Talous lähtenyt voimakkaaseen kasvuun – työvoimapula on nyt yrityksissä yleinen huolenaihe

Joka neljännessä yrityksessä työntekijämäärä on noussut vuoden takaiseen verrattuna.

Johanna Erjonsalo

Työttömät ja työvoimaa tarvitsevat yritykset eivät näytä kohtaavan toisiaan optimaalisesti Uudellamaalla.

Uudellamaalla on jo pidempään ollut kasvava työvoimapula tietyillä ammattialoilla. Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2017 -katsauksen mukaan yli kolmannes toimipaikoista ilmoittaa rekrytointiongelmista.

Viimeisen kahden vuoden aikana Uudenmaan työttömyysaste on ollut yli kymmenen prosenttia, joten työttömät ja työvoimaa tarvitsevat yritykset eivät näytä kohtaavan toisiaan optimaalisesti.

Työ- ja elinkeinoministeriön kyselyn mukaan rekrytointiongelmaisten toimipaikkojen osuus on noussut vuoden aikana. Kyse on siis pidempikestoisesta ongelmasta, ja tilanne voi edelleen huonontua, jos yritysten suhdanne-ennusteet toteutuvat.

Kevään 2017 Pk-yritysbarometrissä 52 prosenttia Uudenmaan yrityksistä ilmoitti työvoiman saatavuuden olevan este yrityksen kasvun kannalta: 13 prosenttia ilmoitti työvoiman saatavuuden olevan merkittävä este ja 39 prosenttia ilmoitti sen rajoittavan jossain määrin yrityksen kasvua.

Syksyn 2017 Pk-yritysbarometrissä 75 prosenttia ilmoitti yritykselle sopivan työvoiman saatavuuden pysyneen ennallaan ja 14 prosenttia ilmoitti saatavuuden kehittyneen huonompaan suuntaan. 12 prosenttia ilmoitti saatavuuden parantuneen.

TEM:n ammattibarometrin mukaan Uudellamaalla 15:stä pahimmin työvoimapulasta kärsivästä ammattinimikkeestä sosiaali- ja terveydenhuollon nimikkeitä on kuusi, rakennusalan viisi ja muita palvelualojen nimikkeitä neljä. Pahin työvoimapula on kodinhoitajista, hammaslääkäreistä ja puheterapeuteista.

Kuluvana syksynä 22 prosenttia yrityksistä arvioi henkilökuntansa määrän olevan vuoden kuluttua suurempi kuin nyt, 71 prosenttia arvioi määrän olevan yhtä suuri ja vain 7 prosenttia arvioi määrän olevan pienempi kuin nykyisin.

Joka neljännessä yrityksistä työntekijämäärä on noussut vuoden takaiseen verrattuna, ja vain joka kymmenennessä laskenut.

Vuoden aikana Uudenmaan talous on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun keskeisten toimialojen liikevaihdon perusteella. Tammi-maaliskuussa kasvua oli 10,7 prosenttia edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

48 prosenttia Uudenmaan yrityksistä arvioi suhdannenäkymän parantuvan seuraavan vuoden aikana ja vain yhdeksän prosenttia uskoi sen huonontuvan.

toimitus

Kommentit (11)

Kommentit

Koska meillä on huutava työvoimapula, niin pitää ehdottomasti nostaa pakolaiskiintiötä, jotta voisimme paikata tämän pulan moniosaajilla!

työtön

Mutta kun suomalaiset eivät halua mennä töihin 9€/päivä kulukorvausta vastaan!
Eikä enää mene läpi lupaukset, että 6-12kk palkatomat työharjoittelun jälkeen voit saada paikan.
Tarvitaan lisää tyhmiä, jotka menevät lankaan ja suostuvat orjatöihin vaikka turvapaikan toivossa.

Johtajat kun eivät pysty saaman enää 50 miljoonan bonuksia, jos työntekijöille maksettaisiin työstä palkkaa.

työtön

Ei ole semmosta firmaa,joka maksaisi niin paljon palkkaa,ku esim.itiksen somalit saavat etuisuuksia.
Raksoillahan ei näitä kunniakansalaisia näy,kun eivät todellakaan ala mitään paskahommia tekemään.

Kräki

Suomalaisia alkuperäisiä työttömiä on kaikkineen n. 440000. Jos tästä määrästä ei saada työntekijöitä 20000-30000 työpaikan täytteeksi, on jossakin paljon mätää. Ehkä jotakin tarttis tehdä. Mutta ei meitä kiinnosta tämmöset asiat, tärkeämpää on Saksan vaalit ja miten torjua ääriajattelijoiden eteneminen.

lahela5

Maanne jää junnaamaan paikoilleen Sipilän uusia innovaatoita maahan tuottavien ja muiden 7000 työttömällä vuoden takaisesta nousseella "armeijalla", jos he eivät kohtaa työllistäjää näinkin valtavan talouskasvun aikana... :-) - TE- keskukset saivat työllistettyä kokonaista kuusi prosenttia maan työllistetyistä pari vuotta sitten, joten jokainen voi mielessään punnita myös sen todellista tarpeellisuutta ja heidän resurssien lisäämisiä vain maanne työttömien jonkinlaisiin haastatteluihin.

venäjän trolli

Uutisia Kone vähentää 1000 työntekijää Aktia sulkee konttoreita Fortum vähentää Suomessa jos suurkauppa toteutuu Nokia jatkaa säästämistä ja niin eespäin ei todellakaan hyviä työpaikkoja tiedossa mutta taksikuskeja ja pizzan pyörittäjiä tarvitaan ilman työvuorolistoja ja terveydenhoitoa ja rakennusmiehiä konkurssiyrityksiin palkat jäävät saamatta ja palkkaturva kiittää.

Tatu

Näistä työvoimapulajutuista tulee mieleeni aina kun isäni joutui hetkeksi työttömäksi 1960-luvun puolessa välissä. Olin juuri alkanut seurailemaan maailman tapahtumia sanomalehdistä ja lukenut, muistaakseni Hesarista ihan just'siltään alkavasta työvoimapulasta. Kerroin siitä, ikäänkuin lohdutuksena, isälleni. Hän naurahti vinosti ja kertoi kertoneensa samanlaista juttua omalle isälleen 1930-luvulla jolloin hänen isänsä ja muut vanhat miehet naureskellen muistelivat kuinka heidänkin nuoruudessaan vuosisadan alussa uhkailtiin työvoimapulalla ja vanhemmat ja kokeneemmat nauresleivat epäuskoisina. Siitä olen päätellyt, että vielä syntymättömiä lapsenlapsianikin tullaan uhkailemaan sillä ihan samalla työvoimapulalla joka vain antaa odottaa itseään.

Myyryläinen