Puheenaihe

Espooseen tuhat uutta pysäköintikieltomerkkiä – "Toivon mukaan sakkojen määrä vähenee"

AUTOILU Moitteita saaneita aluepysäköintialueita uudistetaan vaiheittain Matinkylästä alkaen.

Autoilijat ovat parjanneet Espoon aluepysäköintijärjestelmää jo pitkään. Nyt suuriksi koettuja kieltoalueita pienennetään. Uudistukset otetaan käyttöön vaiheittain, ensimmäisenä on vuorossa Matinkylän alue.

Johanna Halava

Espoo uudistaa vaiheittain paljon moitteita saaneita aluepysäköintikieltoalueitaan. Aluepysäköintikieltoalueista kaupunki ei aio luopua, mutta liian suurina pidettyjä alueita pienennetään ja pysäköintikieltomerkkien määrää lisätään tuntuvasti. Pysäköintipaikkojen määrä pysyy ennallaan.

– Uudistuksen on tarkoitus selkiyttää asiaa. Nykyiset alueet on koettu liian suuriksi, toteaa teknisen lautakunnan puheenjohtaja Simo Grönroos (ps.).

Autoilijoissa on herättänyt närää etenkin se, että aluepysäköintikieltomerkkejä on nykyään vähän ja kieltoalue on suuri. Autoilija ei välttämättä ymmärrä olevansa kieltoalueella, jos on ohittanut siitä kertovan liikennemerkin kaksi kilometriä sitten.

Uudistus tehdään kolmessa vaiheessa. Teknisen lautakunnan linjauksen mukaan ensimmäiseksi uudistukset toteutetaan Matinkylän alueella. Toisessa vaiheessa ovat vuorossa Espoonlahti sekä Olari ja kolmannessa vaiheessa Haukilahti, Westend ja Soukka. Muita alueita tarkastellaan myöhemmin.

Tavoitteena on saada kaikkien kolmen vaiheen uudistukset tehtyä kuluvan vuoden aikana. Uusista merkeistä aiheutuu kustannuksia noin 196 000 euroa. Lisäksi vuotuiseen kunnossapitoon menee noin 10 000 euroa.

Matinkylässä on määrätty eniten pysäköintivirhemaksuja pysäköintikieltoalue-liikennemerkin noudattamatta jättämisen takia. Seuraavaksi eniten niitä on rapsahtanut Espoonlahdessa.

– Toivon mukaan sakkojen määrä vähenee uudistuksen myötä, sanoo Grönroos.

Matinkylässä on nykyään viisi aluepysäköintikieltomerkkiä. Uudistuksen myötä aluepysäköintimerkkien määrä on 112, pysäköintikieltomerkkejä tulee 96 ja pysähtymiskieltomerkkejä 13, eli kieltomerkkejä tulee olemaan 221.

Espoonlahdessa kieltomerkkejä on tällä hetkellä kahdeksan. Niiden määrä kasvaa 215:een. Olarissa merkkejä on nykyään viisi ja uudistuksen jälkeen 223.

Soukassa merkkejä on nykyään neljä ja uudistuksen jälkeen 83. Haukilahdessa ja Westendissä merkkien määrä on nyt 7 ja uudistuksen jälkeen 233.

Kaikkiaan kieltomerkkejä tulee siis noin tuhat.

Aluepysäköintikielto

Aluepysäköintikieltomerkki kieltää pysäköinnin päättymismerkkiin ulottuvalla alueella tien molemmin puolin. Kielto ulottuu myös merkityltä kadulta lähteville sivukaduille.

Kiellon rajaama alue voi periaatteessa olla kuinka suuri vain.

Merkki on ollut käytössä vuodesta 1982. Espoossa se otettiin käyttöön vuonna 1998.

Lisää aiheesta: 

Aluepysäköintikielto hiertää Espoossa– virkamiesselvitys ei poliitikoille kelvannut31.8.2016 16.11
Sakkorysän loppu: Sisukas asukas järjesti kotihoidolle parkkipaikan – teetätti jopa kyltin itse10.6.2016 14.40
Maksullinen kadunvarsipysäköinti sai lautakunnassa tylyn vastaanoton – maksut ja alueet uuteen valmisteluun1.6.2017 09.43
Tulostavoite hiostaa parkkipirkkoa: Sakkoja kirjoitettava aiempaa enemmän25.5.2016 06.10

Kommentit (4)

Kommentit

No niin, nyt on ensimmäinen

No niin, nyt on ensimmäinen kesäkuuta remmiin astunut vapailla demokraattisilla vaaleilla keväällä valittu kunnanvaltuustonne ryhtynyt heti toimiin... :-) - Kokoomuksen näyttävästä aluepysäköinti kieltojen poistamisesta kaupungista ajavasta toiminnasta on siirrytty täysin järjenvastaisiin toimiin näiden kyseisien alueiden sisällä.

Et ole tainnut ymmärtää

Et ole tainnut ymmärtää lukemaasi. Pysäköintimetrit kadulla lisääntyvät tämän uudistuksen myötä.

Tällaisia päättäjiä me olemme

Tällaisia päättäjiä me olemme valtuustoon valinneet.

...ja "artisti" maksaa.

...ja "artisti" maksaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu