Suurmoskeijan tonttiasiasta päätetään syksyllä – "Vielä ei ole päätöstä, tulisiko virkamiesesitys olemaan myönteinen vai kielteinen"

Hanasaareen suunnitellun suurmoskeijan tontinvaraus tulee poliittiseen päätöksentekoon syksyllä.

Päivi Tuovinen

Hanasaareen suunnitellun ja paljon keskustelua herättäneen suurmoskeijan tontinvarausasia ei ole vielä edennyt, vaan on edelleen kaupungilla valmisteluvaiheessa.

Kaupunki on pyytäneet hankkeesta lausuntoa opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä sisä- ja ulkoministeriöltä. Lausunnot tulee jättää 8. syyskuuta mennessä.

– Kun lausunnot on saatu, meillä on valmius edetä valmistelussa esityksen tekoon. Vielä ei ole päätöstä siitä, tulisiko virkamiesesitys olemaan myönteinen vai kielteinen, toteaa tonttipäällikkö Sami Haapanen.

Lautakunta käsittelee asiaa todennäköisesti lokakuussa. Sen jälkeen asia menee kaupunginhallitukseen. Kaupunginhallituksessa on viisi paikkaa kokoomuksella, neljä vihreillä, kaksi demareilla, kaksi vasemmistolla, yksi perussuomalaisilla ja yksi RKP:llä. Talouselämä-lehden mukaan kaupunginhallituksessa ei löydy paljon kannattajia suurmoskeijalle.

Helsinki tilasi Siirtolaisinstituutilta asiantuntijalausunnon, joka valmistui toukokuussa. Lausunnon mukaan moskeija voisi vähentää radikalisaation riskiä, mutta sen rahoituksen lähde herättää kysymyksiä.

Hankkeen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu noin 140 miljoonaa euroa. Moskeijan ja monitoimikeskuksen rahoittajana toimisi Bahrainin kuningaskunta.

Muun muassa Helsingin ensimmäiseksi pormestariksi kesäkuussa valittu Jan Vapaavuori (kok.) on ilmoittanut, ettei kannata hanketta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero

Kommentit (17)

Kommentit

Siitäpä meille uusi terroristien koulutuskeskus. Euroopassa näitä on lakkautettu ja suljettu, kun on paljastunut, että imaamit kiihottaa kansanryhmää vastaan ja kehottaa tappamaan "väärä"uskoisia jatekemään terrori-iskuja.
....mutta eihän se meillä Suomessa ole mahdollista, viranomaiset huolehtii meistä...kuten nyt Turun tapaus osoitti miten ei meillä ole mahdollista terrori-isku ja viranomaiset tietää ketä Suomessa oleskelee jne.

Verojenmaksaja

Hyvä ,että Vapaavuorella on edes järki päässä.Ei missään tapauksessa mitään moskejaa tänne ! Kukaan ei sen jälkeen nuku koskaan rauhassa ! Jos moskeja tulee,niin suurin osa suomalaisia alkaa etsimään uutta kotimaata, kunnioitetaan sentään meidän sotaveteraaneja jotka taisteli tämän maan puolesta !

Kissa51

Voisi kuvitella että Turun iskun jälkeen ymmärrettäisiin vastustaa suurmoskeijaa mutta epäilen että vihreät ja vasemmisto on siltikin hankkeen kannalla. Saa nähdä kuinka käy, aika täpärälle menee kun kokoomus, perussuomalaiset ja RKP oletettavasti äänestävät hanketta vastaan ja vihreät sekä vasemmisto hankkeen puolesta. Saattaa olla että SDP:n kanta ratkaisee hylätäänkö hanke vai viedäänkö sitä eteenpäin.

Aki T

Seiska-lehteä myöten on osattu kertoa Turun puukottajan ei ollevan uskonnollinen, ei osallistunut Ramadaniin, ei käynyt uskonnollisissa riennoissa j.n.e. Tuskin hän siis olisi käynyt moskeijassakaan jos sellainen olisi (järvenpääläisen lisäksi) ollut olemassa.

Myyryläinen

Tulee yhteiskunnalle halvemmaksi kustantaa vieraillemme liput vaikka Tukholmaan, jotta voivat käydä siellä moskeijassa.

Käet taskussa

Helsingissä on jo nyt lukematon määrä moskeijoita ja siksi suurmoskeijaa ei tarvita. Somaleilla, irakilaisilla jne on omat moskeijansa, joten uusi moskeija on tarpeeton. Lisäksi, tässä tilanteessa suurmoskeijan rakentaminen herättäisi suurta suuttumusta ja pahennusta.

kukkiz

Somalit, irakilaiset ja afgaanit voivat matkustaa kukin kotimaahansa jos moskeijaa kaipaavat. Italiassa on jo ajat sitten suljettu ainakin 5 moskeijaa koska ne ovat radikalisoineet nuoria. Tanskassa on ollut yhteenottoja eri uskonsuuntien muslimien välillä. Afganistanissa isis tuhosi vääräuskoisten moskeijan. Minkä suunnan moskeijaa Suomeen ollaan suunnittelemassa? Tuoko se isisin toiminnan kotimaahemme? Miksi suomalaisia ei kuunnella? Ketä Vapaavuori kuuntelee ja miksi? Ymmärrän että eräs varapormestari mielellään näkisi moskeijan Helsingissä mutta hänelläkin on varaa matkustaa palvomaan Allahia kotimaahansa vaikka kerran kuussa.

EU on kääntämässä takkinsa suhtautumisessa pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin ym yhteiskuntarauhan menetyksen vuoksi. Palautusleirejä suunnittelevat jo Saksa, Tanska, Ruotsi. Suomen poliitikot tekevät hallaa Euroopan rauhalle pystyttämällä epämääräisellä rahoituksella toimivan moskeijan paraatipaikalle Helsinkiin.

oppipoika

Tästä suurmoskeijasta on mahdoton tehdä molempia (siia- ja sunnimuslimi) palveleva kokonaisuus. Pikkulapsena -70 luvulla TV oli täynnä Lähi-idän levottomuuksia. -ei jatkoon.

vastaava

Kyllä se varmaan moskeija tulee .
Siellä sitten sunnit ja shiiat toisiaan kyräilee ja saattaa jopa vihapuhetta kuulua .
Poliisi paikalla kaiken aikaa erotuomarina ja siihen hommaan kyllä heitä ja rahaa riittää .
Kadulla nämä moskeijaväki miettii tahoillaan mitä voitaisiin vielä suomalaiselta vaatia ?
Saattaa tulla ihan radikaaleja ja jotain ismejä sisältäviä ajatuksia mieleen kun Suomessa kaikki niin höövelisti , helposti ja aina ihan ilmaiseksi tulee ettei tarvitse juuri edes pyytää .
Syntyy ajatus , kun jotenkin nuo päättäjät tajuaisi suomalaiset kasata johonkin suljettuun työkeskukseen niin saisivat sunnit kuin shiiatkin tepsutella kaikessa rauhassa ja nauttia elämästään , pohtii muslimit .
Pitänee vinkata pormestarille ja onhan noita vihreissä ja demukoissakin ystäviä . Niin olihan se , se nainenkin mikä se nyt oli , höh no sen entinen piispa ja ai jukra Nasima , sille kun kertoo niin taitaa homma edetä junan lailla ?

CALWX9

Jos ulkomaiselta taholta on tullut päättäjillemme tukea oikeassa muodossa ja riittävästi? Niin eiköhän voida rakentaa vaikka suomalaisten varoin, esimerkiksi eläkkeitä leikkaamaala?

Perniön Erkki