Nuorten maksuhäiriöt ja pummilla matkustaminen anteeksi – professori uudistaisi nykysysteemin täysin

Nykysysteemi on pantava uusiksi, jotta nuoret saadaan paremmin toimivaksi osaksi yhteiskuntaa, kuuluu kahden ministeriön asettaman työryhmän selvitys.

JOHANNA ERJONSALO

Kuinka Suomi voisi nykyistä paremmin kannustaa nuorisoa opiskeluun ja työelämään? Tätä pohti ja selvitti professori Heikki Hiilamo työryhmineen kahden ministeriön pyynnöstä. Heille annettiin tehtäväksi kartoittaa Suomen 16–25-vuotiaita nuoria koskevaa palvelu- ja etuusjärjestelmää sekä sitä, millaisia jäykkyyksiä, päällekkäisyyksiä ja kannustinloukkuja siihen sisältyy.

Lisäksi työryhmän tuli arvioida, onko mahdollista luoda alle 25-vuotiaille yksi etuus, joka aktivoi nuoria ja vahvistaa heidän toimintakykyään.

Tavoitteeksi asetettiin järjestelmän toimivuuden parantaminen ja syrjäytymisen ehkäisy, koska Suomella on kiistaton tarve vähentää koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten määrää.

Sosiaalipolitiikan professori Hiilamon ja hänen työryhmänsä selvityksessä kävi ilmi, että nuorten palvelu- ja etuusjärjestelmässä on merkittäviä ongelmia.

He esittävät ratkaisuksi osallistumistuloa alle 25-vuotiaille nuorille ja helpotuksia nuorten opintolainan saantiin.

Nykyisin nuorten toimeentuloa turvaa neljä hyvin erilaista järjestelmää: työmarkkinatuki, toimeentulotuki, opintotuki ja sairausperusteiset toimeentuloturvaetuudet.

–  Yksi yhteinen nuorten sosiaaliturvaetuus (osallistamistulo) tekisi sosiaaliturvajärjestelmästä joustavamman ja kannustavamman. Samalla se purkaisi kannustinloukkuja ja helpottaisi yhteensovittamisen ongelmia, työryhmä kirjoittaa selvityksessään.

Osallistumistuloa maksettaisiin eri tasoilla, ja siihen liittyisi velvoittavaa toimintaa ja tukipalveluita eli nuorten osallistumispalveluita, jotka kannustavat nuoria opiskeluun ja työhön.

Nuorten opintolainan saamista tulisi helpottaa siten, että alle 25-vuotiaiden nuorten maksuhäiriömerkintä olisi voimassa korkeintaan vuoden.

Alle 18-vuotiaat työryhmä haluaa vapautettavaksi joukkoliikenteen tarkastusmaksuista, jotka ovat merkittävin yksittäinen syy nuorten ylivelkaantumiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän crista.lassfolk-feodoroff@media.fi kuva
Crista Lassfolk-Feodoroff

Kommentit (16)

Kommentit

Eli opetettaisiin pennut yhä enemmän siihen, että ei tarvitse itse huolehtia mistään ja että aina joku muu siivoaa jäljet? Että on ihan ok matkustaa, kun muut maksavat? Ei. En suostu. Enemmänkin noille jäteläjille tulisi opettaa, että raha ei kasva puussa, kaikki ei ole aina kivaa, töissä ei tarvi aina olla kivaa, itse täytyy elämisensä sopeuttaa tuloihin ja että joka ikinen lati, joka seinästä tippuu vastikkeetta, on sen vieressä kävelevän täyden työpäivän raataneen ja hänen täyttä päivää raataneiden vanhempiensa työn tulos.

