Tulot 2 450 e/kk, 3 863 e/kk tai 7 065 e/kk – katso miten sinun perheesi taloudelle käy ensi vuonna

Yksinhuoltajaperheissä joudutaan tänä ja ensi vuonna tasapainoilemaan pienentyvien tulojen kanssa. Parhaiten pyyhkii nyt hyvätuloisilla.

Johanna Erjonsalo

Keskituloisten työntekijäperheiden taloustilanne ei ole juurikaan helpottamassa tänä ja ensi vuonna, vaikka Suomen taloudella pyyhkii nyt todella hyvin.

Palkansaajien tutkimuslaitos PT:n tekemien ennuste-esimerkkien mukaan myös tulonsiirtoja saavissa yksinhuoltajaperheissä vuodet 2017–18 näyttävät aiempaa tiukemmalta.

PT on tehnyt ennusteet neljälle eri perhetyypille: hyvätuloiselle pariskunnalle, toimihenkilö- ja työntekijäperheelle ja yksinhuoltajaperheelle.

Lisäksi ennusteessa ovat mukana ansiosidonnaisella tuella elävä ja työmarkkinatuella kituutteleva sinkku sekä eläkeläispariskunta.

Ylivoimaisesti parhaiten taloustilanne on PT:n mukaan kehittynyt viime vuosina yksinhuoltajaperheillä, joissa käytettävissä olevat reaalitulot nousevat vuosina 2011–2018 lähes 12 prosenttia.

Tänä ja ensi vuonna tilanne kuitenkin kääntyy hallituksen politiikan takia ja yh-perheissä reaalitulojen kehitys valahtaa miinukselle.

Palkansaajaperheissä reaalitulot ovat vuosina 2011–2018 putoamassa 1–3 prosenttia. Tämä ja ensi vuosi ovat heille kuitenkin edellisvuosia valoisampia, ja ostovoima nousee.

Kaikkein eniten ostovoima kasvaa tänä ja ensi vuonna hyvätuloisella pariskunnalla.

Kaikkien heikointa ostovoiman kehitys on puolestaan ansiosidonnaisella työttömyysturvalla olevalla työttömällä.

Alla on PT:n kuvitteelliset esimerkit perheiden talouskehityksestä. Kursivoinnit ovat toimituksen tekemiä.

Hyvätuloinen pariskunta:

Puolisot ansaitsevat vuoden 2017 kuukausipalkkoina 7 056 ja 5 667 euroa kuussa. Käytettävissä olevien tulojen kasvu on aiempia vuosia parempaa 2017–2018.

Esimerkkiperheistä sen ostovoima paranee eniten tänä vuonna.

Toimihenkilöperhe:

Puolisot ansaitseva tänä vuonna 3 863 ja 3 062 euroa kuussa. Ostovoima kärsii julkisen sektorin lomarahaleikkauksista, sillä toinen perheen palkansaajista työskentelee julkisella sektorilla.

Toisaalta perhe hyötyy matalista koroista ja asuntovelkaisena kotitaloutena se onkin kohdannut muita perheitä matalamman inflaation viime vuosina.

Työntekijäperhe:

Puolisot tienaavat 2 450 ja 2 349 euroa kuussa. Nimelliset tulot kasvavat tänä vuonna toimihenkilöperhettä enemmän, koska perheen molemmat palkansaajat ovat yksityisellä sektorilla.

Vuokrien nousu kuitenkin syö ostovoimaa verrattuna omistusasujiin.

Yksinhuoltajaperhe:

Ainoan vanhemmat palkka on 2 078 euroa kuussa. Ostovoiman kehitys on ollut hyvin nousujohteista aiempina vuosina tulonsiirtojen ansiosta. Vuosina 2017–2018 perheen saamat tulonsiirrot kuitenkin leikkaantuvat eikä ansiokehitys riitä kasvattamaan ostovoimaa vaan se alenee selvästi.

