Tässä faktat: Heinäkuu oli näin kolea viimeksi 20 vuotta sitten – kylmimpänä päivänä -1,6 astetta

Kuvituskuva.

Jussi Vehkasalo

Helleraja paukkui heinäkuussa keskimääräistä harvemmin. Pohjois-Lapissa puolestaan satoi harvinaisen paljon.

Näin hyytävää heinäkuuta ei ole koettu pitkään toviin, sillä koleampaa oli edellisen kerran maan etelä- ja länsiosassa vuonna 1996. Maan itä- ja pohjoisosassa sen sijaan muistia ei tarvitse venyttää kovin kauas, vaan yhtä kolea heinäkuu oli viimeksi vuonna 2015.

Varsinkin maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat pysyttelivät heinäkuussa harvinaisen matalalla, kertoo Ilmatieteen laitos. Yhtä viileä heinäkuu koetaan alueella keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin.

Keskilämpötila liikkui heinäkuussa noin +13 ja +16 asteen välillä. Lämpimintä oli maan etelä- ja itäosassa ja toisaalta Lounais-Lapissa ja Oulun seudulla. Kuun ylin lämpötila +27,6 astetta saavutettiin Utsjoen Kevolla.

Koleinta puolestaan oli Pohjois-Lapissa ja paikoin maan länsiosassa. Alimmillaan lämpömittari sukelsi miinuksen puolelle, ja heinäkuun alin lämpötila -1,6 astetta mitattiin Kittilän Lompolonvuomassa.

Helleraja paukkui heinäkuussa keskimääräistä vähemmän. Hellerajan yli päästiin yhteensä 10 kertaa, mikä on kuusi kertaa pitkän ajan keskiarvoja vähemmän.

Sinällään koko maan tasolla vähäiset hellepäivät eivät ole harvinaisuus. Vähemmän hellepäiviä oli edellisen kerran vuonna 2015. Nyt helteet painottuivat kuitenkin pääasiassa maan pohjoisosaan.

Helteisintä oli Oulussa, Rovaniemellä ja Utsjoella, missä helleraja paukkui heinäkuussa neljästi. Maan etelä- ja keskiosassa helteille päästiin vain kolmesti ja alueella Pohjanmaalta Kainuuseen hellepäiviä ei ole ollut vielä lainkaan koko kesänä.

Sateen kanssa ei ole heinäkuussa kitsasteltu, mitä Pohjois-Lappiin tulee. Siellä sademäärät olivat paikoitellen harvinaisen suuria, yli 100 mm. Eniten vettä ropsahteli Utsjoen Kevolla, missä heinäkuun sademäärä oli 161 mm.

Maan lounais- ja länsiosassa sen sijaan oli heinäkuussa paikoin harvinaisen kuivaa.

Essi Harju

Kommentit (2)

Kommentit

Pitäisiköhän jatkossa koulujen kesälomat etelässä siirtää pari viikkoa myöhemmiksi, juhannusviikon alusta elokuun loppuun?

1n

Lämpösummakehitys ennakoi "katovuotta"myöhäisille kevävlijoille jos loppuksä ei ole lämmin ja syksyllä pitkään poutasäätä/-hyviä puintikelejä?

Isoisä