Tummaihoinen mies ei päässyt ravintolaan Itäkeskuksessa – näin omistaja perustelee

Ravintolan omistaja joutui perustelemaan, miksi tummaihoinen asiakas ei päässyt ravintolaan.

JOHANNAERJONSALO

VÄLIKOHTAUS   Ravintolassa ei uskottu miehen passia aidoksi.

Tumma mies ei päässyt Black Bird -ravintolaan Helsingin Itäkeskuksessa lauantai-iltana reilu viikko sitten. Järjestyksenvalvoja ei hyväksynyt hänen passiaan.

– Ystäväni oli tulossa ravintolaan, jossa itse olin viettämässä iltaa. Ovella järjestyksenvalvoja pyysi häntä näyttämään henkilöllisyystodistuksensa. Ystäväni näytti passinsa, johon todettiin että se ei käy. Yritimme tiedustella syytä, mutta mitään vastausta emme saaneet, kertoo ravintolassa ollut Jonna.

Välikohtaus näytti Itä-Helsingissä asuvan Jonna mielestä syrjinnältä.

– Erityisen surullisen tapauksesta tekee se, että vuoden Suomessa ollut gambialainen ystäväni oli vesiselvä - hän ei edes käytä alkoholia - ja oli 20-vuotiaana selvästi täysi-ikäisen näköinen. Ravintolalla ei ollut mitään syytä evätä häneltä pääsyä, paitsi se, ettei hänellä ollut Suomen passia.

Ravintolan ovella syntyi iltapimeällä kiivasta sanailua.

– Yhdenvertaisuuslain mukaan tällaisella muodollisella verukkeella asiakasta ei voi ravintolan ovella syrjiä. Myös Valviran mukaan ulkomaalaiset passit ja ajokortit kelpaavat todistuksiksi. Keski-ikäinen järjestysmies ei päästänyt ystävääni sisään, ja nuorempi katseli nolona vieressä.

– Itä-Helsinki on monikulttuurista aluetta. Jos syrjintää harrastetaan, se ei ole hyvä juttu, mutta valitettavasti syrjintää tapahtuu edelleen monissa paikoissa, jopa julkisissa palveluissa, Jonna toteaa.

Black Bird -ravintolan omistajan Dollar Singhin mukaan kyse ei ollut syrjinnästä.

– En hyväksy sellaista. Otan selvää asiasta, kertoo Singh.

Hän soittaa myöhemmin takaisin toimitukseen.

– Olen selvittänyt asiaa vuorossa olleilta järjestysmieheltä ja ravintolapäälliköltä.

– Ravintolaan oli tulossa kolme miestä. Yhdellä ei ollut passia ja toinen ei halunnut sitä näyttää. Kolmannella miehellä oli vihreäkantinen passi, johon valokuva oli niitattu kiinni, ei ollenkaan laminoitu. Järjestysmies ja ravintolapäällikkö eivät uskoneet, että se on aito.

Intialaistaustainen uussuomalainen Singh on asunut Suomessa 25 vuotta ja omistanut Black Bird -ravintolan viisi vuotta.

– Asun itsekin Itä-Helsingissä. Se on hyvin kansainvälinen yhteisö.

– Ne vanhat jutut, että ravintola olisi kantasuomalaisten paikka, eivät enää pidä paikkaansa, vakuuttaa Dollar Singh.

Jonna halusi ravintolalta selitystä ja lähetti heti seuravana päivänä sähköpostilla pyynnön saada perusteluja porttikiellolle.

– Niitä ei tullut. Vasta, kun laitoin sunnuntaina ravintolan Facebook-sivulle arvostelun ja yksityisviestin, siellä luvattiin selvittää asia.

Jonna otti myös yhteyttä lehdistöön.

– En nähnyt muuta keinoa, kuin tuoda asian julkiseen keskusteluun ja tehdä sen näkyväksi, hän sanoo.

Käyttäjän kari.sallinen@media.fi kuva
Kari Sallinen

Kommentit (30)

Kommentit

Kyseisessä kapakissa etenkin somalit ovat aiheuttaneet erillaisia häiriöitä.
Sittenkun lentäneet ulos,niin tullut rasismisyytökset,jotenka helpompi olla päästämättä sisään ollenkaan.
Tosin tämä herra muualta,mutta voinut olla aikaisemminkin ongelmissa.
Yksi tuttu meinasi käydä tutustumassa puotinharjun moskeijjaan,niin ovelta käännytettiin kyselemättä papereita tai mitään muutakaan.
Mutta se onkin positiivista syrjintää ilmeisesti.

