Tomi Kokko lataa: "Suomalaiset on aivopesty juomaan maitoa"

Tomi Kokko on intohimoinen luonnollisen ruoan puolestapuhuja.

Arkisto/Anton Soinne

Olemme lapsesta saakka oppineet, että maito on terveellistä. Maito on kuulunut suomalaiseen ruokakulttuuriin eikä sen terveellisyyttä ole suuresti kyseenalaistettu.  

Elämäntapamuutosekspertti Tomi Kokko kuitenkin uskoo, että suomalaiset on aivopesty juomaan maitoa.

– Ihminen ei saa maidosta mitään välttämätöntä ravintoa, jota hän ei saisi sellaisista lähteistä, jotka eivät aiheuta maidon tuomia haasteita. Mikäli joku kuitenkin haluaa juoda vielä maitoa, niin suosittelisin valitsemaan mahdollisimman rasvaisen vaihtoehdon, sillä maitorasvalla on hyviä terveysvaikutuksia, Kokko kertoo omasta näkemyksestään.

– Kevyttuotteiden suosio perustuu vuosikymmeniä vanhoihin uskomuksiin rasvojen haitoista terveydelle. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, joten mikäli käyttäisin maitotuotteita valitsisin mahdollisimman rasvaiset vaihtoehdot.

Kokko siivoaisi jääkaapista pois myös maitorahkat, kuten myös muut käsitellyt maitotuotteet.

– Maitorahkat menevät samaan sarjaan käsiteltyjen maitotuotteiden kanssa, eikä ihminen saa niistäkään mitään välttämätöntä ravintoa. Suosittelen valitsemaan parempia proteiininlähteitä, kuten hyvälaatuinen eläinproteiini, kananmunat tai heraisolaatti, joka on maidosta peräisin, mutta ilman laktoosia.

Kokko on vahvasti sitä mieltä, että suomalaiset on jo lapsesta lähtien aivopesty maidon ihannointiin.

– Mietitäänpä asiaa. Neuvolat, päiväkodit, koulut, armeija… mitä työnnetään kurkusta alas ruokajuomana? Maitoa, maitoa ja vielä lisää maitoa. Siinä vaiheessa, kun tulemme noin 18 vuoden ikäisinä putkesta ulos, meille on hyvin tiukasti istutettu selkärankaan, että maito on terveellistä. Tämän lisäksi koulujen ja jopa urheiluopistojen seinällä kiiltävät  mainokset maidon terveellisyydestä eikä kukaan osaa missään välissä kyseenalaistaa tätä. Tai edes miettiä, että hei, ehkä se maito ei sovi ihan kaikille?

– Olisiko mahdollista, että jotkut nuoret, etenkin urheilijat, voisivat hyötyä maidottomasta ruokavaliosta? Itse treenatessani judoa täysillä olisin ollut erittäin kiitollinen, jos joku olisi ehdottanut kokeilemaan maidotonta ruokavaliota. Uskon, että silloiset terveyshaasteeni etenkin poskionteloiden kanssa olisivat varmasti saaneet ainakin helpotusta, hän sanoo.

Kokko kertoo, että hänen silmänsä aukesivat maidon suhteen, kun hän asui Australiassa, jossa miehen mukaan juuri kukaan ei juonut maitoa ruuan kanssa.

–  Ihmettelin, miksi nämä eivät ymmärrä, että maito kuuluu mukaan joka ateriaan? Kun itse sitten lääkärin ehdottamana kokeilin maidotonta ruokavaliota ja huomasin, kuinka terveyteni ja energiatasoni nousivat uudelle tasolle, tajusin, että nyt kyllä jossain mättää.

Palattuaan Suomeen kolme vuotta sitten hän alkoi puhua maidottoman ruokavalion hyödyistä.

– Huomasin saman tien suurta vastarintaa ajatusmallien tasolla ja tajusin, kuinka ihmiset on aivopesty juomaan maitoa pienestä pitäen, hän lataa.

Maito ei Tomi Kokon näkemyksen mukaan ole edistänyt suomalaisten terveyttä. Pikemminkin päinvastoin.

