"Suomea ei ole enää sadan vuoden päästä" – pääkaupunkiseudulla asuva mies, 23, näkee tulevaisuuden synkkänä

Kuvituskuva.

Arkisto

Pelottaako? Nuorten näkemyksiä turvallisuudesta.

NUORET  Uutuuskirja antaa suomalaisnuorten tulevaisuuskäsityksistä varsin toisenlaisen kuvan kuin julkisessa keskustelussa toistettu viesti. Nuorten pessimistisyys on yllättävää laajaa.

Terrorismi, sota ja väkivalta ovat sanoja, jotka vilahtavat jatkuvasti otsikoissa. Suomalaiset nuoret maalaavat synkkää kuvaa turvallisesta tulevaisuudesta kotimaastaan.

Nuorten suomalaisten mielipiteet siitä, miten turvallisuustilanne tulee Suomessa heikentymään nousevat esiin  uudessa kirjassa Pelottaako? Nuoret ja turvallisuuden tulevaisuus.

Monella kirjaan haastatellulla on pessimistinen näkemys, tulevaisuus on pelottava. Tosin turvallisuuden määrittäminen on välillä hankalaa.

Kirjan kirjoittaneet turvallisuuden professorit Jarno Limnéll ja Jari Rantapelkonen tuovat sen esiin, sen mitä nuoret ajattelevat eri puolella Suomea.

– Suomi on päähän potkittu valtio. Edelleen sadan vuoden päästä ihmetellään, miten Suomi on yhä hengissä, mies, 25, pääkaupunkiseudulta ihmettelee.

Laajaan ja vaikuttavaan tutkimusaineistoon pohjautuvassa kirjassa puheenvuorot ovat erilaisia, joihin olemme tottuneet.

– En voisi kuvitella, että Suomi täyttäisi 200 vuotta. Niin paljon konflikteja on tulossa. Tällaisessa muodossaan Suomea ei ole olemassa enää 100 vuoden päästä, pääkaupunkiseudulla asuva mies, 23, kertoo.

Politiikka ja päätöksenteko eivät herätä  luottamusta."

– Muut määrittävät tulevaisuutemme. Suomi voi kadota. Vaarallisen tulevaisuuden määräävät muut, mies, 26, Pohjois-Suomesta kertoo kirjassa.

Politiikka ja päätöksenteko eivät herätä nuorten luottamusta.

– Suomi on turvallinen maa, mutta mitä se on sadan vuoden päästä, jos tehdään samanlaisia päätöksiä kuin kaikki muut, nainen, 22, Länsi-Suomesta mietti.

Nuoria on kuunneltava ja siihen tekijät ovat keskittyneet.

– Kirja on tarkoitettu jokaiselle suomalaiselle Helsingistä käsivarren erämaahan, poliitikoista duunareihin, turvallisuuseliitistä turvattomille ja eduskunnasta syrjäkylille - jotta ymmärtäisimme tehdä yhdessä turvallisemman Suomen, kirjan tekijät toteavat.

Suomalaiset nuoret tuovat toki kirjassa esille myös hyvääkin. Tärkeitä ja säilytettäviä asioita asuinpaikasta riippumatta ovat puhdas luonto ja turvallisuusviranomaiset. Erityisesti poliisi, Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos saavat tärkeän aseman.

– Arvopohjan haluan säilyttää ja sen, että voi luottaa. Rehellisyys, nainen, 24, Länsi-Suomesta kertoo.

– Perusluottamus ihmisiin ja siihen, että saadaan apua, jos tarvitaan, mies, 25, Itä-Suomesta näkee.

Teknologiaan yhdistyvä turvallisuus kasvaa jatkossa. Kaikista uhkista ja riskeistä huolimatta esimerkiksi internet on muuttanut maailmaa hyvään suuntaan.

Medialla on nuorten näkemyksen mukaan nyt enemmän valtaa kuin koskaan aiemmin. Esimerkiksi median vaikutus Suomen valtion toimintaan on aivan eri kuin vuosikymmeniä sitten.

Tosin eri tietolähteiden luotettavuus ja oikeellisuus puhuttavat suuresti. Nuorille selvästi tärkein tietolähde politiikkaa koskevissa asioissa on sosiaalinen media. Ihmisten toimintaa sen kaikissa muodoissa seurataan jatkossakin tarkkaan sosiaalisessa mediassa.

Turvallisuuden vahvistamiseksi nuoret kaipaavat sitä, että heidät otetaan nykyistä vahvemmin huomioon.

Lisäksi luottamus yhteiskuntaa kohtaan nousee tutkimuksessa yhdeksi suureksi kysymykseksi. Nuorille tulevaisuuden Suomi näyttäytyy luottamusyhteiskuntana. Luottamus on välttämätön edellytys niin yhteistyölle kuin turvallisuudelle.

Käyttäjän timo.pasanen@media.fi kuva
Timo Pasanen

Kommentit (26)

Kommentit

Koko nykyinen Eurooppa katoaa, ja tilalla on uusi iso islamistinen valtio. Valloituksen nykyaikana mennään rajalle, sanotaan taikasana, kerrotaan passin kadonneen ja ollaan sisällä.

Qwerty1234

Suomi palaa 1920 luvulle kun rahat loppuu ja nämä ns. vieraat ei saa voita leivän päälle ilmaiseksi alkaa puukkohippa joka päättyy siihen että tänne jää suomalaiset rikkoutuneen infran kanssa. Ei nämä lämpimän maan pojat ole tänne tulleet töitä tekemään vaan ilmainen raha houkuttaa ja kun se loppuu alkaa hippulat vinkumaan ja lähtiessä otetaan poltetun maan taktiikka käyttöön.

Kansalainen Kaapo

Totta. Suomea syödään sisältäpäin. Pikainen muutos voisi olla tervetullut, vaikka eipä tässä viime vuosikymmeninä ole ollut kuin huonoja muutoksen merkkejä ilmassa. Ehkä kohta katkeaa se viimeinenkin oljenkorsi ja löydämme uuden suunnan.

Käet taskussa

Nykyinen valitiojohtomme ei näe Venäjän uhkaa , Natoon liittyminen on ainoa jolla maamme itsenäisyys saattaisi säilyä .Venäjän uhka on nyt suurin uhkamme maahanmuuton ohella jota tulee koko ajan Eurooppaan ja tietenkin myöskin Suomeen ?

Isoisä

'Suomi on päähän potkittu valtio'.
Pahinta on että päähänpotkijat ovat oma demokraattisesti valittu hallitus jonka pitäisi hoitaa meidän yhteisiä asioita suomalaisen veronmaksajan eduksi.

En ihmettele että nuoret syrjäytyvät, haluttomuuden verojen maksuun ymmärtää kun näkee että kansalaisturvaa vähennetään koko ajan. Vanhukset jäävät heitteille vaikka Suomella olisi varaa antaa heille turvallinen ja kunnioittava vanhuusaika.
Suomi on pieni maa jolla on kunniakas historia itsenäisyytensä puolustamisessa, koskaan ennen ei hallitus ole asettunut siinä kansalaisiaan vastaan.

oppipoika

Satanikki on näköjään taas vauhdissa ja sulkee silmänsä siltä, että meillä on pitkästä aikaa hallitus, joka on saanut talouden nousuun. Samoin on pitkästä aikaa toivoa siitä, että myös vanhustenhoito paranee. Huono nykytilahan on saatu aikaan holtittomuudella ja näköalattomuudella, joita vasemmiston kytkyssä olleet hallitukset harjoittavat.

Nyt on onneksi lopultakin hallitus, joka tunnustaa tosiseikat ja ymmärtää, että jotain pitää todellisuudessa tehdäkin. On selvää, että pelkkiin puheisiin ja velanottoon elämänsä perustava (eli ei vain nykyisten vaan myös tulevien sukupolvien kustannuksella elävä) rasitekansalainen vihaa sellaista hallitusta ja haluaa kaataa sen, sillä sehän uhkaa hänen loisimistaan. Hän ei näe sen toimissa mitään hyvää, koska se uhkaa hänen saavuttamiaan etuja, joista ay-uskontunnustuksen mukaan ei koskaan luovuta.

