Kulkeeko länsimetro edes tämän vuoden aikana? – Metropomo: "Katsomme nyt rauhassa, miten HKL:n harjoittelu sujuu"

Aloittaako länsimetro liikennöintinsä edes tämän vuoden aikana? Se selviää kuluvien viikkojen aikana, kun HKL saa koko järjestelmän käyttöönsä.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

LÄNSIMETRO    HKL sai viime viikolla käyttöönsä vasta osan metroasemista. Puuttumaan jäi myös valvontajärjestelmä eli käytännössä koko metron hermokeskus.

Länsimetron liikennöinnin alkamisajankohta on edelleen iso kysymysmerkki, sillä radan rakentamisesta vastaava Länsimetro Oy ei pystynyt viime viikolla antamaansa määräaikaan mennessä luovuttamaan koko metrotyömaata Helsingin kaupungin liikennelaitokselle (HKL), vaan ainoastaan osia siitä.

Luovuttamatta viime viikolla jäi Helsingin kaksi asemaa ja valvontajärjestelmä, joka on käytännössä koko metron hermokeskus.

– Viimeisiä tarkennuksia tehdään. Tämän viikon aikana, vastaa hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo kysymykseen järjestelmän luovuttamisesta.

Valvontajärjestelmään kuuluu muun muassa ilmanvaihto, sähköt, liukuportaat ja turvallisuuteen liittyvät asiat. Eri osa-alueita on kymmenkunta.

Helsingin asemat, Lauttasaari ja Koivusaari, luovutettiin HKL:lle alkuviikosta.

HKL sai perjantaina käyttöönsä kaikki Espoon kuusi asemaa.

– Nyt meillä on mahdollisuus perehtyä asemilla sekä radoilla tiloihin, laitteisiin ja järjestelmiin. Voimme aloittaa laitteistojen tarkastuksia ja huoltoja, joita meillä on tehtävänä kuukausittain noin 2 500. Tällä tuotannon esivaiheella haluamme varmistaa, että matkustajaliikenteen aikana ei tule yllätyksiä, jotka aiheuttaisivat haittaa metroliikenteen luotettavuuteen ja siten kaupunkilaisten arkeen, kertoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

Suuri osa metron 150 kuljettajasta on tutustunut länsimetroon jo reilun vuoden päivät jatkuneissa koeajoissa. Takana on tuhansia koeajotunteja. Loppukesän aikana kuljettajat ovat tutustuneet pelastusyhteyksiin, jotta he osaavat poikkeustilanteissa opastaa myös matkustajia.

 Mitään päivämäärää ei ole lyöty lukkoon.

HKL oli aiemmin laskenut, että sille riittäisi neljä viikkoa aikaa järjestelmän haltuun ottamiseen, mutta valvontajärjestelmän uupuminen tulee todennäköisesti hidastamaan myös metron käyttöönottamista.

– Meidän kannaltamme valvontajärjestelmä on keskushermosto. Kaikki kytkeytyy sen ympärille. HKL:n valmistautumisaika lähtee siitä, kun meille on luovutettu koko metro, toteaa Lehmuskoski, joka kiirehtii sanomaan, ettei valvontajärjestelmän uupuminen tarkoita automaattisesti sitä, että metron käyttöönotto viivästyisi.

– Sitä on vaikea ennustaa, kun emme tiedä, kuinka tehokasta järjestelmien käyttöönottoa voi olla.

Länsimetron Isotalo ei uskalla varmuudella sanoa, että länsimetron liikennöinti alkaisi edes tämän vuoden aikana.

– Katsomme nyt rauhassa, miten HKL:n harjoittelu sujuu ja miten se ottaa järjestelmän haltuun. Mitään päivämäärää ei ole lyöty lukkoon.

Länsimetron liikenteen on arvioitu alkavan syyskuun aikana. Erilaiset rakennusaikaiset tekniset ongelmat ovat viivästyttäneet metron käyttöönottoa. Alkujaan länsimetron liikenteen piti alkaa jo viime vuoden elokuussa. Hankesuunnitelman mukaan länsimetron oli tarkoitus valmistua syksyllä jo 2014.

Lopullisen päätöksen metroliikenteen aloituspäivästä tekee Helsingin seudun liikenne (HSL).

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi, aloittaako metro liikennöintinsä vielä tämän vuoden puolella?

– Tämä ei ole HSL:stä riippuvainen asia. Jos kaikki menee hyvin ja HKL:n n haltuunotto pysyy aikataulussaan, niin kyllä metroliikenne alkaa vielä syksyn aikana. Kaikki riippuu myös siitä, miten Länsimetro saa luovutettua koko työmaan HKL:lle.

Tulevaa metro- ja nykyistä bussiliikennettä tullaan ajamaan hetken päällekkäin. HSL on varautunut jatkamaan nykyisiä bussilinjoja vähintään lokakuun puoleen väliin saakka.

– Meillä on sopimukset, joita voidaan tarvittaessa jatkaa niin pitkään kuin tarvetta on, Rihtniemi jatkaa.

HKL on nyt valtavan paineen alla jumpatessaan länsimetroa lopulliseen toimintakuntoon ja kouluttaessaan henkilökuntaansa käyttämään huomattavasti nykymetroa monimutkaisempaa järjestelmää. Kyse on myös maineesta ja kunniasta.