Olen oppinut rahankäytön ihan vaan sillä, että joku ei tullut kaivamaan suosta ja sitä sitten mutustettiin pottua kuun pari viimeistä viikkoa, kun tuli typeryyksissään törsättyä. Ikinä en ole maksuhäiriömerkintää ottanut, enkä tulekaan ottamaan. Se on vanhempien vastuulla opettaa rahankäyttöä ja omalla vastuulla se rahankäyttö loppujenlopuksi, ei tuntemattomien ohikulkijoiden, joille tämä aiotaan sysätä.

Millä planeetalla nämä proffat ja muut utopikot elävät? Ei ainakaan tällä. Joutaisivat ainakin saada pikasiirron jollekin toiselle planeetalle.

Itse asiassa järjestelmää voitaisiin muuttaa sen verran, että vastikkeettomia tukia saa yhteensä 712 päivää elämänsä aikana. Ansiosidonnainen pidettäisiin. Samoin opintoraha. Ei tästä mitään tule, että koko ajan enemmän ja enemmän nuorisoa saa vaan pääntaputusta. Kukaan ei opi mitään, ei ota vastuuta mistään eikä varsinkaan kasva yhteiskunnan tuottaviksi jäseniksi.

Ei. Ei ja vielä kerran ei.

minake

Eihän tässä ole kuin yksi ongelma. Kun kaikille ei ole työtä niin yhteiskuntarauhan vuoksi työssäkäyvät maksavat työttömien ja muiden jopa ulkomaisten tulijoiden elättämisen. Teoreetikot eivät tätä ymmärrä, kun ovat aina olleet "hillotolpalla" eli muiden maksamina ja elättäminä erikoisasiantuntijoina. Kun ihmiset eivät enää ymmärrä, ettei hyvinvointia tule rikollisia hyysäämällä ja palveluidenleikkauksilla eikä yksipuolisilla kikysopimuksilla sekä teoreettisilla kuvitelmilla niin menköön tuhoon. Kyllä se siitä muuttuu. Vanha kiinalainen sananlasku sanoo jos haluat perunaa tartu kupokkaan. Joka tarkoittaa tee itse, älä odota toisten tekevän puolestasi. Sijoittajat jotka nyt johtavat maata eivät muuta halua kuin tuottoa jota kuitenkaan ei jaeta koko kansan käyttöön. Se menee omalle tilille paratiisipankkiin. Kun tämä on kansan tahto niin mikä on ongelma? Vaalit tulee joissa on mahdollisuus vaihtaa hallinta tapaa. Mikäli nykyinen on huono! Ymmärrys hoi älä jätä.

A. Hankala

Hiilamon työryhmän esitys sisältää tärkeitä asioita, ja jotkut ehdotuksista ovat aivan järkeenkäypiä. Mutta tämä ehdotus on pöyristyttävä: "Alle 18-vuotiaat työryhmä haluaa vapautettavaksi joukkoliikenteen tarkastusmaksuista, jotka ovat merkittävin yksittäinen syy nuorten ylivelkaantumiseen". Siis työryhmä haluaa kannustaa nuoria laittomuuteen: pummilla matkustamiseen. Ehdotus voitaneen tulkita siten, että julkista liikennettä käyttävän tulee ostaa matkalippu, siis myös alle 18-vuotiaiden. Mutta jos jäät kiinni, sinua ei rangaista". Se tarkoittaisi, että vain pieni osa alle 18-vuotiaista ostaisi lipun "koska pummilla saa matkustaa". Sitten kun he täyttävät 18 vuotta, suuri osa heistä tuskin vaivautuu ostamaan matkalippua, "koska pummilla matkustaminen on niin yleistä", pahimmassa tapauksessa jotkut 18 vuotta täyttäneet ryhtyvät tappelemaan kuljettajan tai lipuntarkastajan kanssa.
Hiilamon työryhmää ammattitaitoisempi työryhmä olisi tehnyt ehdotuksen, jolla nuoria tuettaisiin ja kannustettaisiin lainkuuliaisuuteen esimerkiksi tällaisella ehdotuksella: "Kaikille alle 18-vuotiaille annetaan rajoittamaton oikeus matkustaa julkisessa paikallisliikenteessä". Onko tuollainen ehdotus realistinen vai ei, se on toinen juttu. Mutta ainakaan se ei kannustaisi nuoria laittomuuksiin eikä anarkiaan.