Trimo

Irvokas juhla koko Suomi 100v. Suomi on nyt eniten kriisissä sitten sotavuosien.
Kyllä tämä järjestelmä romuttuu kunnolla, en usko että Suomea on 50 vuoden päästä ellei tapahdu melkoinen kansannousu ja kapina Kantasuomalaisten toimesta kohta puoleen, Ruotsissa tilanne alkaa olla jo menetetty.

Verojenmaksaja

Kantasuomalaisten syntyvyys on ollut jo vuosia syöksykierteessä, sen sijaan maahanmuuttajien lisääntyminen on aktiivista. Länsimaalaiset ihmiset ollaan aivopesty mm. median avulla nihilisteiksi, jotka ovat niin tuudittautuneita omiin mukavuuksiinsa, ettei asioita nähdä suuremmassa mittakaavassa, saati tajuta miten muutoksia ja käyttäytymismalleja ohjataan pienen piirin toimesta maailmanlaajuisesti. Muslimien ajaminen Eurooppaan on täysin suunnitelmallinen teko ja sen kanssa käsikädessä kulkee kantaväestön ajaminen vapaaehtoisesti lapsettomiksi. Kannattaa tutustua aiheeseen, jos englanti taipuu.

Realisti-Raili

Tämänkin kyselyn tulos tukee mielipidettäsi. Juuri tämä kantaväestön osa jonka odotusarvoisesti pitäisi normaalitilanteessa olla se osa joka tekee lisää kansalaisia kokee jo nyt tulevaisuuden noin huonona. Se ei ainakaan houkuttele näitä nuoria perheen kasvattamiseen. Sen sijaan ilmaiseen elämään tulleet somalialaiset ym. ymmärtävät sosiaalitukien ja siten ostovoiman lisääntyvän tekemällä lisää jälkeläisiä. Toivottavasti jokaisen meidän kriittisen jälkeläiset kouluttautuvat riittävästi pystyäkseen hakemaan paikkansa muualta maailmasta. Isänmaallisuudesta huolimatta alan itsekin kokea, ettei Sipilän hallituksen jälkeen jää kuin poltettu maa. Nyt jo. Ja jos jatkamaan nousee joku punavihreä joukkio niin tuho on yhä nopeammin edessä. Toivottavasti nämä nuoret ymmärtävät vaaleissa valita oman etunsa mukaisesti.

realisti etsivä

Kooltaan suomi on niin pieni maa että Suomi kielellisesti sulautuu valtakieliin. Ympäröivien maiden asearsenaali pitää siitä huolen että Suomi sulautetaan kerralla tai hiljalleen valtakieliin. Vain historian sivuilta löytyy maininta itsenäisestä Suomesta. Ihmisolento on niin agressiivinen otus että vahva imaisee heikon omiin ympyröihinsä siitä ei pääse yli eikä ympäri. Lopulta maailma puhuu yhtä kieltä mikä se sitten onkaan. Jos tiedonkulku pysyy edes nykyisellä tasolla erillistä heimottumista ei pääse enää syntymään erityiseksi omaleimaiseksi kultturiksi mihinkään maailman kolkkaan. On vai yksi maapallo, jossa on ihmisiä, jotka puhaltavat yhteen hiileen. Ihmisten syntyvyyden säännöstelyllä saadaa maapallon tuottama vesi ja ruoka riittämään kaikille tasapuolisesti. Terrorismia ei tunneta. Eli Suomea eikä muita erillis kansoja ei ole erillisinä osina olemassa tulevaisuudessa. On vaan yksi ihmiskunta. Edellyttää erityisen tiedonsiirron joka pysyy reaaliajassa ympäri maapallon joka kolkan. Hyvää matkaa ihmiskunnalle tulevaisuuteen planeetalla nimeltä maa..

Epätoivosyöveri

Ennen kuin tuo tapahtuu täytyy ihmisen muuttua todella .
En jaksa uskoa tuohon muutokseen kun katselee ihmisen olemassaolon historiaa taaksepäin sen tiedossa olevasta alkusynnystä lukien .
Toistaiseksi maapallolta ei niin pientä valtiota , plänttiä löydy jossa kaikki edes yrittäisivät puhaltaa yhteen hiileen siten että kaikki olisivat tasa-arvoisia .
Tieteiskirjallisuus, Thomas Moren Utopia , Shangri- la James Hiltonin romaanissa Sinen kuu ovat viihdyttävää luettavaa mutta vain niitä .
Me ihmiset emme taida kyetä muuttumaan yhdeksi kansaksi , yksi ihmiskunta on jo maapallolla olemassa .

