Puheenaihe

Suomen erikoinen raideleveys ei estä eurooppalaisten jättijunayhtiöiden tuloa – "Niillä on enemmän rahaa kuin Suomen valtiolla"

Suomessa on käytössä harvinainen 1524 millimetrin raideleveys.

Jussi Vehkasalo

Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäen mukaan Suomen muusta Euroopasta poikkeava raideleveys ei suojele Suomea rautateiden jättiyhtiöiltä, jos ja kun Suomen rautatiet avataan kilpailulle 2020-luvulla.

– Raideleveyden tuomaa suojaa on liioiteltu, Palomäki selittää.

VR tulee todennäköisesti saamaan kilpailua suurista eurooppalaisista rautatieyhtiöistä, kuten Deutsche Bahnista. Idästä kilpailijaksi voi ryhtyä esimerkiksi Venäjän rautatiet eli RŽD. Myös kiinalaiset sijoitusyhtiöt voivat arvion mukaan tulla mukaan Suomen rautatieliikenteen kilpailuun.

– Toimijat ovat sellaisia, joilla on enemmän rahaa kuin Suomen valtiolla, Palomäki sanoo.

Suomessa on käytössä tavallista eurooppalaista 1 435 millimetrin raideleveyttä leveämpi 1 524 millimetriä leveä raideleveys. Sama on käytössä Venäjällä, joten venäläinen kalusto voisi ajaa suoraan Suomen rautateille.

Eurooppalaisille suurtoimijoille on puolestaan mahdollista tilata lisää kalustoa samoilta toimittajilta kuin VR on aiemmin tilannut. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä käytössä olevat Flirt-junat ovat valmistettu Sveitsissä.

– Käytettyä kalustoa ei saatavilla ole, mutta eihän kukaan enää mene vanhaan bussiinkaan, Palomäki sanoo.

Hallituksen suunnitelmassa VR jaetaan kolmeen osaan kalusto-, kiinteistö- ja kunnossapitoyhtiöiksi. Kalustoyhtiöstä vuokrataan kalustoa kaikille raideliikenneyhtiöille tasapuolisesti. Veturimiesten liitto on varoittanut aiemmin, että nykyinen kalustomäärä ei riitä uudessa kilpailumallissa.

Lue myös: Lauri Ihalainen jyrähtää VR:n pilkkomissuunnitelmasta

Uskotko lippujen hintojen laskuun, kun kilpailu avataan raiteilla?

En
63% (282 ääntä)
Kyllä
37% (167 ääntä)
Ääniä yhteensä: 449

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (11)

Kommentit

Voisikohan nämä

Voisikohan nämä yksityistämiskiimaiset kertoa edes yhden tapauksen jossa hinta olisi laskenut tai laatu noussut. Nyt näyttää vaan siltä että lisää verokikkailevia yrityksiä halutaan suomeen, mutta ei kai se ole mikään ihme kun vallan kahvassa on vakuutuskuorisipilä.

Eka oli katsastus, hinnat

Eka oli katsastus, hinnat kattoon ja verot paratiisiin. Espoon sähkö ja fortum, hinnat kattoon ja verot paratiisiin ulkomaille. Caruna, hinnat kattoon ja verot paratiisiin ulkomaille. Halpabussiliikenne, verot paratiisiin ulkomaille. Taksiala tulevaisuudessa, ruotsalaiset ja amerikkalaiset ajaa muut ulos, sitten hinnat ylös ja verot paratiisiin ulkomaille. VR tulevaisuudessa, verot paratiisiin ulkomaille. Tuleva sote, hinnat ylös, verot paratiisiin ulkomaille. Näillä saadaan kai suomi nousuun.

Digita.ulostettiin ranskaan

Digita.ulostettiin ranskaan.Rahat sijoittajille,veroverokeitaisiin. Terveyden hoidot yksityisille lääkäriasemille, rahat veroparatiisisaarille. Sipilä teki Berneristä ulostusministerin. Kun kaikki on ulostettu tästä maasta,niin Berneri häipäsee takaisin luxenbourgiin, rahakirstujen päälle istumaan,veronkierto neuvoja jakelemaan. Kukas selvittää,tai tuliskohan joskus kirja. Mihinkä katosi Sipilän miljoonat. Kysykää Berneriltä.

Pääkaupunkiseudun

Pääkaupunkiseudun bussiliikenteessä kilpailutus on merkittävästi laskenut hintoja. Tosiasiaa on ehkä vaikea käytännössä havaita, koska se jakautuu usealle vuodelle, jopa vuosikymmenelle. Laatu lienee sitten toinen juttu, sen suhteen odotukset olisi suunnattava asiakkaaseen (käytännössä HSL).

Tieto hintojen laskusta on

Tieto hintojen laskusta on niin uskomaton, että se kaipaisi jonkinlaista tilastotietoa tuekseen.

Tuolla on kerrottu ainakin

Tuolla on kerrottu ainakin jotakin: http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisut/pdf8/lts_2015-01_joukkoliikenteen_kilpailutuksia_web.pdf . Eri hakukoneilla ja -ehdoilla tietoa löytyy vaikka kuinka paljon. Siitä vain pläräämään.

Isot ulkomaiset

Isot ulkomaiset rautatieyhtiöt voivat helposti ostaa kaluston ja verot jää maksamatta Suomeen.

Palomäki kertoo, että

Palomäki kertoo, että käytettyä kalustoa ei ole saatavilla. Noinkohan? Raideleveyteen voi sopeutua telit vaihtamalla. Jossain mitassa siitä on saatu jopa 1/2-automaattista mutta kalustoa hankittaessa kokonaista liikennettä varten, se ei ole iso investointi kertaoperaationakaan. Joten ylikansallisten bussiyhtiöiden raahaamien loppuunajettujen keskieurooppalaisten bussien lisäksi meillä saattaa pian olla myös "puhkiajetut" junat kaikkine "turvaominaisuuksineen".

Kun katsoo, miten ala

Kun katsoo, miten ala-arvoisesti VR on viime aikoina kohdellut asiakkaitaan, ei rautatiemonopolia tule ikävä. Kilpailu saanee VR:kin liikettä.

Mitähän uuden suomalaisen

Mitähän uuden suomalaisen junaliikenneyhtiön kuljettajien ja konduktöörien palkoille käy, kun Oktjabrskaja železnaja doroga eli Lokakuun ratatieyhtiö ilmaantuu kilpailuun? Vuonna 2015 keskimääräinen kuukausipalkka Venäjällä oli 34 000 ruplaa (500 EUR). Jos halvin tarjous voittaa, niin lippujen hinnat ei silti laske. Voitto vaan menee oligarkkien panama-tilille.

Toisaalta miksi tulisivat

Toisaalta miksi tulisivat aika pienet markkinat on kyseessä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu