Veteraaneilta täystyrmäys Tuntemattomalle – ESS: "Ihan humpuukia, ei talvi- ja jatkosodassa tuollaista ollut"

Uuden Tuntemattoman sotilaan Kariluoto ja Rokka ovat näyttelijät Johannes Holopainen ja Eero Aho.

Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Ohjaaja Aku Louhimiehen uusi Tuntematon sotilas -elokuva jakaa suomalaisten mielipiteitä.

Viime viikolla ensi-iltaan tullut elokuva on saanut pääasiassa ylistäviä arvioita, mutta kriittisiäkin kommentteja tulee yhä enemmän.

Etelä-Suomen Sanomien haastattelemat kaksi sotaveteraania eivät pitäneet näkemästään, kun heinolalainen elokuvateatteri Elo kutsui heidät ilmaisnäytökseen viime viikolla.

ESS:n mukaan tammenlehvillä palkitut talvi- ja jatkosodan veteraanit suhtautuivat elokuvaan liki vihaisesti.

– Pettymys. Ihan humpuukia. Olisi nämäkin miljoonat voinut käyttää johonkin muuhun, sanoi jatkosodassa taistellut Veikko Punakallio.

– Ei talvi- ja jatkosodassa kyllä tuollaista ollut, kommentoi sotaveteraani Veikko Holappa.

Myös veteraanien vaimot olivat näkemäänsä pettyneitä.

– En tiedä mitä muut ajattelivat, mutta olisin mielelläni lähtenyt pois jo väliajalla. Nämä sodan nähneet miehet kyllä tietävät mistä puhuvat, enkä usko että naisetkaan tästä elokuvasta pitävät, sanoi Aino Holappa.

Viime viikolla kuohuntaa herätti Helsingin Sanomien elokuvakritiikki, jossa Tuntemattomalle annettiin kaksi tähteä. Myös Etelä-Suomen Sanomien kriitikko antaa leffalle samat kaksi tähteä. Mediatalo Keskisuomalaisen kritiikko näki elokuvan viiden tähden arvoiseksi.

 

LUE MYÖS JATKOJUTTU: Näiden syiden takia uusi Tuntematon ei miellyttänyt veteraaneja

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän mikko.valimaa@media.fi kuva
Mikko Välimaa

Kommentit (23)

Kommentit

hmm, mielenkiintoista.. jos tekijällä ei ollut sodasta "yhtään mistään" tietoa, mitä leffan päähenkilöt tekevät: ehkä puutarhanhoitoa, kalastusta, moottoripyörien kunnostusta, Platonin ideoista argumentointia?

toisaalta

No tämä nyt on nykyaikaa,ennen oli itsenäinen suomikin vähän erillainen.
Käppäilee steissin ohi,niin kyllä pistää miettimään.

Kräki

No onhan se nyt kuitenkin ihana juttu että taas saadaan jauhaa tätä tuntematonta sotilasta
uudella innolla ja uusin voimin. Se tämä Suomen koko historia ilmeisesti kulminoituu
yhteen talvisotaan, eikä mitään ole ollut sitä ennen eikä sen jälkeen. Kyllä se on jo sairasta
että yhtä lyhyttä sankaruuden jaksoa täytyy juhlia vuosisadasta toiseen.
Mitäpä jos suomalainen mies ottaisi taas itseään niskasta kiinni, jättäisi jokapäiväisen
kossupullonsa ostamatta ja alkaisi huolehtia edes itsestään? Alkaisi kammata tukkansa,
ajaa partansa, pestä ja silittää vaatteensa, kohdella naisia ja muita lähimmäisiään arvokkaasti ja hoitaa työnsä rehellisesti ja huolellisesti?

Osservatore

Tuntematon sotilas ei kuvaa talvisotaa. Ensimmäinen vuosisata talvi- ja jatkosodasta alkaa vasta 2040-luvulla. Suosittelen perehtymistä maamme kunniakkaaseen historiaan ennen seuraavaa kommenttia.

Pätmän

No olen saanut perehtyä siihen "kunniakkaaseen historiaan" jo noin 70-vuotta. Ja minulle on ihan samantekevää kerrotaanko talvisodasta vai jatkosodasta. Sota kuin sota, sitä samaa kuvastoa se tarjoaa.
Ei liene ollut taistelupaikoilla ja taistelijoilla suurta eroa? Minua vain ihmetyttää se, että eikö tässä nyt olisi jo korkea aika alkaa katsoa eteenpäin ja ruveta miettimään mistä otetaan ne "tuntemattomat
sotilaat" tuleviin sankaritekoihin, kun koko Suomi alkaa olla myyty ulkomaille ja ulkomaalaisille. Sitä vaan uinutaan menneissä sankariunelmissa kun sillävälin niin maaperä, työpaikat kuin kyvykkäät
ihmiset katoavat ulottuviltamme....

