Länsimetroyhtiön hallitus menee vaihtoon – "Vahingonkorvauksiin ei perusteita"

Metron tuloa odotellessa mietitään, millainen hallitus luotsaa metrorakentamisen jatkoa Länsimetro Oy:ssä.

Päivi Tuovinen/Arkisto

Länsimetro Oy:n hallituksen kokoonpanoon tehdään muutoksia. Mitä ne ovat, selviää yhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa loppuvuodesta.

– Hallituksen kokoonpanoon tulee vaihdoksia, tiivistää Espoon konsernijaoston puheenjohtaja Maria Guzenina (sd.) jaoston tämän päiväistä linjausta. Sen mukaan Länsimetro Oy:n ylimääräiseen yhtiökokoukseen uuden hallituksen valinnat valmistellaan siten, että hallituksen osaaminen vastaa kaikilta osin metrohankkeen vaativuutta ja hallituksen kokoonpano ja osaaminen kokonaisuudessaan varmistaa Länsimetron toisen vaiheen onnistuneen rakentamisen.

Seuraava konsernijaoston kokous pidetään 20. marraskuuta.

Sitä ennen Espoossa käytäneen tiukka poliittinen vääntö muun muassa siitä, tuleeko uuteen metrohallitukseen edustajia puoluemandaatilla.

– Tämä on yksi asia, josta puolueet tulevat neuvottelemaan.

Myös Espoon teknisen toimen johtajan Olli Isotalon asema metroyhtiön hallituksen peräsimessä on Guzeninan mukaan puntaroitava tarkkaan.

Konsernijaoston linjaukset ovat osa johtopäätöksiä, joita se teki vastikään julkistetun Länsimetro Oy:n erityistilintarkastuksen johdosta.

Jaoston saaman selvityksen mukaan kaupungilla ei omistajana ole juridisia perusteita nostaa esimerkiksi vahingonkorjauskanteita Länsimetro Oy:n hallituksen jäseniä vastaan.

– Kanteen nostoaika on viisi vuotta. Mikäli jatkossa ilmenee jotain uutta ja raskauttavaa, kanteen nostamista pohditaan tietysti uudelleen, Guzenina linjaa.

Kaupungin omistajaohjauksesta vastaava konsernijaosto sai tämän päiväiseen kokoukseensa pyytämänsä selvityksen erityistilintarkastuksesta myös yritysjuridiikan asiantuntijalta.

Käyttäjän Seppo Korkman kuva
Seppo Korkman

Kommentit (5)

Kommentit

Jos nyt julkistaisitte selvityksen, niin me maksajat voisimme päättää vaikka joukkokanteen nostamista kaikkia epäpäteviä poliitikkoja vastaan. Ja j...lauta: normaaliprojekteissa pätevyys ratkaisee, ei puoluekirja...(paitsi poliittisissa virkanimityksissä) Avoin piikki, vähän niin kuin vastaanottokeskuksilla, joissa jokainen puolue lienee kunnostautunut.

Mimminiemi

En usko Guzeninan tavoin, että perimmäinen syy on ollut osaamisen puute. Siitäkin on saattanut olla mutta pikemminkin pulaa on ollut kriittisestä suhteutumisesta taloudellisten toimijoiden etupyyteisiin. Kyse ei ole ollut niinkään osaamattomuudesta vaan haluttomuudesta olla tiukka ostaja ja tilaaja. On tyydytty joko hyväuskoisuuttaan tai ideologisen asennoitumisen vuoksi liian helposti yksityiseen voitontavoitteluun pyrkivien toimittajien tarkoitushakuisiin selittelyihin.

Jatkajilla pitäisikin olla kykyä ja ennen muuta halua vaatia yksityisiltä toimijoilta sitä mitä heiltä on tilattu eikä uskoa heidän sinisiä silmiään. "Luottamus hyvä, kontrolli parempi", kuten eräissä toisissa yhteyksissä on katsottu hyväksi lausua.

Myyryläinen

Samainen konsernijaosto myönsi vain noin 5kk.a sitten Länsimetron hallitukselle vastuuvapauden...Ensin annetaan täysi vastuuvapaus, sitten selvitellään, ja todetaan että oho, eihän meillä ole mitään juridista perustetta vaatia mitään. Nyt asia lakaistaan lopullisesti maton alle vaihtamalla koko hallitus.
Pöljien touhua kaikinpuolin.

Keijo Kunttu

Mikäli todella on kysymys osaamisesta ja taidosta pitää poliittiset "asiantuntijat" panna vastuuseen myös johtajien nimityksistä. Sillä sopiva on aina ohittanut pätevän johtaja valinnoissa. Ilman jäsenkirjaaa et pääse edes haastatteluun. 1900 luvun loppupuiolella eivät pätevät edes jättäneet hakulomaketta virkoihin. Syynä jatkuva poliittisten kavereiden valinta pätevien jäädessä ulos. Eihän pätevä montaa kertaa mene paikkaa hakemaan, kun aina jää hopealle. Seuraukset valinnoista voi kyllä lukea mediasta. Tiet ja rakennukset raappeutuvat hoidon puutteesta. Samoin ihmiset. Työttömyys on pöyristyttävää ja ihmisten kohtelu täyttää vihapuheita pahemman jopa terrorin kriteerit. Pitkäaikaistyöttömät ovat olleet vuosikymmeniä ilman työtä. Maahatunkeutujat halutaan työllistää heti vaikka ei ole kielitaitoa eikä todistuksia taidosta. Silloin he eivät erotu joukosta.Tähtijohtajat kuvittelevat, että heidän tekemisensä on se jolla tulos on tehty. Esimerkki urheilusta kertoo, että ilman hyviä joukkuepelaajia tähti ei yksin saa voittotulosta aikaan. Siksi tulonjakoa on muutettava niin, että tuloksen teon mahdollistavat saavat oman osansa tuotosta. Ei järkevä taloutta ymmärtävä johtaja voi pitää miljoonan työntekijän tuottamattomuutta hyvänä asiana. Jos taas kysymyksessä on ideloginen sorto niin silloin se kyllä täyttää tehtävänsä. Kun kaikilla johtajilla on syytesuojat niin eihän siinä osaamista tarvita eikä kustannusarviota eikä aikataulua suunnitelmista puhumattakaan. Sehän menee kuin ajopuu holtittomasti virrassa.

A. Hankala

Konsultti yhtiön mukaan ei tosiaan ole syytä minkäänlaisiin vahingonkorvauksiin heidän toimittamalla pelkän tilintarkastuksen pyydetyn erityistilintarkastuksen sijaan... :-) - tilaajina toimitetulle yllättäen Kaupunginjohtajanne Mäkelä ja kait myös Helsingin kaupunkikin.

venäjän trolli