– Meille on kunnia-asia, että metro säilyttää luotettavuutensa. Metro on ollut matkustajien eniten pitämä joukkoliikenteen muoto. Tärkeintä on, että länsimetron alkaessa laatu edelleen säilyy ja että metro lunastaa ne odotukset, joita sillä kaupunkilaisten mielissä on asetettu.

Lehmuskoski totesi elokuun lopussa Helsingin Uutisille antamassaan haastattelussa, että jatkossa isojen raidehankkeiden käyttöönottovaiheeseen tullaan varaamaan enemmän aikaan kuin länsimetroon varattiin. Riittävä aika olisi Lehmuskosken mukaan puolesta vuodesta vuoteen. Näin tullaan tekemään aikanaan muun muassa raidejokerin osalta.

Länsimetron kustannukset ovat paisuneet työmaan valmistumisen myötä. Ensimmäisen vaiheen kustannukset ovat arviolta 1,2 miljardia euroa.

Edit klo 21.35: Länsimetron ensimmäisen vaiheen kustannusarvio on 1,2 miljardia. Jutussa mainittiin aluksi summaksi 1,8 mrd.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän Sanna Jompero kuva
Sanna Jompero

Kommentit (8)

Kommentit

Luulin jo hävinneeni vedon siitä, kumpi valmistuu ensin, Olkiluoto 3 ydinvoimala vaiko Espoon metro.

Näyttää siltä, ettei peliä ole vielä menetetty :-)

koff

Ja kukaan ei vastaa mistään. Kunnallisen toiminnan suurin kummallisuus on vastuuttomuus, edes kuntayhtiön hallitus ei vastaa mistään. Poliitikot päättävät ilman riittävää ymmärrystä suuresta hankkeesta....virkamiehet ilman hankkeen vaatimaa asiantuntemusta laitetaan toteuttamaan.
Tämä Molotovin cocktail roihuaa kerta kerran jälkeen.

Targa964

Kulut tietysti kai nousee mitä pidempään menee mutta tuntuuhan tuota rahaa olevan kun ylipäätään tälläisiä metroja pieneen kaupunkiin tehdään.

Niin kauan kun tuo metro ei kulje niin tiellä joukkoliikenteen käyttäjät tuolla metron reitiltä on sujuvampi joukkoliikenne nyt. Metro kun käynnistyy niin tulee yksi vaihto lisää, bussilla mennään mennään ensin metroasemalle.

suomilandia

Espoossa Kokoomusvetoinen johtoryhmä, yhtään mitään mistään tietävän radiojuontaja - Guzeninan konsernijaoston avustuksella päätti jo aikoja sitten että Länsimetron hallitukselle annetaan vastuuvapaus, käytännössä siis täysin piikki auki eikä mistään tarvitse huolehtia, vastuuseen ei joudu mistään vaikkei metroa edes koskaan avattaisi.
Taas Helsingissä järjen ääni voitti eikä vapausvastuuta myönnetty.
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/523397-lansimetron-hallitus-sai-vastu...

Sitä saa mitä tilaa sopii tähän paremmin kuin hyvin.

Kukaan ei vain taida käsittää että maksajina ovat me kaikki. Vastuutonta Espoolaista politikointia on että kaikesta muusta tingitään ja metroasiassa on taivas kattona, johto saa vastuuvapauden kun homma on tunaroitu ja rahat poltettu. Kuin palkintona, että oho, taas tunaroitte että mehän annetaan teille 100% tuki ja kaupungin kassa on avoinna. Hakekaa niinpaljon kuin tarvitsette, mulle puolet ja sulle puolet.
Kukaan ei näitä tutki, ja jos tutkiikin niin vihat saat päällesi.
Metroprojektin johtajat palkitaan varmaan vielä Espoon kaupungin ansioristeillä.

Keijo Kunttu

Vastuuvapaus koskee päättyneen tilikauden taloudenhoitoa. Siis sitä, että kirjanpitoa on pidetty asiallisesti, taseet ja tilinpäätökset tehty oikein eikä hallinnosta löydy rikoksia. Se ei siis ole mikään "avoin piikki". Lisäksi se ei vapauta tilivelvollisia jatkossa joutumasta vastuuseen jos rikoksia paljastuu. Rikosoikeudellisesta vastuusta vapautuu vasta vandehemisaikojen púitteissa.

Myyryläinen

Kun johtajat sanovat, että voidaan jatkaa kokeita vaikka keskushermosto on poissa se tarkoittaisi, että pilvenpiirtäjän hissiä voisi käyttää vaikka sähköä ei olisikaan satavilla tai rajakytkimet olisi poissa. Kunnia asioita ja muita talvisodan uhrimieltä vaativia tekoja kuten pilvenpiirtäjään nousu portaita pitkin kävellen, kun hissi ei toimi on verrattavissa metron hermokeskuksen puuttumiseen. Ja poliittisesti pätevöityneet kertovat satuja veronmaksajille. Mutta kaikki hyvin sanoi Sunilakin, kun sauna paloi.

A. Hankala

Ainoa joka ehkä on oivaltamut Länsimetrosyndooman hengen ja vaarat. Olli isotalo sen sanoi: En lupaa, että Länsimetro aloittaa liikenteen jo tänä vuonna (2017). Siinä se tuli. Länsimetro ei siis lähde liikkeelle vuonna 2017, MOT.

seebu