Korkeita kerrostaloja jopa 5 000 asukkaalle – mankkaalaiset tyrmäävät Espoon aikeet

Näkymä Lukusillan läheltä Suurpellosta Kehä II:n yli Lukukalliolle, jonne suunnitellaan kerrostaloja.

Arkisto/ Klaus Nurmi

ASUMINEN Virkamiehet eivät kuuntele mankkaalaisten toiveita, valittaa asukasyhdistyksen edustaja.

Mankkaan asukkaita kiusaavissa suunnitelmissa ei ole luovuttu korkeiden kerrostalojen rakentamisesta Nygrannaksen ja Lukukallion alueelle.

Vetoomuksilla ja moitteilla ei ole ollut vaikutusta Espoon suunnittelijoihin, valittaa Mankkaa-seuran johtokunnan jäsen Jukka Peltola.

– Olemme vedonneet siihen, että suunniteltu asemakaava on selvästi yleiskaavan hengen ja kirjaimen vastainen, Peltola sanoo.

Tänä syksynä Mankkaa-seura keräsi nimiä vetoomukseen, joka toimitetaan Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnalle. Nimiä kertyi yli 1 400.

– Haluamme vaikuttaa suoraan kaupunkisuunnittelulautakuntaan, koska virkamiehille viesti ei mene perille.

Peltolan mukaan asemakaavan suunnittelijat vetoavat kaavatalouden tasapainoon eli siihen, että alueelle on rakennettava järeästi, jotta kunnallistekniikan kulut saadaan katettua.

Nygrannakseen ja Lukukallioon aiotaan sijoittaa 6–8 -kerroksisia asuintaloja ja erillisiä pysäköintilaitoksia. Uusia asukkaita tulisi jopa 5 000.

– Emme kokonaan vastusta rakentamista. Pienkerrostalot olisivat parempi ratkaisu, joka tyydyttäisi lähes kaikkia, Peltola huomauttaa.

Liian korkeat kerrostalot muuttaisivat ympäristöä liian voimakkaasti. Enintään kolmekerroksiset talot istuisivat maisemaan paremmin.

Peltolan mukaan edessä on pitkä valituskierre, mikäli suunnitelmat aiotaan viedä nykyisenlaisina läpi.

Lukukallion laki on seudun ainoa iso metsäalue, muistuttaa kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Jouni J. Särkijärvi (kok.).

– Kallion laelle ei pidä rakentaa yhtään mitään, Särkijärvi napauttaa.

Hän ymmärtää hyvin mankkaalaisten huolen liian raskaasta rakentamisesta. Suunnitelmat juontuvat edellisen kaupunkisuunnittelulautakunnan ohjeista. Särkijärvi ei tuolloin ollut lautakunnan jäsen.

– Uusi lautakunta ei ole suunnitelmia vielä käsitellyt, ne ovat edelleen virkamiesten valmistelussa.

Särkijärvi suosittelee tarkempaa miettimistä siitä, mitä kannattaa rakentaa.

–Millainen kokonaisuus siitä syntyy ja millaiset ovat alueen liikenneyhteydet.

 

Lue myös: Tornitalot näkyisivät kallion huipulta kauas

Käyttäjän Klaus Nurmi kuva
Klaus Nurmi

Kommentit (7)

Kommentit

On väärin, että Espoo yrittää maksattaa teitään niillä asukkailla, jotka ovat hakeutuneet rauhalliselle pientaloalueelle asumaan. He ovat maksaneet asunnoistaan jo suuren hinnan. Nyt päättäjät viis veisaavat näistä ihmisistä ja yrittävät romuttaa heidän elinympäristönsä tuomalla jättitaloja näiden matalien talojen kylkeen. Myös liikenne muuttuu olennaisesti ja koko alueen omaleimaisuus. Miksi tällaista aluetta ei voida viedä sopivampaan paikkaan hieman etäämmälle jos on pakko rakentaa näin korkeata. Kaupunki pistää entiset asukkaansa seinää vasten, eikä kuuntele heidän kantaansa ja kunnioita heidän oikeuksiaan Espoolaisina.

MarylMaryl

Kaupungin keskeisimmillä paikoilla olevat Kaupungin omistuksessa olevat maa-alueet on saatava mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön. Kyllä sieltä ihmiset saadaan lyhyellä uudella liityntäbussilinjalla Niittykummun muuten hiljaiselle metroasemalle kunhan kerrostalot on valmiit ja uudet asukkaat saaneet ikkunaverhot paikalleen. Kannatan ehdotettuakin korkeampaa rakentamista Kehä II varteen meluesteeksi.

RTR

Miksi ihmisille suunnitellaan näitä kanakopperoita kuin Itä-Berliinissä kommunismin aikaan. Tulin juuri Berliinistä ja näin nämä hirvittävät kolossit. Ihmiset täällä ovat sokeita rakennusfirmojen tahdolle. Haluavat tehdä vain voittoa pienen ihmisen kustannuksella. Oli sitten vuokrakämppä tai omistusasunto niin sama asia. Joku maksaa ylihintaa ja itsensä kipeäksi. Kaikki haluaisivat kuitenkin pienen oman talon, jota voi itse hoitaa niin kuin lystää.

MarylMaryl

Mankkaa niin täynnä pientaloja että naapurit näkyy jo joka ikkunasta niin hyvin voi rakentaa lisää. Alue on jo pilalla kuin liikaa pientaloja ja edustaa aika halpaa aluetta jos vertaa rannikko alueita niin nuorille on annettava mahdollisuus asua.

Tatu