Lähijunien pyöräkokeilun todellisuus paljastuu pian – Lastenvaunukansa kaipaa jo nyt "huomaavaisuutta"

Kuvituskuva.

Armi Suojanen / arkisto

Polkupyöriä on jo reilun kuukauden ajan saanut kuljettaa HSL:n ja VR:n lähijunissa ilmaiseksi myös ruuhka-aikaan. VR:n viestintäasiantuntijan Jenni Manun mukaan vuoden kestävä kokeilu on alkanut hienosti, vaikka todellinen koetus tuleekin vasta syksyn koulu- ja työmatkaruuhkien myötä.

– Kokeilu on lähtenyt todella hyvin käyntiin. Varsinaista ruuhkaa ei ole näin kesäkuukausina vielä näkynyt. Todellinen testi tulee eteen vasta syksyllä. Pyörien määrän junissa on huomattu lisääntyneen, vaikka tarkkoja lukumääriä niistä ei olekaan, Manu kertoo.

Manun mukaan kokeilu on otettu ilolla vastaan, ja sopu antaa sijaa myös ruuhkissa.

– Pyörän kanssa saa periaatteessa mennä mihin tahansa vaunuun, mutta pyörän kanssa matkustavien suositellaan käyttävän merkittyjä vähän tilavampia vaunuja. Jos vaunu on kovin täysi, matkustajat menevät tietenkin junaan ensisijaisesti, jolloin pyörä jää pois matkasta, Manu sanoo.

VR:n mukaan muutoksesta ja maksuttomuudesta on tullut positiivista palautetta.

– Palautteita on saatu vain muutamia yksittäisiä, joissa iloitaan muutoksesta ja pyöränkuljettamisen maksuttomuudesta. Osassa palautteessa on toivottu pyöränkuljettajilta huomaavaisuutta muun muassa lastenvaunuja kohtaan, Manu kertoo.

Käyttäjän auri.hautala@media.fi kuva
Auri Hautala

Kommentit (2)

Kommentit

Törmäsin metrossa seuraavaan näkyyn: 2 lastenrattaat tukkivat sisäänkäynnin, vaikka vieressä oli juuri niille/ pyörille tarkoitettu syvennys ja polkupyörä oli parkkeerattu 3-istuttavan penkkirivistön eteen ja sitten nämä ryhmää vielä kehtaavat toivoa huomaavaisuutta toinen toisilleen....Jos ei jaksa polkea, osta kuukausilippu, eikä se kävelykään tee pahaa näille "matameille".

Mimminiemi

Joo tosi ihanaa sitten syksyllä sateissa matkustaa pyörien kanssa. Junissa ei välttämättä mahdu istumaan, joten siellä ollaan kuin sillit purkissa. Pyörä vie käytännössä kuuden ihmisen seisomapaikat, koska siihen täytyy likaisuuden vuoksi jättää "hajurako". Muutenkin joissain junissa saa kokea tuntemattomien läheisyyden ihan liian läheisenä. Auta armias, kun siellä on vaunukansa ja pyöräkansa samaan aikaan. On tosi ihana tuo ajatus, että vähemmistöjen mukaan tanssitaan, mutta demokratiassa suuntaviivat antaa enemmistö vähemmistöjä sortamatta. Se, että julkisilla saavat tietyt vähemmistöt (vaunukansa ja pyöräilijät) matkustaa ilmaiseksi tiettyjen kellonaikojen ulkopuolella ei ole sortamista, mutta niiden, jotka eivät kuulu erikoisryhmiin, ei myöskään kuulu päätöksestä kärsiä. Vastedes jokainen ruuhkajunassa olevan pyörän sotkema vaate tulee reklamoida ja vaatia hyvitystä. Ja en, en ole pyörävihaaja. Kuljen suurimman osan vuodesta pyörällä töihin ja vain surkeimpina kuukausina junalla. Enkä ota pyörää mukaan huomaavaisuudesta muita matkustajia kohtaan.

minake