Puheenaihe

Vieraskielinen väestö kasvaa rajusti Espoossa – Joka neljäs espoolainen on ulkomaalaistaustainen 2030

VÄESTÖ Joka neljäs on ulkomaalaistaustainen vuonna 2030.

Vieraskielisten osuus espoolaisista kasvaa nopeasti. Viimke vuoden alussa heitä oli reilut 15 prosenttia väestöstä eli lähes 42 000 .

arkisto/Johanna Erjonsalo

Joka neljäs espoolainen puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea vuonna 2030. Luku perustuu Helsingin kaupungin Tietokeskuksen, Espoon kaupungin Tietotuotannon ja Vantaan kaupungin Tietopalveluyksikön tekemästä vuoteen 2030 ulottuvasta ennusteesta.

Ulkomaalaisväestön osuus kasvaa pääkaupunkiseudulla nopeasti. Suhteellinen kasvutahti on ollut Espoossa ja Vantaalla viime vuosina Helsinkiä nopeampaa ja sama kehitys näyttää jatkuvan. Helsinki menettää muuttotappiona kotimaisia kieliä puhuvien lisäksi myös vieraskielisiä aiempaa enemmän Espooseen, Vantaalle ja kehyskuntiin.

Vieraskielisten osuus Espoossa ja Helsingissä on nyt noin 13,5 prosenttia ja Vantaalla 14,4 prosenttia. Espoossa vieraskielisten osuus nousee ennusteen mukaan 26 prosenttiin vuonna 2030. Vieraskielisten määrän arvioidaan olevan tuolloin Espoossa 84 000–87 000. Väestönkasvusta 72–87 prosenttia tulee nimenomaan vieraskielisen väestön kasvusta. Helsingissä vieraskielisten osuus kasvaa samassa ajassa ennusteen mukaan 23 prosenttiin ja Vantaalla 28–29 prosenttiin.

– Espoossa tulee ennusteen mukaan olemaan suhteellisesti enemmän vieraskielisiä kuin Helsingissä, vaikka määrät ovat tietenkin pienempiä, toteaa tutkija Teija Jokiranta Espoon kaupungin Tietotuotannosta.

Jokirannan mukaan on vaikea sanoa, miksi kasvu on nopeampaa Espoossa ja Vantaalla kuin Helsingissä.

– Yritämme saada selville miten vieraskieliset muuttavat maan sisällä. Tyypillistähän on, että muualle Suomeen tulleet alkavat valua etelään päin. Monet haluavat asua Helsingissä ja siellä missä on muita samankielisiä.

Espooseen ulkomaalaisia opiskelijoita houkuttelee Jokirannan mukaan Aalto-yliopisto Otaniemessä.

– Espoo tekee aktiivista yhteistyötä ystävyyskaupunkinsa Shanghain kanssa. Sieltä tulee paljon kiinalaisia, hän toteaa.

Vieraskielisen väestön kasvu asettaa haasteita palvelujen tuottamiselle.

– Palvelujen tarve kasvaa voimakkaasti. Tarvitaan päiväkoteja, kouluja ja opiskelupaikkoja, luettelee Jokiranta

– Vieraskielisen väestön kasvu on merkittävä tekijä lähes kaikissa ikäryhmissä vanhusväestöä lukuun ottamatta.

Jokiranta lisää, että myös kotouttamisen haasteet kasvavat.

– Pitäisi saada lapset ja nuoret koulutielle kielihaasteista huolimatta, etteivät he jää koulutuksen ulkopuolelle.

Ennusteen mukaan vuonna 2030 Espoossa suurin vieraskielisten ryhmä on Kauko-Aasian ryhmä, Helsingissä taas Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kieliryhmä ja Vantaalla Baltian ja Venäjän ryhmä.

Lisää palveluja

Espoo haluaa varmistaa nopeasti kasvavalle maahanmuuttajataustaisten kaupunkilaisten joukolle yhdenvertaiset palvelut kantaespoolaisten kanssa.

Kotouttamisohjelmassa vuosille 2018–2021 tähdätään muun muassa siihen, että maahanmuuttajataustaisten työttömyysaste laskee.

Maahanmuuttajien opintopolut halutaan niinikään yhdenvertaistaa muiden espoolaisten kanssa.

Maahanmuuttajien asunnottomuus pyritään jatkossa torjumaan jo ennakkoon. Espoon tavoitteena on myös lisätä kaupungin maahanmuuttajataustaisen henkilöstön määrää, jotta se vastaisi nykyistä paremmin kaupungin väestörakennetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (9)

Kommentit

Nykyään ei tarvitse käydä

Nykyään ei tarvitse käydä enää sotia. Maa pystytään valloittamaan myös tekemällä paljon lapsia. Suomalainen kulttuuri tulee katoamaan hiljalleen, kun maahanmuutto köyhistä maista Suomeen tulee tästä lisääntymään.

Kuinka monta prosenttia

Kuinka monta prosenttia noista ulkomaalaisista on työttömänä (elävät yhteiskunnan loinijoina) v. 2030??? Nimimerkki TERVAPASTILLI kirjoitti sen, mikä on ikävää tulevaisuutta....

