Jättityrmäys Tuntemattomalle sotilaalle Hesarissa – "Turvallinen, riskitön ja kaikkia miellyttämään pyrkivä"

Uuden Tuntemattoman sotilaan Kariluoto ja Rokka ovat näyttelijät Johannes Holopainen ja Eero Aho.

Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Helsingin Sanomat tyrmää uuden Tuntematon sotilas -elokuvan perjantaina julkaisemassaan kritiikissään. Lehden kriitikko Juha Typpö antaa elokuvalle vain kaksi tähteä. Hänen mukaansa Tuntematon sotilas on turha elokuva.

– Turvallinen, riskitön ja kaikkia miellyttämään pyrkivä Suomi 100 -juhlakuvaelma. Ja jälleen uusi osa suomalaisten sotaelokuvien ja mieskuvausten joukkoon, hän kirjoittaa.

Typön mukaan vuonna 2017 sitä vanhaa tuttua Tuntematonta ei enää kaipaisi eikä jaksaisi.

– Rohkealle tulkinnalle olisi tilaa, ja sellaiseen kirja voisi tarjota mahdollisuuksiakin. Siksi onkin tylsää, että Aku Louhimies ja toinen käsikirjoittaja Jari Rantala eivät ole olleet rohkeita. Eli vanha tuttu Tuntematon siellä kankaalla pyörii, uusilla naamoilla vain, hän jatkaa.

Kritiikkiä osakseen saavat myös sotakohtaukset. Tavallista isompi budjetti ei kriitikon mielestä mitenkään erityisesti näy elokuvassa.

– Sodan raa’at yksityiskohdat eivät nekään hätkähdytä, kun tyyli on sliipatun elokuvamainen.

– Mitään omaa tyyliä tai selkeää visiota ei Louhimiehellä ole, tai sellaista ei ainakaan elokuvasta välity, hän kirjoittaa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Helsingin Sanomat lyttää Tuntemattoman sotilaan.

19. joulukuuta 1954 Helsingin Sanomissa ilmestyneessä kritiikissään Toni Havu murskasi Väinö Linnan alkuperäisteoksen. Havu kirjoitti, että Tuntematon sotilas on paksu, mutta ei suuri sotaromaani.

– Vastakkaisten mielikuvien assosioitumisen lain mukaan Väinö Linna on antanut Tuntemattoman sotilaan tunnetulla tavalla romanttisen ja tunnusomaisen nimen omalle sotaromaanilleen, josta – tahallisesti – tarkkaan puuttuu kaikki henkevyys ja romantiikka, Havu aloitti kritiikkinsä.

Havun mukaan Linna kirjoitti ”sammakkoperspektiivistä”.

– Hänellä ja hänen porukallaan ei ole kertaakaan kykyä tajuta sodan strategiasta ja taktiikasta muuta kuin ansapolkunsa mutkat.

– Hän ei itse vieläkään ole vapautunut sodanaikaisen purnaajan aggressioista. Siksi se lähikuvan totuus, jonka kirja ehdottomasti paljastaa, muuttuu yleiskuvana valheeksi, Havi arvioi.

Kritiikki aiheutti aikanaan suuren haloon, mutta se myös edisti kirjan myyntiä.

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on saanut Helsingin Sanomia lukuun ottamatta loistoarvioita.

Esimerkiksi Iltalehti antoi elokuvalle viisi tähteä ja kuvasi sitä Louhimiehen mestariteokseksi.

Mediatalo Keskisuomalainen antoi niin ikään elokuvalle viisi tähtiä ja kirjoitti elokuvan olevan komea ja erittäin vaikuttava pasifistinen sotaelokuva.

Myös Ilta-Sanomat antoi elokuvalle viisi tähteä.

Elokuvan ensi-ilta on tänään perjantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva
Riikka Jokinen

Kommentit (13)

Kommentit

Itsenäisen suomen satavuotinen taival on muutakin kuin Väinö Linnan Tuntematon sotilas. Uusi versio vanhasta aiheesta oli turha, ja sitä on hehkutettu nyt jo niin paljon, kuin elokuva olisi 100v Suomen ainoa ja tärkein tapahtuma.

Sota on (onneksi) jo kaukainen muisto, eikä jatkuva siihen palaaminen poista yhtään tämän päivän ihmisten ongelmista. Oma historiansa on tunnettava, jotta voi rakentaa uutta päälle. Sitten eteenpäin. En aio elokuvaa mennä katsomaan. Tuskin kovin vakuuttavaa, kun jokapaikassa riekkuvat samat näyttelijöiden naamat "esittävät" sotaa.

rva Ränni

Väitän että nykyään olisi enemmän kysyntää "Tuntematon Redux" tyyliselle scifi-väännökselle vanhasta aiheesta. Etenkin jos sen tyyli jatkaisi samaa linjaa mitä lyhytelokuvassa.

EX-työtön

Jokainen sukupolvi tekee tästä klassikosta oman tulkintansa. Se saa aina sukupolvelle tyypillisen vastaanoton. Ehkäpä vuoden 2045 versio on taas enemmän Hesarin kriitikon mieleen.

suomensuomalainen

En minäkään kolmatta Tuntematonta ole kaivannut. Mutta arvostelijan argumentointi on heikkoa. Olisiko rohkea ja ennakkoluuloton "apuraha-elokuva" ollut parempi? Aika harva vaivaituisi katsomaan kolmatta Tuntematonta, jossa hakattaisiin kodinkoneita tai kuolattaisiin Jouko Turkan opppeja soveltaen, tai tehtäisiin jotain muuta sekopäistä. Sota itsessään on kyllin sekopäistä touhua. Lopulta veronmaksajat ja sponsorit joutuisivat maksamaan suurimman osan Typön opeilla tehdyn elokuvan kustannuksista.

