Liftarikonkarit Riikka ja Miia kertovat: Näin kyydin saa varmimmin – "99 prosentilla ihmisistä on hyvä tahto"

Peukku pystyyn ja matkaan. Riikka Silvennoinen ja Miia Lappalainen taittavat lähes kaikki matkat liftaten.

Maria Aittoniemi

Siinä on oma tunnelmansa, kun ei ole aikatauluista riippuvainen. Tämä ja kymmeniä muita hyviä syitä saa vastaukseksi, kun kysyy Riikka Silvennoiselta ja Miia Lappalaiselta, miksi he liftaavat, eli taittavat matkansa peukalokyydillä.

Silvennoinen ja Lappalainen hurauttavat polkupyörillään Vihdin kirkonkylän kaupan pihaan, kaivavat repusta Nummela-kyltin, kävelevät bussipysäkille ja hädin tuskin ehtivät nostaa peukalot pystyyn, kun auto pysähtyy ja naiset pääsevät kyytiin. Todellakin. Liftaaminen on parhaimmillaan paljon, paljon nopeampaa kuin julkisilla kulkeminen. Ja ilmaista.

– Kirkonkylältä saa todella helposti kyydin Nummelaan, naiset vakuuttavat.

– Eikä Nummelassakaan tarvitse paluukyytiä kauan odottaa.

Ajan ja rahan säästämisen lisäksi Silvennoinen ja Lappalainen käyttävät peukalokyytiä eettisistä ja ekologisista syistä. Omalla autolla kumpikaan ei liikkuisi missään tapauksessa.

Ihmisiin voi luottaa."

Kirkonkylältä Nummelaan, Saariselältä Inariin, Puolangalta Kajaaniin, Virosta Latviaan tai päivämatka Guatemalassa. Koskaan ei ole kyyti jäänyt saamatta, Silvennoinen ja Lappalainen vakuuttavat.

– Siihen vaan voi luottaa.

Myös ihmisiin voi luottaa. Molemmat naiset ovat liftanneet Suomen lisäksi ulkomailla, Silvennoinen Intiaa ja Etelä-Amerikkaa myöten, eikä kumpikaan ole kohdannut mitään vaaralliseen viittaavaakaan. Päin vastoin. Mielenkiintoisten ihmisten kohtaaminen on myös yksi syy liftaamiseen.

Kumpikin on myös perinyt liftaamistaidot ja -tavat äidiltään ja oma liftarin ura alkoi puolivahingossa.

– Asuin lapsena Kellokoskella, josta Järvenpäähän on kahdeksan kilometriä. Kerran vain nostin peukalon pystyyn ja sain heti kyydin. Se oli melkein liiankin helppoa, Silvennoinen naurahtaa.

Myös Lappalaisen liftariura alkoi sattumalta. Hän oli tulossa Lohjalta Nummelaan linja-autolla, mutta oli noussut väärään autoon. Perille päästäkseen oli nostettava peukalo pystyyn.

Riikka Silvennoinen on reppureissannut 11 vuotta ympäri maailmaa, enimmäkseen liftaten. Suomeen hän palasi sitten, kun paikoillaan oleminen kotimaassa tuntui suuremmalta haasteelta kuin kulkeminen maailmalla.

Liftaajia kohtaan tunnetaan ennakkoluuloja, mutta niitä tuntevat liftarit itsekin.

– Tosi usein olen yllättynyt positiivisesti kuljettajasta. Vaikka olen alkuun kuvitellut hänen olevan sulkeutunut, onkin vuorovaikutuksestamme tullut niin syvä, Silvennoinen kertoo.

Samaa sanoo Miia Lappalainen.

– Ehkä olen onnistunut piristämään jotain yksinäistä matkaajaa, hän pohtii varovaisesti.

Tietyt lainalaisuudet pätevät peukalokyydissä:

– Miehet ottavat kyytiin helpommin kuin naiset. Eritoten nuoret naiset pysähtyvät harvoin, Silvennoinen sanoo.

– Ja parhaat päivät nähnyt auto pysähtyy todennäköisemmin kuin uutuuttaan kiiltävä, Lappalainen lisää.

Paras päivä liftaamiseen on perjantai ja jos aurinko paistaa, kyytiä ei tarvitse kauan odotella. Jos autoa tai kyytiä ei ala kuulua, huoltoaseman pihalta sellaisen saa varmasti.

– Mitä syrjempänä ollaan, sen luottavaisempia ihmiset ovat. Mitä vilkkaampi tie, sen vaikeampaa, naiset kertovat.

Seuraavasta etapista on oltava kyltti mukana.

– Vaikka olisi pitkä matka edessä, kylttiin kannattaa kirjoittaa välietappi; lyhyelle matkalle otetaan helpommin kyytiin. Usein kuitenkin on käynyt niin, että olenkin saanut kyydin perille asti, Silvennoinen kertoo.

– Ja usein kuljettaja poikkeaa omalta reitiltään viedäkseen perille asti.

Yksinäinen liftari saa helpoimmin kyydin, kolme on jo hankala määrä.

– Kaupungin keskustassa on turha liftata, matka pitää saada ensi alkuun.

On aina yllätys, millainen ihminen kyydin tarjoaa.

– Yleensä syntyy aina ihan mahtavia keskusteluja, Lappalainen sanoo.

– Kyydin tarjoavat ovat useimmiten avoimia ihmisiä, Silvennoinen jatkaa.

Liftarien harvalukuisuuden naiset arvelevat johtuvan matkustustapaan liitetyistä vaarallisuus-myyteistä.

– Ihmiset pelkäävät tietämättömyyttään ja luovat tiettyjä mielikuvia. Kuitenkin, 99 prosentilla maailman ihmisistä on hyvä tahto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän maria.aittoniemi@media.fi kuva
Maria Aittoniemi

Kommentit (3)

Kommentit

Nykyisen terrorismin aikakaudella asenteet varmaan tulevat muuttumaan vähemmän luottavaiseksi. Jo täälläkin ovat uussuomalaiset yrittäneet kaapata yksittäisiä naisia porukalla autoon.

En ikinä uskaltaisi liftata edes Suomessa. Se yksikin kerta riittää, kun saa itkeä raiskaustukikeskuksessa tai pötköttää kuolleena jossakin ojan pohjalla.

Artikkeli antoi edesvastuuttoman ja vaaroja väheksyvän kuvan.

Jonkun kirkonkylän asukkaat nyt yleensä tuntevat toisensa, joten tilanne on eri kuin jossakin Intiassa tai Etelä-Amerikassa.

SeOnSiinä

Joo, todella suositeltavaa... Tuttava liftasi ensimmäisen ja viimeisen kerran. Ajettiin se syrjäteille ja joukkoraiskattiin veitsellä uhaten. Henki sentään säästyi.
Että sellaista elämystä ja luotettavia ihmisiä ihan Suomessakin.

SeOnSiinä