Kräki

Okei. Sori siitä.

Mutta ei saa estää kenenkään sisäänpääsyä sillä perusteella että joku toinen on häiriköinyt.

Kaverin poika

Eihän tuossa estettykään vaan ihan oikein tehtiin, sillä tämä huijari yritti sisää passilla johon oli niitattu kuva kiinni.
Onko se vähän vaikeaa taas ymmärtää, kun jälleen kerran oli poke oikeassa?

Ei kunnioiteta ketään

Eiköhän tuo järkkärien kertomus kolmen miehen uhmailusta ole ainoa totuuden jyvänen tässä jutussa. Kun elää maassa maan tavoin niin ei käy näin ikävästi. Alkoholin myyntiä koskevat säädökset koskevat myös maahanmuuttajia.

Pätmän

Kun ei ole aitoa passia kahdelle henkilölle esittää, niin sitten käytetään rasismikorttia, ja mitäpä absolutisti anniskeluravintolassa muutenkaan tekisi?

Jårma

Kuin paperit ei kunnossa niin järjestysmies on toiminut oikein tarjoilu alaikäiselle vie äkkiä anniskeluluvat ja HUOM. Ravintolan omistaja itse alkuperäisesti ulkomaalainen ,tuskin harrastaa syrjintää.

Tatu

Mikähän on toisen osapuolen kertomus asiasta. En minäkään nuorena päässyt aina baariin, vaikka paperitkin oli...olen siis rasismin uhri!

Verojenmaksaja

Minä harrastan sellaista valikointia, että jätän väliin ne ravintolat, joissa on asiakkaina afrikkalais- ja arabiperäisiä asiakkaita. Syynä ovat omat kokemukset. Varsinkin jos seurassani on ollut nainen tai naisia, nämä ulkomaalaiset miehet eivät suostu jättämään rauhaan naisia, koska heillä on mielestään oikeus lähestyä ketä tahansa naista. Ehkä heidän mielestään mulkun koko ratkaisee tai se, kuka on mulkuin jätkä ja on valmis vetämään turpaan tai puukottamaan seurueessa olevaa miestä.

Onneksi kaupungissa on sentään vielä kunnollisiakin ravintoloita, joissa saa olla rauhassa. Ja ainahan voi lähteä asioimaan Viroon, jossa asiat ovat kunnossa tässä suhteessa.

Nämä nuoret mustan mulkun perässä olevat arvoliberaalit naaraat ovat erityisen rasittavia tässä suhteessa. Jätänkin kaiken kanssakäymisen heidän kanssan ja toivotan vitun paskaa loppuelämää, työttömyyttä ja sotia.

Skylla

No tämä Jonna gambialainen voi sitten pysyä poissa näistä ravintoloista, jos kerran mieli pahoittuu aina kun hiukan jossain liikahtaa.
Veti suuta hiukan hymyyn, kun artikkelissa tuli ilmi Jonna ja gambialainen, niin sehän ei voi toimia. Eikä toiminutkaan.

Ei kunnioiteta ketään

Tässähän ei ollut kyse rasismista, vaan lakipykälien noudattamisesta ja käytännön arkijärjen käytöstä. Ihan samoilla perusteilla suomalainen portsari voi jättää suomalaisen, jolla ei ole papereita, ulos, eikä siinä ole mitään erikoista.

Käet taskussa

Ja jättikin. Viime lauantaina baariin mennessä vaihdoin lompakon pieneen pussukkaan ja epähuomiossa ajokortti jäi kotiin.
Portsari kysyi kaikilta paperit ja näin minä jäin ulos kun ei niitä ollut esittää. (Kävin kyllä sitten hakemassa sen)
Hitto kun en tajunnut alkaa huutamaan naisten syrjinnästä ym, ei vaan kyllä se oma moka on nieltävä sillä säännöt on säännöt.
Ulkomailta tänne tuleville kannattaa heti opettaa, että meillä on tiukat säännöt ja byrokratiaa jota pitää noudataa.
Ei siinä rasismikortin heilutus auta vaikka kuinka yrittäisi, jos ei sääntöjä noudata.

Viisari

Jos miehellä ei ole papereita ja on portsarin mielestä alle 30-näköinen , on paperit näytettävä. Näin om myös , jos ostaa kaupasta tupakkaa. Tämä on laissa.

heinäsuova

Eipä taida lakitekstissä lukea muuta kuin täysi-ikäisyysvaatimus. Linkkaa toki Finlexistä pykälä, jos olen väärässä.
30v ja alle on kaupan alan oma päätös.

toisaalta