Harmaa eminenssi

Kävimme katsomassa Tuntemattoman. Olin toki ihmetellyt, että kolmanteen kertaan sama kirja on nyt elokuvana ja olisiko tämä tarpeen. Olin väärässä, uusin kuvaus näyttää komeasti sodan kauheuden ja kauneuden. Itse annan elokuvalle ilman muuta neljä tähteä. Ja suosittelen kutakin muodostamaan oman käsityksensä katsomalla filmin.

Ville Hurmalainen

Ilman suomalaisia sotilaita , ilman puolustusvalmiutta niin talvi- kuin jatkosodassakin ei tätäkään Tuntematonta olisi ikinä voitu tehdä .
Luulenpa , ettei Linnan kirjaakaan olisi ikinä julkaistu mikäli Neuvostoliitto olisi miehittänyt Suomen. Kirja saatiin ja filmattukin nyt jo kolmanteen kertaan ja kaikki saamme arvostella mielemme mukaan .
Juuri siksi , ilmaisun ja sanan vapautemme vuoksi tämä uusin elokuva puolustaa edelleen paikkaansa.
Itse uskon , että tämä jää viimeiseksi . Lapset ja nykynuoret heitä tuskin enää innostaa asiaan tarttua neljättä kertaa kun he siinä iässä ovat , että joku heistä miettii mitähän historiasta elokuvaksi muuttaisi ? Vaan kuka tietää ?

Toivotaan , että heistä löytyy yhtä hyviä kirjoittajia kuin Linna , ehkä aivan erilaisista aiheista . Myös toivotaan löytyvän yhtä hyviä ohjaajia kuin Laine, Mollberg ja nyt Louhimies .

Näyttelijät sitten Eero Aho , siinä meillä on kyllä loistava ellei tämän hetken paras näyttelijä . Toivon , että hän saisi jatkuvasti uusia erilaisia rooleja niin teatterissa kuin elokuvissakin .
Toivon myös , että hän itse olisi valmis niitä tekemään koska hän paranee koko ajan eikä vanheneminen haittaa yhtään päin vastoin.
Tätä uutta filmiä en pysty vielä arvioimaan , mutta aion sen kyllä katsoa. Edvin Laineen versio tähän saakka minulle paras .

CALWX9

HS:n toimittaja : Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas - Miten se perustelee olemassaolonsa?
.
Pitäisikö kysyä, miten HS perustelee olemassaolonsa?
*
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005424257.html
27.10.2017
.

Juho Typpö HS :
Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on turha elokuva, arvioi HS:n kriitikko
KUN Aku Louhimiehen uutta Tuntematonta sotilasta menee katsomaan, mielessä pyörii yksi kysymys. Miten se perustelee olemassaolonsa?

Kolme tuntia myöhemmin mielessä on vastaus: ei kovin hyvin.
*
Juho Typpö HS :
”Kirja on vahvasti aikaansa sidottu. Tuntematon sotilas oli ilmestyessään eräänlainen synninpäästö suomalaisille kahden hävityn sodan jälkeen. Se antoi kunnian suomalaisille rintamamiehille, ivasi upseereita ja yritti näyttää sodasta todenmukaisen, koruttoman kuvan.”
***
.
Jos suomalaiset talvisodan sotilaat olisivat HS:n toimittajan kaltaisia, olisimmeko nyt osaa Venäjää?
.
Onneksi on olemassa toisenlaisiakin kirjoituksia Talvisodasta:
.
http://www.artofmanliness.com/2017/05/02/sisu-finnish-winter-war/
.
“Finland alone, in danger of death — superb, sublime Finland — shows what free men can do.” –Winston Churchill, January 1940
.
“All we had to do was raise our voices a little bit and the Finns would obey. If that didn’t work, we could fire one shot and the Finns would put up their hands and surrender.”
.
These were, Nikita Khrushchev later recalled, the predictions he and his fellow Russian leaders made on the eve of the Soviet Union’s invasion of Finland in November 1939.
.
The coming invasion had been planned after Finland’s government rejected demands from their Soviet neighbors to move part of their shared border, cede Finnish land, destroy their fortifications, and lease a peninsula for the building of a Russian military base.
.
When negotiations failed, the gears of war began to spin, though most of the Soviet brass, especially Stalin himself, felt they would not have to turn long to crush Finland’s precocious opposition.
.
Conquering the country would amount to nothing more than a police action, and take no longer than two weeks, the thinking went. The Soviet Union boasted the world’s largest military force; Finland, one of the smallest. The former had 3X more soldiers, 5X more artillery, 30X more aircraft, and 100X more tanks. When Stalin looked at the operation on paper, he couldn’t wait to get started with what would clearly be a quick and easy walkover.
.
Yet what became known as the “Winter War,” did not go at all like the Russians planned.

Adamia

Samasta aiheesta ei voi mitenkään saada enää parempaa.

Aina jos on elokuvissa jatko-osa, on siinä uusi aihe. nyt ei ole.

NigAri