– Suomalaiset juovat eniten maitoa maailmassa. Mikäli se edistäisi meidän terveyttä tai ennaltaehkäisisi esimerkiksi osteoporoosia, niin minkä vuoksi se ei näy missään tilastoissa? Suomi löytyy nimittäin osteoporoositilastojen kärkipaikoilta. Johtuuko se siitä, että maitobisnes on vain niin suuri Suomessa ja he ovat onnistuneet saamaan suomalaiset hyväksymään maidon terveellisenä ravintona vauvasta asti?

Kokko kertoo perustavansa mielipiteensä omiin kokemuksiin ja osin tutkimuksiin.

– En ole nähnyt vielä yhtäkään luotettavaa tutkimusta, jonka mukaan käsitellyt rasvattomat maitotuotteet tukisivat millään tavalla terveyttä ja hyvinvointia.  Maitoa lobataan Suomessa niin rajusti vauvasta vaariin ja lähes työnnetään lapsille kurkusta alas, jos he eivät sitä vapaaehtoisesti juo.

– Lukemani tutkimukset ja professorit, joiden kanssa olen aiheesta keskustellut, ovat vahvimmillaan näyttäneet, että maidolla on neutraali vaikutus meidän terveyteen. Okei, mikäli se on korkeintaan neutraali, niin miksi ihmeessä laittaisin sitä kroppaani?, hän kyseenalaistaa.

Kokon mukaan maidon poisjättäminen ruokavaliosta aiheuttaa monia muutoksia kropassa.

–Suoliston kunto paranee, ilmavaivat ja turvotus lakkaavat, limaneritys katoaa, mahdolliset allergiaoireet katoavat jopa täysin, ihon kunto paranee, hän kertoo.

– Oma arvioni työskenneltyäni tuhansien ihmisten kanssa 10 vuoden aikana on, että 80 prosenttia ihmisistä saa maidosta jonkinlaisia oireita ja heille maidoton ruokavalio olisi terveyden kannalta parempi vaihtoehto, hän päättää.

Lue myös:

Maidon kittaamisella havaittu yhteys diabetekseen – tämä on suositeltu päiväannos

Suolistoguru sanoo suoraan: Heittäkää margariini pois!

Haluatko pudottaa painoa? Yksi pieni muutos ruokavaliossa pudottaa jopa 3 kiloa

Näin moni suomalainen juo maitoa joka ikinen päivä – Kuulutko sinä joukkoon?

Maidon hinta nousee – MT: näin kova muutos viimeksi 2,5 vuotta sitten

Käyttäjän eija.quinlan@media.fi kuva
Eija Quinlan

Kommentit (23)

Kommentit

Onko asiassa perää, että maitotuotteet pahentavat ihosairauksia, esim. psoriasista???
Itse kärsin kyseisestä ihosairaudesta, ja tuntuu että vain pahenee...
En juo maitoa, ja pyrin välttämään muutenkin maitotuotteita (joskus syön pullaa,
jossa on maitoa)

PUMPUI

Voihan olla vinha perä, kuka proffa viitsisi tutkituttaa tämän tärkeän asian, psoria sairastaa sadat tuhannet maassamme! Ja Jos Maitotuotteet Syynä: Surullista olisi, jos ko.tuotteet joutuisivat kieltolistalle. Tuttavani on epäillyt tätä jo vuosia, lääkärit mitätöineet asian. Jäämme odottamaan, mitä seuraavaksi kuulemme: Maitotuotteet&Psori. Mukavaa alkanutta vkoa kaikille:)

Pikkutumma

Tomi on oikeilla jäljillä, mutta kyse ei ole aivopesusta, vaan maatalousyhteiskunnasta. Mistä sitä proteiinia kasvuun saatiin, tai millä lapset pysyivät talven yli hengissä köyhissä oloissa? Maitoa, lanttua ja marjoja.
Suomi on pudonnut puusta alas niin vähän aikaa sitten, että edelleenkin maitoa tungetaan, jossakin muodossa, ihan joka paikkaan. Maito on imeväisikäisten juoma, harvalla kansalla suolisto kestää enää maitoa, kun vaipoista on ulos päästy.

rva Ränni

Nyt maito on vasinkin hyvä kun siihen lisätään D-Vitamiinia, itse juon tosin laktoositonta, hyvä proteinin ja erityisesti tärkeiden kivennäisten lähde aina ollut ja on pohjoisissa oloissa?Kenelle se sovi on helppo tutkimuksin osoittaa, suvussani on paljon allergioita ym. mutta ei maidon hyvää asemaa mietenkään horjuta?