CALWX9

Mamuilusta lähtevä sisällissota tulee tulevaisuudessa jakamaan mielipiteineen Suomen kahtia, se olisi toivottavampaa, koska kukaan ei halua sitä mihin meitä viedään paitsi metropolin asukkaat.

make45

Täällä joku kirjoitti,että vanhustenhoito paranee.Ei pidä paikkaansa,vanhustenhoito ei ole koskaan ollut näin huonoa ,kuin nyt tämän hallituksen aikana. Eläkeläisiltä viedään vielä pienistä eläkkeistä taas osa.
Tiedän ,että on taloja joissa asuu vanhuksia ,enkä ole koskaan nähnyt kuin muutaman jotka pääsee ulos joskus jos joku sukulainen vie.Ruuankin kanssa on niin tai näin.Ruoka jätetään oven ulkopuolelle kuin koiralle.
Heitteillä on meidän maan vanhukset tämän hallituksen toimesta.Olen samaa mieltä nimim.Tatun kanssa.Luonnosta ei pääse vanhukset nauttimaan.Kyllä Sipilä ja muu herrasväki voisivat joskus jalkautua katsomaan miten meidän vanhukset asuu ! Tämä hallitus on saanut vain oman taloutensa nousuun !
Mitäköhän sodissa puolustaneet tykkäisivät nykymenosta ??

Kissa51

Koko nykyinen länsi-Eurooppa tulee kohtaamaan valtavia ongelmia seuraavan 20 vuoden aikana, koskien siirtolaisvirtaa. Tämä työkulttuurista tietämätön ihmisryhmä ei tule koskaan mukautumaan länsimaailman rakennuskulttuuriin, vaan käyttää sitä hyväkseen ja taustalla muhii myös tahto tuhota länsimainen kulttuuri kokonaan. Nämä ovat todellinen uhka rauhallemme, menestyksellemme ja turvallisuudellemme!
Nykypoliitikot niin EU:ssa kuin sen hönömallioppilasmaassa Suomessakin vahvistavat tätä kehitystä keskittymällä vain omien tujensa ajamiseen kansakuntiemme kustannuksella. Summa summarum - eliittipoliitikot + siirtolaiset tuhoavat meidät...sääli..

LakeudenLukko

Hallitusta vaihtamalla tämä ei muutu. Eikä asiaa paranna että suuri joukko äänestää "kansalaisvelvollisuudesta" arpomalla äänestyskopissa tai vetelee ties mitäkuvia sinne lippuun.
Tuon arpomisen ja jarrumiesten (kun olen aina ennenkin äänestänyt tätä) aiheuttaman "kohinan" huippu saavutettiin sateenkaarihallituksessa. Lopputulemana uusi selkäänpuukotuspolitiikan kausi.
Äänestäjän pitäisi tehdä kotityönsä hyvin ennenkuin menee koppiin. Miksi? Siksi että hallitusenemmistöön pitäisi saada väki, jolla kansakunnan etu menee oman polittisen eduntavoittelun edelle. Näitä yksilöitä pitäisi olla siis enemmistö jokaisessa puolueessa.

EX-työtön

Paras vaihtoehto olisi äänestämisen täysin lopettaminen kaikilla kyllä alkaisi sen jälkeen tulla viisaita ja hyviä kansanedustajia.

Tatu

Kyllä äänestäminen on kuitenkin paras vaihtoehto edelleen , kaikki muut vaihtoehdot on huonompia, sen puolesta haluan jonkin verran toimia sillä olen nähnyt jo pitkään eläneenä?

Isoisä

Kansainväliset pakolaissopimukset = kansanmurha-automaatti

Nykyiset pakolaissopimukset tai niiden tulkinta nykyisellä tyylillä johtaa kaikkien länsimaiden kansanmurhaan automaattisesti jos maat noudattavat niitä nykyisellä tavalla hamaan loppuun asti.