Osservatore

IL 27.10. - Sydäntä särkevää on ollut, kun sotaveteraani kertoi, että ei saanut sanaa suustaan ja piti elokuvaa vaikuttavana ja toivoi kaikkien nuorten menevän katsomaan tämän, jotta ymmärtäisivät, millaista siellä oli-

Oi aikoja, oi tapoja.

Se on vain nykypolven tulkinta Linnan romaanista ja elokuvaversio kahden aiemman tavoin. Ei muuta. Siitä ei tarvitse suuttua eikä riemastua, vain katsoa viihteellisenä sekä osittain informatiivisenakin teoksena - unohtamatta kunnioitusta sotiemme veteraaneja kohtaan. Laineen ensimmäinen oli kansallinen avaus, Mollbergin toinen kannanotto sotaan ja tämä kolmas kunnioitus menneille polville - koittakaa tämä ymmärtää, tollot!

LakeudenLukko

Sota oli erilaista riippuen rintamalohkosta. Oli liikkuvaa korpisotaa ja Kannaksen massiiviseen raskaiden aseiden tuhoamissotaa, jonka äänen kuulin etäisenä yhtämittaisena ukkosena lähes pääkaupunkiseudun etäisyydelle saakka.
Tuntematon kuvaa korpisotaa. Näin mielipiteetkin voivat vaihdella omien kokemusten mukaan. Pääasia, että sodan mielettömyys tuodaan esiin tavalla tai toisella.

QWERTY

Tässä yhteydessä on tietysti kiva nähdä samat näyttelijät, kun kaikki saa muissakin tuotannossa. Mutta vähän sama vika kuin Ekassa tuntemattomassa eli nämä tunnetut näyttelijät ovat rooleihinsa usein kovasti yli-ikäisiä. Tuntemattoman kk-ryhmä koostui varusmiehistä ei kolmekymppisistä äidistä.
Jos ei ole paukkuja itsellä edes armeijaa käydä, miten tällainen pystyy eläytymään siihen, että on koko ajan valmis kuolemaan Suomen puolesta.
En ole leffaa vielä nähnyt, mutta hyviäkin sotaelokuvia tehdään yhä esimerkiksi 1944 oli todella vaikuttava teos.

Essie

Hieno kommentti .
Kyseessä on Louhimiehen elokuvallinen näkemys Linnan kirjasta Tuntematon sotilas .

CALWX9

Sodassa olleet
Väinö Linna ja Heinolan veteraanit
Sotaa kokemattomat
Edvin Laine, Rauni Molberg ja Aku Louhimies
Käsikirjoittajaa lämmittää eniten abityttöjen viisi tähteä,
kun taas saman ikäisten tyttöjen mielipidettä Tomi Metsäketo uhkaa poliisilla
Ehkä kyseessä onkin vain hyvä elokuva.

juhani salonen

Tuntemattoman sotilaan uusien versioiden tai muiden kotimaisten sotaelokuvien kanssa minulla on käynyt kuten amerikkalaisten mafiaelokuvien kanssa jo ajat sitten: liika on liikaa. Minua ei tippaakaan huvita ihailla amerikkalaisen rikollisen väkivallan historiaa. Se ei nyt liity toki tähän. Kun on varttunut jo yli viiskymppiseksi niin sotimisen muistelu ja hehkuttaminenkin ei kiinnosta pätkääkään. Kirja on hyvä, en jaksa katsella enää noita elokuvia.

En kyllä pätkääkään kaipaisi mitään talvisotapatsaita Kasarmitorille; pistettäisiin nekin rahat mieluummin vielä elossa olevien veteraanien asuinolojen parantamiseen ja hyvinvoinnin lisäämiseen vaikkapa useammalla vuosittaisella kylpyläreissulla. Nykyäänhän veteraaneja arvostetaan niin paljon että lätkänpelaajat ja rokkaritkin hokevat nyt jo mieluummin veteraaniasiaa kun lastensairaala on jo vähän pois muodista tai se paljastuikin Bernerin rahasammoksi kuten oli arvattavissa. 60-luvun ja 70-luvun alun veteraanien väheksynnän ajat ovat jo kaukana takana. Kansan syvät rivit ovat aina arvostaneet nuorten miesten ja naistenkin aikoinaan antamaa uhria, joka leimasi jokseenkin kaikilla loppuelämän kulun vammojen ja muiden vaurioiden muodossa.

Jätän tämän elokuvan väliin, mun lippurahojani tarvitaan jonkun vähemmän myyvän kotimaisen elokuvan tukemiseen.

Skylla