Isoisä

Syötkö kalaa? Kasviksia? (Lihassa ja viljassa myös pieniä määriä) Myös niistä saa kalsiumia, joka on se maidon suurin anti. Muutama viipale juustoa ajaa saman asian (kovissa juustoissa ei laktoosia). Ei tarvitse lasitolkulla juoda maitoa päivässä. Aikuisen kalsiumintarve heittelee paljon ja ihmisten elimistö sopeutuu erilaisiin kalsiumin määriin. Pääasiallisesti maitoa = kalsiumia tarvitsee kasvava lapsi, luun muodostamiseen. Aikuinen vain mm luiden ylläpitoon. Munuaiset suodattavat ylimääräisen kalsiumin pois, joten maitoa joka elintarvikkeessa ja lasitolkulla päivässä juotuna, on täysin turhaa.

Jos olet 15min päivässä ulkona, se riittää D-vitamiinin saantiin kesällä. Talvella vain kalan himosyömärit saavat riittävästi D-vitamiinia. Saantisuositukset heittelehtivät kovasti 10 mikrog/vrk - 125 mikrog/vrk. Tarve riippuu monesta tekijästä. Jos esim käyt etelässä joka talvi, tarvitset vähemmän D-vitamiinia purkista. Lihavat ihmiset tarvisevat isompaa annosta, kuin pienikokoiset jne.

Pelkästään sisätiloissa elävät, kuihtuvat vanhukset ovat tässäkin erityisasemassa ja tarvitsevat kalsiumlisää ja D-vitamiinia usein purkista.

rva Ränni

Kaikki mitä luettelet on tuttua minulle, osa ollut jo vuosikymmneniä. ...ennen sota-aikaa syntyneenä ja aika tavalla jo omaakin kokemusta työuran puolesta jne. jne.

Isoisä

Ei se sisätiloissa oleminen vanhuksilla pelkästään ole syy D-vitamiinin lisätarpeelle, vaan sen imeytyminen elimistöön alkaa vanhemmiten heikentyä. Ja imeytymiseen muutenkin tarvitaan taas K-vitamiinia jne jne

pollux

Sulle käynyt kämmi>nim."TOMMI" nimmari poistettu, mitä lie asiaa kommentoit.>Harmitus. Mistähän olikaan kyse...Joka tapauksessa, maitoa ei kenenkään tarvitse juoda tässä Maassa. Ne imeväiset ovat asia erikseen;) VANTAAN VESI TUOTTAA TARVITSEMASI NESTEEN, OLE HYVÄ VAIN; EIKÄ MAKSA PALJOAKAAN;)

Pikkutumma

Olisiko jotain muutakin näkökulmaa tähän kuin tavallisen ihmisen, joka yrittää rahastaa muiden ihmisten peloilla? Esim joku asiantuntija voisi olla jees?

Pherediac

Keski-ikäiset naistoimittajat juoksevat vanhenemisen pelossa kaikenlaisilla treenaus- ja ruokapuoskareilla ja kirjoittavat sitten noista pojuista puffeja :).

Late-

Haloo "JÅRMA", Onko sun vaadittava terveytesi kannalta nestetankkaus 1,5-2l/vrk pelkkää kaljaa, niinkö? Ei kai sentään:X

Pikkutumma

Unohtuiko jotain?

Elämäntapamuutosekspertti Kokko kertoo perustavansa mielipiteensä omiin kokemuksiinsa ja osin tutkimuksiinkin, mutta unohtaa - kuten hörhöilystä leipänsä saavilla on aina tapana - mainita ne tutkimukset.

CMDR_Jameson

Viherpiipertäjä/ituhippi rahastaa.
Syökää porkkanaa ja salaatinlehtiä niin laihdutte.
Maksakaa ja ruvetkaa laihtumaan.
Ainoa mikä laihtuu ja kuihtuu on lompakonsisältö.
Ihmediettiä kerrakseen,näitähän on pilvinpimein.