Harmaa eminenssi

Ja koska asunnottomuus on myös yksi suuri lisä nykypiltin vaikeuksiin, on heille annettava oikeus muuttaa kenen tahansa asuntoon. Vanhat tarpeeksi asuneet voisi laittaa laitoksiin.

KA

”Alle 18-vuotiaat työryhmä haluaa vapautettavaksi joukkoliikenteen tarkastusmaksuista, jotka ovat merkittävin yksittäinen syy nuorten ylivelkaantumiseen.”
*
Olisiko tarkoitus opettaa nuorille, että epärehellisyys on hyväksyttävää? Eikö jo perustuslaki edellytä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia lain edessä?
*
Tätä pohti ja selvitti professori Heikki Hiilamo työryhmineen..
On niitä kaikenlaisia proffia.

Adamia

Siperia yleensä opettaa, teillä tätä mahdollisuutta ei tarjota riistokapitalististen pikavippi ym.lainafirmojen ajaessa tätä jostain syystä täysin hyväksyttävää toimintaansa maanne Politikojen tukemana vain näin yhteiskuntaannne. Tämä ei luo jälleen kuin vääristynyttä singnaalia elävästä elämästä ympärileen... :-)

venäjän trolli

Kielikylvyt on tuotanut hyvää tulosta... :-) - ei missään maassa vedetä mattoa joukkoliikenteen lipun takia kenenkään nuoren alta loputtoman pitkäksi aikaa kuin jonkun maanne virkamiehen tuottamasta sisäisestä mielijohteesta johtuvasta väkisi hänen ajamastaan päätöksestä. One man one game. - joukkoliikenne lahden toisella puolella Virossa on ilmaista kansalaisilleen. - ja toimii.

venäjän trolli

Vastuuttomuus on jo lisääntynyt joka tasolla .
Niin rakentaminen kuin kaikki rempallaan , ei valmistu , sutta ja sekundaa ja kaikki levittelee käsiään .
Vastuunkanto omasta elämästä opitaan nuoresta ja näillä Hiilamon opeilla sitä ei ainakaan enää nuoret opin .
Elätettävien määrää kasvaa.
Kun kuvan kääntöpuolella ne itsestään ja perheistään itsenäisesti huolta ja vastuuta kantaneet , omillaan toimeen tulleet ja muitakin elättäneet veronmaksajat siirtyvät eläkkeelle niin mistä "hiilamot" kaikkeen suvaitsevaiseen rahat löytää ?
Tulevaisuuden Suomi , taantunut ei kehittyvä maa jossa vaeltaa eriväristen mitään oppimattomien ja osaamattomien lukutaidottomien maahan jääneiden laumat toisiaan ryöstellen .Reservaateissa elää vartioiden ja aitojen takana rikkaat , tuo pikkukourallinen koko ajan peläten henkensä puolesta .
Tätäkö tässä halutaan ?

CALWX9

Suomen perintä ja luottotieto järjestelmät uusittava kaikilta koska haittaavat kaikkia toiminoja ja luotonantajan vastuuta täytyy nostaa reilusti.Luottohäiriö merkintä vuodeksi ja jos velan ei saa perittyä ollenkaan niin 5vuodessa velkaa vanhennee niin kuin verotkin ja kaikki ulosottovelat nollille myös 5 vuodessa.

Tatu

Hiilamo taitaa olla äärivasemmistolaisia. Hän kannattaa perintöveron nostoa pilviin. Niillä veroilla pitäisi ilmeisesti maksaa laiskojen, yhteiskunnalle hyödyttömien elämistä. En kannata.

Helena Hartikainen