Työttömät:

Työmarkkinatuella olevan työttömän ostovoima laskee vuosina 2017–2018. Leikkaus työttömyyspäivärahaan tarkoittaa, että työmarkkinatuella oleva esimerkkihenkilö tippuu toimeentulotuen varaan.

Ansiosidonnaisella päivärahalla (entinen kuukausipalkka 2 989 euroa) elävän työttömän ostovoiman kehitys on ennustevuosina kaikkein heikointa. Vaikka nimellinen kehitys onkin positiivista, seuraa muita perheitä korkeammasta inflaatiosta, että ostovoima heikkenee.

Eläkeläispariskunta:

Eläkeläispariskunnan toisen puolison eläke on 2 066 euroa kuussa ja toinen puoliso elää kansaneläkkeen varassa. Heidän ostovoimansa heikkenee 2017–2018.

Nimellistulojen kehitystä jarruttaa tänä vuonna kansaneläkkeeseen tehty leikkaus. Ensi vuonna takuueläkkeeseen tulee korotus, mutta työeläkeindeksi kasvaa hitaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva
Mikko Välimaa

Kommentit (14)

Kommentit

Pientä eläkettä saavana saan alle 900e /kk siitä menee 400 vuokraan ja lisäksi muut laskut sähkö,ruoka ,lääkkeet ym...ja nyt tämä hallitus pienentää vielä eläkeläisten tuloja ?? Hyvähän se on köyhiltä viedä.... Hävetkää

Kissa51

Jospa jättäisit pari tupakkaa vähemmäksi/päivä niin olisit nettosaaja. Mutta eihän se käy kun yhteiskunnan pitää maksaa tupakkasi, keskarisi ja hoitokulusi. Oletko laskenut paljonko vuodessa menee tupakkaan? 150-220€/kk. Sairaanhoitoon 600-1000€/v.
Minunko se pieneläkeläisenä pitäisi maksaa.?
Onni onnettomuudessa on se että kuolette varhain.
Kepeät mullat.

kalervo1

itse en tupakoi mutta olisi mielenkiintoista nähdä laskelma kumpi maksaa yhteiskunnalle enemmän,tupakoitsija joka maksaa tupakasta hirveet verot sairastaa ja kuolee nuorena vai ns.terveellisesti elävä joka ei näitä veroja maksa eikä ainakaan aluksi sairasta niin paljoa mutta elää tosi vanhaksi,nauttii eläkettä satavuotiaaksi ja vuosikausia asuu ainakin osittain yhteiskunnan maksamassa hoivakodissa

rane

Eihän tässäkään budjetissa mitään uutta ole.
Köyhiltä / huonompiosaisilta pois ja rikkaille hyväosaisille lisää.
Oli hallitus mikä tahansa,niin köyhien kiristys ja kyykytys jatkuu,
entiseen malliin.

Corleone

Tämähän on klassista vasemmiston uuskieltä, että pakolla ottamisen vähentäminen on antamista ja vastikkeetta antamisen vähentäminen ottamista.

realistinen

Totta tuokin, en tullut ajatelleeksi tuota näkökulmaa.
Tosiaan, kyllähän tässä tuollaisen lusmun vasemmistoanarkistin elättää joka kk veroja maksamalla palkkatyöstä, joten kyllä minusta olisi hyvä, että saisi valita mihin haluaa maksamiaan verorahoja käytettävän.

Verojenmaksaja

Niin, samaa paskaahan tämä on vaalikaudesta toiseen. Lopetetaan vaalit ja eduskunnat ja hallitukset ja perustetaan 50 hlön virkamiestoimikunta, joka tekee samat hommat tehokkaammin ja virkavastuuseen joutuu HETI jos hommat ei suju! Tai sitten ei tehdä mitään...harmaa talous on pieni- ja keskituloisen ainoa pelastus!

LakeudenLukko

voi ressukkaa siinä meni mersut ja luksusasunto niin kuin noissa tapauksissa oikeassa elämässä tapahtuu satumaailma on taas sitten erikseen

rane