Talous puksuttaa, mutta umpisynkkä varoitus tuli jo – talousennustaja MTV:lle: Suomen BKT voi pudota jopa 10 prosenttia

Kuvituskuva.

Arkisto

Talousennusteita laativan GnS Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malinen maalaa synkkää talousennustetta MTV:n  Huomenta Suomen tämänaamuisessa haastattelussa.

Maailmantalous on kyllä ollut hyvässä kasvussa viime vuodet ja vihdoin Suomikin on saanut siitä osansa.

Malinen kehottaa nauttimaan nousukaudesta, mutta myös varautumaan pahimpaan.

Hän toteaa MTV:n haastattelussa, että jos osakemarkkinoiden selkeä romahdus alkaisi tässä talven aikana, niin Suomen BKT putoaisi noin 10 prosenttia. Se olisi paljon.

Malisen synkkä skenaario talouden kehittymisestä perustuu Kiinan ja Yhdysvaltoje talouksiin.

Maailmantalous on ollut voimakkaasti Kiinan kasvun varassa, mutta tuo kasvu pohjaa osittain valtion avokätiseen velkaelvytykseen.

Malinen on huolissaan Kiinan niin sanotusta varjopankkisektorista, jossa liikkuu paljon sääntelyllä piilossa olevaa riskirahaa. Jos Kiinan talous kopsahtaa syystä tai toisesta, menee samasta vessanpöntöstä alas maailman- ja Suomen talous.

Toinen mahdollinen romahduksen alkusiemen piilee Yhdysvaltojen osakemarkkinoissa.

– Keskuspankit ovat kasvattaneet taseitaan valtavasti: ostaneet velkakirjoja ja jopa osakkeita. Koko pääomamarkkina on kuplassa. Kun kupla puhkea, se vie talouden luottamuksen ja kaiken muun siinä samalla. Voi tulla hyvin nopea käännös, kuten vuonna 1929, sanoi Malinen MTV:n haastattelussa.

Käyttäjän tanja.niemi-laurila@media.fi kuva
Tanja Niemi-Laurila

Kommentit (3)

Kommentit

Tarvitaan ilmeisesti lisää tänne elätettäviä, jotka eivät halua opetella kieltä tai omaksua maan tapoja, omissakin on jo maksamista, mutta näin on sanottu että sillä tienaa!

Verojenmaksaja

Suomalaiset ovat typeriä ja tulevat äänestämöön Vihreitä ensi vaaleissa sankoin joukoin. Teollisuutta ruvetaan verottamaan niin että työpaikat ja teollisuus suomesta katoavat ja samalla otetaan kymmeniä ellei satoja tuhnasia ihmisiä eletettäväksi verorahoilla. Hyvinvointivaltio ei tule seuraavaa 5 vuotta selviämään.

Jussukka

Tämä tapahtuu ja uskoisin pudotuksen olevan 20% koska kaikki on kasvu on perustunut kuplaan ja EKP osto ohjelmalla ja matalat nolla korot ohjelmalla lisännyt velkapommia. Talous ei ollut terveellä pohjalla Eu maissa ei yhtään hetkeäkään ja rahat on menneet osakeisiin missä reipas yliarvostus.Kesti vaan 10 vuotta rakentaa uusi velkakriisi voin jo nähdä shokki otsikot uudesta lamasta.

Tatu