Kotitalouksien syytä varautua sähköpulaan tänäkin talvena

Sähkökatkos pistää helposti arjen uusiksi kotitalouksissa; astiat jäävät pesemättä ja kahvit keittämättä. Arkistokuva

Mikko Kuparinen

Ankara ja pitkä pakkaskausi voi yhä aiheuttaa sähköpulaa Suomessa tulevanakin talvena.

Fingridin mukaan tilanne on hallittavissa ja siihen on paikallisten jakeluverkkoyhtiöiden kanssa myös varauduttu. Kotitalouksien sähkökulutusta voidaan kuitenkin joutua rajoittamaan. Tämä koskisi todennäköisesti hetkellisesti pientä osaa sähkökuluttajista – korkeintaan muutaman tunnin keskeytystä sähkönjakelussa.

Sähkön arvioidaan riittävän kylminä pakkasjaksoina, mikäli sähköjärjestelmä ja markkinat toimivat odotetusti. Käynnissä oleva energiamurros ja siirtyminen puhtaaseen, osin säästä riippuvaiseen sähköjärjestelmään edellyttää muutoksia totuttuun sähkönkäyttöön.

Fingridin mukaan sähkön tuonnin tarve tulevana talvena pakkaspäivänä on nousemassa 3 170 megawatin tasolle.

Ennustettu sähkönkulutus pystytään kattamaan kotimaisella sähköntuotannolla ja naapurimaista saatavalla tuontisähköllä myös sähkön huippukulutustilanteessa, jolloin lähes kaikki sähköntuotanto ja tuontiyhteydet ovat täydellä käytöllä. Lyhyt sähköpula on mahdollinen, jos huippukulutustilanteessa tapahtuu useita merkittäviä, ennakoimattomia vikaantumisia.

– Huippukulutustilanteessa markkinat ohjaavat sähköä sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Jos hinta nousee korkealle, erityisesti teollisuuden kysyntäjousto helpottaa tilannetta, toteaa johtaja Reima Päivinen Fingridiltä.

Huippukulutustilanteessa kotitalouksien kulutus on noin kolmannes Suomessa käytettävästä sähköstä. Näissä tilanteissa sähkölämmityksen ohjauksella voitaisiin saada joustoa vähintään ydinvoimalan hetkellistä tuotantoa vastaava määrä. Käytännössä sähkölämmittäjälle tämä tarkoittaisi noin 15 minuutin lämmönohjausta, joka ei vaikuta asumismukavuuteen.

Suomeen on rakennettu merkittävästi uutta tuulivoimaa, mutta tuulituotanto arvioidaan vähäiseksi kylminä pakkaspäivinä. Sähköntuotannon- ja kulutuksen ennakoidaan säilyvän lähivuodet samankaltaisena. Vasta Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käyttöönotto lisää sähkön riittävyyttä.

Talvi 2016 – 2017 oli leuto, mutta tammikuun alkuun ajoittui lyhyt kylmä jakso, jolloin saavutettiin talven sähkön kulutushuippu,14 273 MWh/h. Edellisen talven kulutushuippu, 15 105 MWh/h, oli myös Suomen kaikkien aikojen sähkön kulutusennätys.

Seuraa sähköjärjestelmän lähes reaaliaikaisesti: http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarjestelman-tila/Sivut/def... tai lataamalla puhelimeen Fingrid Online –mobiilisovelluksen.

toimitus

Kommentit (3)

Kommentit

niinpä ja tähän jotkin reaalielämästä vieraantuneet hörhöt haluaa vielä toimivien polttomoottoriautojen tilalle sähköautot. voi vi#u tätä piiperöiden typeryyden määrää.

EHHE-HEE

Missä luvattu ilmastonmuutos?

Maksan jo nyt kaikenlaisina veroina ja rangaistuksina vaikka kuinka paljon ilmastonmuutoksesta, kasvihuone ja -lämpenemisestä. Tarkoittaako tämä sitä, että maksan kasvihuoneilmiöstä JA pakkasista?

Mitä vit....

Varis

Jos heräätte aamulla kylmään ja pimeään, voitte lähettää kiitoskirjeenne viherpipertäjille, joiden päästökauppaviritelmät aiheuttivat monen toimintakykyisen hiilivoimalan purkamisen.

Vaikka jatkossa uusiutuvien energiamuotojen hinta putoaa jatkuvasti, tuulen, aurinkovoiman ja aaltojen saatavuus on satunnaista, joten muulle ajalle tarvitaan biomassaa (puun polttoa) , maakaasua tai kivihiiltä täyttämään uusiutuvien energiamuotojen aiheuttamaa vajetta.

koff