WanDaalia

Aivan, aivan älytöntä aivopesua ja nuorten terveyden tuhoamista maitotuotteilla, joku järki nyt hyvät ihmiset siihen mitä luonnollisesti "ihmis-eläimet" ovat syöneet ja juoneet. Ei maito- tai viljatuotteita eikä sokeria! Miten olemme ihmisinä tulleet 2 miljoonaa vuotta toimeen ilman maitotuotteita ja nyt yhtäkkiä maanviljelyn myötä tarpeettomat ja haitalliset elintarvikkeet ovat muodostuneet "elintärkeiksi". Haloo!!! Trofologialla on hyvä aloittaa ja kyseenalaistaa kaikkea ennen opittua, tieto muuttuu. Onhan 100 vuotta sitten annettu lapsille yskänlääkkeenäkin Heroiinia! 100 vuoden päästä nauravat miten on voitu antaa lapsille maito- ja viljatuotteita sekä sokeri-huumetta!

Eik Ha

Itse lopetin maidon juonnin muutama vuosi sitten enkä ole katunut. Miten maailman suurin osa aikuisista pärjää, kun eivät juo maitoa, tai ei kerta kaikkiaan pysty laktoosin vuoksi sitä juomaan. Syömällä runsaasti kalaa ja muita kalsium-lähteitä pärjää vallan mainiosti. Jossakin tutkimuksessa oli mainittu, että nestemäisessä olomuodossa saattaisi kalsiumin imeytyminen elimistöön heikentyä. Juusto olisi parempi vaihtoehto kalsiumlähteeksi.

Petu

Eihän Maitoa enää ole saatavissa. Sehän on vain maidon kaltaista juomaa. Josta on poistettu kaikki terveelinnen. Kuten lihankaltaisia mitä lie aineita on lisätty lihavalmisteisiin. Ja niitä mainostetaan sekä laihdutuksen sekä terveellisyyden lisäämiseen. Sota-aikana oli kansa tervettä ja rasvatonta, kun ei ollut roskaruokaa eikä muoti ollut luurangonlaihuus. Eikä kauneus ollut kirurgin käsialaa. Ehkä sitä voisi määrätä tänäkin päivänä lääkkeeksi yhdessä ruumillisen työn kanssa. Samalla voisi nauttia myös oikeuksien lisäksi velvollisuuksia ja vaihtaa päättäjät sellaisiin joiden "osaamisen" tuotot jakautuisivat yhteisen hyvän tekemiseen. Myös omien kansalaisten hyväksi.

A. Hankala

Onko syyllinen ongelmiin maito vai nämä nykyiset maidonkaltaiset kuoliaiksi käsitellyt lisäaineilla muokatut valkoiset juomat. Aitoa maitoa taitaa saada enää suoraan lehmän utareesta, siitä eteenpäin siirtyessään tappo- ja tuhoamislinja lisääntyy purkkiin asti. Erinäisiä vuosia sitten maito säilyi pari päivää jääkaapissa siitä huolimatta, että se oli jo pastöroitua. Nykyisin säilyvyys on pari viikkoa, jopa enemmän. Ei sellaisella tuotteella ole enää mitään tekemistä aidon maidon kanssa.

CaritaS

Syöt mitä tahansa,tai olet syömättä.
Juot mitä tahansa,tai olet juomatta.
Niin henki lähtee,ennemmin tai myöhemmin.
Ei elämästä selviä hengissä.

WanDaalia

Juon maitoa koska maito on hyvää. Paras perustelu käsittääkseni. Mikäli jollakulla ei ole parempaa tekemistä kun miettiä "vaikutusta terveyteen" niin sääli häntä ja onnea vaan.

Sanelma

Taas joku itsensä ylentänyt bs-asiantuntija! Mikä? Elämäntapamuutosekspertti :D!

Käyvätkö toimittajat itse tuollaisilla kvasitieteilijöillä puoskaroitavana vai mistä näitä löytyy?

Valtava määrä ihmisiä voi käyttää ja käyttää lehmän maitoa ravinnokseen ilman haittoja ja hyödykseen.

Ja maitorahkan dissaaminen samassa yhteydessä, kun poika mainostaa heraproteiinia on jo huutonaurun väärtti.

Minulle maidon tuotanto on siinä mielessä kyseenalaista, että sehän on oikeasti eläinrääkkäystä. Elukat eivät saa sonnista nauttia, ainoastaan keinosiementäjän käsivarresta. Ja lehmät pidetään jatkuvasti kiinni ja tiineenä.

Late-