuneet ovat poikkeuksetta olleet kuvailun mukaisia. Sattuma on ihmeellinen ja tuntee hyvin termin yksittäistapaus. Niitähän ne kaikki ovat olleet viranomaisten mukaan. Todellisten termien käyttöhän on nykyisin kiellettyä ja jopa sanktioitu teko.

realisti etsivä

kuinka helpolla tästä ongelmasta ja sakista pääsisi eroon, kun kieltäisi kerjäämisen niin siirtyvät sinne missä se on sallittua.
Mutta ei, täällä niitä höösätään niin kai ne nyt jatkaa rötöksiään.

Viisari

Heistä ei haluta päästä eroon vaan tietty taho toivoo että heitä tulisi vain lisää . Suomeen ja isoihin kaupunkeihin on pesiytynyt tuollainen porukka ihan pysyvästä . Heidän sallitaan tehdä kaikki mikä on suomalaiselta kielletty . Hiimeiden ja pillereiden myynti sekä kaikki muu rikollinen on jokapäiväistä . Heitä ei sakoteta koska eivät luonnollisesti maksa mitään sakkoja . Vaikka turistina saa olla max.3kk kerrallaan nämä asuvat Suomessa ihan vapaasti sotkien ja liaten kaikki paikat missä liikkuvat . Poliisi heitä neuvoo ja auttaa koko ajan .

CALWX9

Miksi tässä uutisessa kerrotaan vain kejäläisistä? Samasta aiheesta kertovassa uutisessa tänään jopa Ylen nettilehti käyttää aivan asiallista ilmaisua: "Romaniasta tulleita romanikerjäläisiä on tavattu täällä junissa ...". Olen antanut tälle lehtiketjulle (Helsingin Uutiset, Vantaan uutiset, Länsiväylä, ...) tunnustuksen rehellisistä uutisista, joissa käytetään oikeita termejä eikä kaunistella tosiasioita aiheettomasti. Mutta tällä kertaa on toimittajan ote lipsunut pahasti. Onneksi uutisessa ei sentään käytetä noista kerjäläisistä rasistista ja väärää ilmaisua "romanialainen". Ovathan "romanialaiset" ja "romanit" aivan eri väkeä, vaikka toki suurimmalla osalla Suomeen kerjäämään ja kaupustelemaan tulleilla romaneilla on Romanian kansalaisuus.

Harmaa eminenssi