Pääluottamusmies: "Tällä työmaalla harjoitettiin orjatyötä ja ihmiskauppaa"

Kuvituskuva.

Matilda Isohella

Metsä Groupin biotuotetehtaan rakennustyömaan pääluottamusmiehenä Äänekoskella toiminut Ari Harlamow arvostelee rajusti työmaan olosuhteita uusimmassa Ahjo-lehdessä

Harlamowin mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden olot ovat pahimmillaan "orjatyötä ja ihmiskauppaa".

Aiemmin on kerrottu, että tehdas olisi rakennettu etupäässä suomalaisin voimin, mutta artikkelin mukaan näin ei kuitenkaan ole tehty. Jopa kaksi kolmasosaa työntekijöistä on ollut ulkomaisia. Koko tehdas on Harlamowin mukaan rakennettu 80-prosenttisesti vuokratyövoimalla.

Lehden mukaan kaikille ulkomaalaisille työntekijöille ei ole maksettu suomalaisten työehtosopimusten mukaisia palkkoja, ei myöskään ylityökorvauksia tai sunnuntailisiä.

Harlamow kuvaa Itä-Euroopan maista houkuteltavien työntekijöiden kohtelua ”ihmiskaupaksi”, sillä ansiot jäävät Suomessa olemattomiksi ja asumisolosuhteet ja muut olot ovat kehnot.

Ulkomaalaisten työntekijöiden määrä voi kasvaa Suomessa lähiaikoina merkittävästi, sillä eduskunnassa käsitellään kansanedustajien tekemää lakialoitetta EU:n ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevien työntekijöiden tarveharkinnasta luopumiseksi.

Aloite on saanut kannatusta yli puoluerajojen vasemmistoliitosta kokoomukseen.

Aloitteen vastustajien mukaan tarveharkinnasta luopumien johtaisi Äänekosken työmaalla koettujen tapausten lisääntymiseen. Ongelmaksi koetaan etenkin se, että viranomaisten kyvyt valvoa työmaita ovat riittämättömät.

Asiasta kertoi aiemmin sanomalehti Keskisuomalainen.

 

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen

Kommentit (4)

Kommentit

Tätä juuri hallitus haluaa ja helpottaa entisestään kyseistä toimintaa.
Omat makaa himassa,kun ei ole töitä.
Siinähän ei mene kauankaan,kun tämä ”halpa”työvoima sitten huomaa,että enemmän rahaa tosiaan saa kotona loisimisesta,niin on paletti taas valmis ja veronmaksajat kiittää.

Kräki

Näin on. Kantaväestöä (työtöntä) kuritetaan sillä, että on mentävä kaikenlaisille "hölynpölyn" kursseille ja 9e/pv töihin (työkokeilu, kuntouttava työtoiminta).
Itse kuitenkin kannatan työkokeilua, ja nimenomaan nuorille työttömille, hyvällä tuurilla saattaa jopa "avautua silmät", jotta opiskelen kyseiselle alalle.
Tämä Hallituksen politiikka, jotta ulkomaalaista orjatyövoimaa tuodaan, niin sille EI kannatusta.
Sipilää ja Orpoa ei hävetä mikään muu, kuin kantaväestön vihapuheet (sananvapaus on vielä Suomessa, mutta jos noista kahdesta em. hamekankaasta on kiinni, niin
meno on pian kuin P-Koreassa, ex-DDRssä, tai Venäjällä)

PUMPUI

Kehotan lukemaan jutun Tuijasta tässä lehdessä. Siinä Teille tietoa, miten kantasuomalaisia käytetään orjatyövoimana ja ihan laillisesti !

Mimminiemi