Jos
- maa velvoitetaan ottamaan (isot maat kymmeniä) tuhansia tulijoita vuosittain
- maa velvoitetaan tekemään tuhansia perheenyhdistämisiä vuosittain
- tulijoiden syntyvyys on huomattavasti korkeampi kuin alkuperäisväestön
- maan alkuperäisväestön määrä on hiipumassa ( kuten kaikissa Euroopan maissa)

Ei tarvitse olla kaksinen matemaatikko tajutakseen että nykyinen käytäntö johtaa kaikkien niiden maiden kansanmurhaan jotka pakolaissopimuksia noudattavat kuten esim Suomi. Jos ja kun nuo kaikki mainitut ehdot täyttyvät on vain ajan kysymys milloin pakolaistaustaisten määrä ylittää alkuperäisväestön määrän. Ongelman vakavuutta lisää se että käytännössä kaikki tulijat tulevat islamilaisista maista ja homma vaikutta lähinnä tyypilliseltä islamilaiselta invaasiolta.
Hälyttäviä esimerkkejä ovat esim Ranska ja Ruotsi ja lähes kaikki länsimaat seuraavat perässä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansanmurha

Kansanmurha

”Joka jonkin kansallisen, rodullisen, etnisen tai uskonnollisen ryhmän taikka niihin rinnastettavan kansanryhmän hävittämiseksi kokonaan tai osittain

surmaa ryhmän jäseniä,
aiheuttaa ryhmän jäsenille vaikeita ruumiillisia tai henkisiä sairauksia tai vammoja,
ryhtyy pakkotoimiin syntyvyyden ehkäisemiseksi ryhmän piirissä,
pakolla siirtää lapsia ryhmästä toiseen tai
muulla vastaavalla tavalla olennaisesti huonontaa ryhmän elinehtoja,

on tuomittava joukkotuhonnasta vankeuteen vähintään neljäksi vuodeksi tai elinkaudeksi. Yritys on rangaistava.

Myös joukkotuhonnan valmistelu ja salahanke joukkotuhontaan säädetään rangaistavaksi"

kkj

Jos isoisä on sitä mieltä että äänestäminen on kannattanut niin ei ole kyllä nykyelämästä mitään tietoa Sipilän hallitus vienyt maan ihan pohjille ja lisää näitä Sipilöitä vaan tulee nyky äänestämisellä Suomi on jo mennyt tapaus.Kyllä oli sentään jotain rotia Suomen meiningissä ennen vanhaan.

Tatu

Uhka on suuri. Mielenkiitoista on se, että Itävallan vaalitulokset katosivat nopeasti mediasta, kun EU-kriittinen ja maahanmuuttokriittiset puolueet voittivat selvästi. Esim. Hollannin vaaleja käytiin monta päivää läpi, kun tulos oli päinvastainen. Se valtamedioiden ohjektiivisuudesta.

Raipe1

Kun maapallolta on hävinneet jos vaikka mitkä lajit , mantereet muuttuneet , jääkaudet tulleet ja menneet ja kaikki on muuttunut tuhansien vuosien saatossa niin miksi tämäkin muutos ei muka voisi tapahtua . Erilaiset rodut , ihmiset , eläimet monet elolliset ovat kadonneet ja uusia tullut tilanne . Arkeologit kaivelee ja ihmettelee että miksi ja mitä tapahtui .
Kyllä varmaan Suomi ja suomalaiset häviää nykyisessä muodossaan , ja samoin käy kaikille kansoille ja valtioille .
Koska kaikki muuttuu osa nopeammin osa hitaammin niin alanpa uskoa että nykyinen maailma ja ihminen jonka me tunnemme ei ole enää muutaman sadan vuoden päästä enää olemassa .
Mitä ja millaista silloin on , no uudestisyntymään luottaen sitten se nähdään .
Me luulemme että juuri meidän kohdalla , tämä maailma ja nyt mikään ei pääse muuttumaan kun "tappelemme" vastaa ja maksamme tarpeeksi .
Turhaa itsepetosta , kyllä muutos on jo kovassa käynnissä siitä huolimatta .

CALWX9