Pitääkö lapselle maksaa kotitöiden tekemisestä? Asiantuntija ehdottaa kompromissia

Kuvituskuva.

Arkisto / Lotta Åberg

LAPSIPERHEET Keskustelu raha-asioista kehittää parempia taloustaitoja, asiantuntija sanoo.

Lapsi saa paremmat taloustaidot, kun perhe käy keskusteluja ja kartuttaa lapsen kokemuksia rahasta.

Tätä mieltä on sijoituskouluttaja Toni Kemi.

– Raha ei ole irrallinen osa elämää, ei edes vähävaraisissa perheissä. Jos raha on jokapäiväinen murhe ja tämä tarttuu lapseen, se voi synnyttää kateutta ja jopa vihaa rahaa kohtaan, Premiumgroupissa senior advicerina työskentelevä Kemi korostaa.

Kemin mielestä on tärkeää, että lapsille ei anneta perinnöksi liian tunnepohjaista suhtautumista raha-asioihin.

– Raha ei tuo onnea, se on nähty tässä ammatissa. Mutta jos nuori kokee hallitsevansa talouttaan, se tuo hallintaa elämään, hän kuvaa.

Nordean teettämän tutkimuksen mukaan kolme neljäsosaa suomalaisista lapsista saa viikko- tai kuukausirahaa.

Kemi sanookin, että on tärkeää, että lapsi opettelee rahankäyttöä kuukausirahoillaan.

Jo teini-iässä on hyvä opetella suunnittelemaan omaa budjettiaan ja säästämään tavoitteisiinsa.

– Parhaiten säästäväisyyttä opitaan positiivisen kautta, kun on haaveita, joita voi toteuttaa konkreettisen budjetoinnin avulla.

Kemi ottaisi teinin seuraamaan perheen laskujen maksamista, jotta kokonaiskuva kodin pyörittämiseen liittyvistä asioista olisi realistisempaa.

Kemi myös nappaisi nuoren mukaan kauppareissuille pohtimaan, mitä tänään syötävä makaronilaatikko oikein maksaa.

Isompien unelmien kohdalla Kemi kannattaa havainnollistamista.

– Omat unelmat voi piirtää tai kirjoittaa auki, tehdä suunnitelman, mitä unelman toteuttaminen vaatii, paljonko pitäisi rahaa laittaa syrjään ja mistä raha säästetään.

On tärkeää, että lapsille ei anneta perinnöksi liian tunnepohjaista suhtautumista raha-asioihin."

Suomessa puolet kouluikäisten vanhemmista on sitä mieltä, että lasten pitää osallistua kotitöihin saadakseen rahaa.

Tytöt tekevät edelleen enemmän kotitöitä kuin pojat.

Kemikin suosittelee, että kuukausirahat eivät olisi täysin vastikkeettomia.

– Tässä on kuitenkin aina kyse kodin omasta kulttuurista. Taloudelliset kannustimet voivat toimia, mutta kodin yhteisiin töihin pitäisi osallistua myös ilman palkkioita, Kemi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

jane

Kommentit (5)

Kommentit

Raha on vaihdantaväline. Raha itsessään on arvotonta, arvo on siinä mitä rahalla saa. Rahaa tarvitaan koska ihmiset vaihtavat keskenään tavaroita, palveluksia ja asioita.

Rahan yksi vähän ymmärretty sivutuote on paitsi toimia vaihdantavälineenä niin myös palautteena. Raha on tärkeä palautekanava.

Aikoinaan kommunistisessa suunnitelmataloudessa on joidenkin asiantuntijoiden mielestä kompastuskiveksi muodostunut juuri rahan puuttuminen palautekanavana. Vanhemppi väki muistaa miten muinaisessa Neuvostoliitossa saattoi hyllyt ammottaa tyhjyyttään kovasti kaivatuista tuotteista ja samaan aikaan oli yllin kyllin tarjolla tietyn koon vasenta kumisaapasta.

Tilanne on sama suomalaisessa julkisessa sektorissa. Kun verorahat riistetään väkivalloin ihmisiltä niin tuolla voidaan tuottaa palveluja, joista kukaan ei oikeasti ole valmis maksamaan mitään. Vaikka ooppera, sähköautoparkki...

Kysyntää on vaikea ennakoida ilman rahan muodostamaa palautetta aina valmistajalle ja suunnittelijalle asti. Raha on vaihdantaväline ja tärkeä - jos ainoa - palautekanava.

Jotta lapset ymmärtäisivät rahan arvon Toni Kemin tarkoittamalla tavalla niin vanhempien tulisi totta kai maksaa lapselle tehdyistä kotitöistä mutta samalla tavalla vanhempien tulisi myös laskuttaa lasta tietyistä asioista (yhtiövastike, sähkö, vaatteet, vuokra, vesi, ruoka jne.).

bellamoma

>vanhempien tulisi totta kai maksaa lapselle tehdyistä kotitöistä mutta samalla tavalla vanhempien tulisi myös laskuttaa lasta tietyistä asioista (yhtiövastike, sähkö, vaatteet, vuokra, vesi, ruoka jne.).

Valitsen sitten työttömyyden, jos ei ole tuloja, niin ei voi laskuttaa mitään.

Anonyymi

Kakarat eivät tarvitse rahaa. Jos joskus haluavat käydä elokuvissa niin silloin voi siihen antaa, muutoin karkit ostaa vanhemmat jos ostaa ja vaatteet. Mukana saa olla valitsemassa kyllä. Mitään viikkorahoja ei tarvita ja hyviä numeroita pitää tulla ilman palkkioita
Itse he oppivat eikä vanhemmat. Aikoinaan hoidettiin vitsanpelolla nämä rahavaateet.

Meillä on unelma

Ja sitten ihmetellään, kun jopa kolmekymppiset eivät osaa käyttää rahaa ja joutuvat pikavippikierteeseen, kun rahan käyttöä ei ole opetettu kotona.

Anonyymi