Tässä on nyt lapsiperheen toivekoti! Pankki uskoo trendimurrokseen

Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että yhä useampi lapsiperhe muuttaa kaupunkien keskustaan. Asumistilasta voidaan tinkiä, jos palvelut ovat lähellä.

Johanna Erjonsalo

Asuntomarkkinoilla on näkyvissä voimakas trendin muutos, jossa yhä useampi lapsiperhe valitsee kodikseen kaupungin keskustan kerrostalon, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kuvailee helsinkiläisen lapsiperheen toiveasunnoksi kaksiota keskustasta.

– Helsingissä lapsiperheiden määrät kasvavat nopeasti kantakaupungin alueella. Kaksio keskustassa osuu toiveisiin parempien palveluiden ja monimuotoisen elinympäristön ansiosta, Brotherus toteaa tiedotteessa.

Brotheruksen mukaan Helsingin ja myös Tampereen kehitys on esimerkki voimistuvasta trendistä. Lapsiperheet, jotka ovat aiemmin arvostaneet tilaa ja rauhallista kasvuympäristöä, valitsevat nyt ahtaamman asumisen mutta paremmat palvelut.

– Kaupungistumisen voima on ylittänyt jopa kaupunkien omat tavoitteelliset ennusteet. Kysyntä kasvaa odotuksia vahvemmin, ja keskusta-asunnot eivät ole enää vain opiskelijoiden, sinkkujen tai ikäihmisten suosiossa, Brotherus analysoi.

Asuntomarkkinoilla kovin kysyntä on nyt uusista asunnoista.

Koko Suomeen valmistui alkuvuodesta 30 prosenttia ja pääkaupunkiseudulle 70 prosenttia enemmän uusia asuntoja kuin viime vuonna. 
Asuntojen kauppamäärät ovat ensimmäisen vuosipuoliskon aikana kasvaneet kahdeksan prosenttia erityisesti pääkaupunkiseudun vedolla. 
Vanhojen asuntojen kauppa sen sijaan hiipuu hetkellisesti.

Hypon näkemyksen mukaan asuntojen hinnat nousevat ensi vuonna 1,3 prosenttia ja 1,5 prosenttia vuonna 2018.

Pääkaupunkiseutu kasvattaa eroaan muuhun maahan, sillä ennustamme hintojen nousevan 2,5 prosenttia pari vuotta peräkkäin.

Brotherus arvostelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusta kaupungistumisen unohtamisesta.

– Hallituksen budjettiriihen päätöksissä loistaa poissaolollaan kaupungistumisen kiivas vauhti ja vaatimukset. Kaupungistuminen on yksi selkeimmistä kasvun matalalla roikkuvista omenoista Suomen taloudessa, Brotherus toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva
Mikko Välimaa

Kommentit (2)

Kommentit