Napsahtiko yt-nakki omalle kohdalle? – Näissä ammateissa työllistyt nyt lähes varmasti, palkka 6 100 e/kk

Hammaslääkäreistä on nyt Suomessa kova pula, samoin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Työllistyminen esimerkiksi irtisanomisen jälkeen on nyky-Suomessa taitolaji. Erilaiset ammatit eivät silti ole työtä haettaessa läheskään samalla viivalla toistensa kanssa.

Uusimman ammattibarometrin mukaan kaikkein kovin imu työmarkkinoille on sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla – mutta toisaalta myöskään rakennus- ja asennusalan ammattilaisten ei tarvitse taistella avoinna olevista työpaikoista verissäpäin.

Bioanalyytikot, hammaslääkärit, kodinhoitajat, lastentarhanopettajat ja psykologit ovat alalla, joilla rekrytointitarve on nyt koko maassa suuri. Sama koskee myös sairaan- ja terveydenhoitajia sekä suuhygienistejä ja yleislääkäreitä.

Esimerkiksi Uudellamaalla työpaikkoja on tarjolla hakijoihin nähden runsaasti muun muassa hammaslääkäreille, kuulontutkijoille, myyntiedustajille sekä kiinteistöhuollon ammattilaisille.

Kyse ei loppupeleissä ole myöskään palkkakuopassa olevista hanttihommista, sillä esimerkiksi hammaslääkärin keskipalkka on Hammaslääkäriliiton viime keväänä teettämän tuoreimman työmarkkinatutkimuksen mukaan noin 6 100 euroa kuukaudessa.

Palkkaukseen vaikuttavat kuitenkin suuresti muun muassa se, onko kyseessä työsuhde yksityisen työnantajan vaiko kunnan palveluksessa – yksityisellä sektorilla palkkataso on keskimääräistä kovempi.

Samaan aikaan moni ammattiala kärvistelee harvoja vapaana olevia työpaikkoja hakevien massojen keskellä. Yhtä vapaana olevaa työpaikkaa kohti saattaa olla kymmeniä tai satoja hakijoita. 

Tällaisia ammatteja ovat Suomessa esimerkiksi yleissihteerit, vaatturit ja pukuompelijat. Yhtä vapaana olevaa vaatturinpaikkaa kohti oli koko maassa keskimäärin reilut 30 työtöntä saman alan ammattilaista; yhtä sihteerinpaikkaa varten Uudellamaalla oli keskimäärin 13 saman alan työtöntä työnhakijaa.

Varsin heikosti menee myös kuvataiteilijoilla, sillä keväällä koko maassa oli yli 1 400 työtöntä hakijaa, mutta vapaita työpaikkoja oli vain seitsemän.

Kuvataiteilijoiden työvoimasuhde oli siis noin 190 hakijaa yhtä avointa työpaikkaa kohti.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen

Kommentit (3)

Kommentit

Helpompi ratkaisu on ajaa pimeätä Uber taksia ensi kesänä kuin taksi vapautuu, 8000 euroa ahkeralle käteen kuukaudessa +sossu tuet päälle eikä koulutusta.

Tatu

Peri aatteessa kaikki taksitoiminta siirtyy pimeän rahan piiriin varsinkin jos ei kuuluu suomalaisiin perinteisiin taksikeskuksiin sen kuin vaan ottaa taksiluvan ajaa Helsingin keskustassa käsipystyjä ja eikä omaa mittaria autossa vaan joku mobiililukulaite riittää niin kyllä pimeätä se raha tulee olemaan runsaasti kiitos Bernerin liikennekaaren. Ruotsissa ollut pimeän rahan osuus satoja miljoonia euroja vuodessa vapautumisen jälkeen 25% takseista ei kuuluu tilauskeskuksiin siellä ja rahat on vaikeata jäljittää.

Tatu