Kokoomuksen mukaan ovat

Kokoomuksen mukaan ovat työvoimaa.

" Yritämme saada selville

" Yritämme saada selville miten vieraskieliset muuttavat maan sisällä." Mutta se, että miksi, ei kiinnosta koska sehän on jo tiedossa: Uskovaiset hakeutuvat toisten samanmielisten kanssa samalle alueelle ettei tarvitse sopeutua muuhun yhteiskuntaan vaan saa oman saarekkeen muun yhteiskunnan yläpuolelta: Näillä alueillahan ei Suomen lait ole voimassa. Siitähän tässä koko muuttoliikkeessä on kysymys: Heti kun on päästy vastaanottokeskuksesta ulos niin muutetaan sinne missä kaveritkin ovat ja kuntahan hövelisti maksaa kaiken sosiaalihuollon kautta. Näkyy loistavasti Itä-Helsingissä johon muuttaa uskovaisia koko maasta sankoin joukoin ja kaupunki tietenkin järjestää kaupungin asunnon kaikille, koska nämä ovat maahanmuuttajia ja siis erityisesti asunnon tarpeessa. Helsinkihän juuri päätti että edes paperittomuus ei saa olla este kaupungin asunnon saamiselle. Koska Espoo tulee perässä? "Espoon tavoitteena on myös lisätä kaupungin maahanmuuttajataustaisen henkilöstön määrää, jotta se vastaisi nykyistä paremmin kaupungin väestörakennetta. " Suojatyöpaikkoja ihmisille jotka eivät muuten työllisty eivätkä ole päteviä mihinkään kaupungin töihin, noin suomeksi. Ja veronmaksajat typeryyksissään maksavat nämäkin: Ketä pitää äänestää että näin ei tapahdu? "Espoo haluaa varmistaa nopeasti kasvavalle maahanmuuttajataustaisten kaupunkilaisten joukolle yhdenvertaiset palvelut kantaespoolaisten kanssa." Suomeksi: Palkataan kymmenittäin maahanmuuttajia tulkeiksi sillä eihän nyt herranjestas maahanmuuttajan tarvitse osata mitään maan paikallisista kielistä, on veronmaksajien asia maksaa tälle toinen maahanmuuttaja tulkiksi ja 'avustajaksi'. Siitähän tässä todellisuudessa on kyse. "Maahanmuuttajien opintopolut halutaan niinikään yhdenvertaistaa muiden espoolaisten kanssa." Siis: Opetusta omalla äidinkielellä. Sitähän se "yhdenvertaistaminen" tässä tarkoittaa. Ei suinkaan sitä että maahanmuuttaja opettelisi suomea ja olisi sitten suomalaisessa koulussa muiden kanssa. Taas saadaan työllistettyä maahanmuuttaja opettajaksi opettajan palkalla vaan ei pätevyydellä, äidinkieli ohittaa muut pätevyysvaatimukset kätevästi ja saadaan kaikille muunkielisille samat edut joita ruotsinkielisillä jo nyt on: Ikioma koulutusputki johon ei vääränkielisillä ole asiaa ja tämän putken rahoitus taatusti on kunnossa, ei tarvitse säästää mistään. Jos kuulostaa siltä että närästää niin asia on juuri niin: Samaan aikaan kun vanhustenhoidosta ja ihan kaikesta muusta säästetään niin tällä hannuhanhisakilla on piikki auki käytettäväksi ihan miten tahansa. Minäkin typeryyksissäni sitten veroissa maksan tätä, saamatta mitään takaisin. Siis uudelleen: Ketä pitää äänestää että tämä typeryys edes vähenee?

"Siis uudelleen: Ketä pitää

"Siis uudelleen: Ketä pitää äänestää että tämä typeryys edes vähenee?" Esimerkiksi kävisi vaikka Laura Huhtasaari.

Huhtasaari on sitten se

Huhtasaari on sitten se toinen ääripää ja kiusallisesti suoraan sanottuna tyhmä. Melkein sanoisin että ojasta allikkoon. Mutta joku muutos siihen suuntaan on saatava, tämä nykyinen linja on täysin sekopäinen "kyllä meillä on rahaa mihin tahansa". Samalla kun kantaväestön terveydenhuolto ja katujen kunnossapito on käytännössä loppu: Ei tehdä ja sanotaan ettei ole rahaa. Siinä kohdassa lakisääteisyys ei merkitse mitään. Nimim. hammaslääkäriin yrittänyt jo kolmatta vuotta: Aina vain 'juuri minulle' ei Espoolta aikaa löydy: "Soita 6kk päästä uudelleen'. Tämä on karu realiteetti.

Entä 2040? 2050? Tai 2100?

Entä 2040? 2050? Tai 2100? Ilmastodiskurssissa skenaario ulottuu vuoteen 2100 vaikka jokainen tietää että ongelma on ratkaisu kauan sitä ennen, esimerkiksi liikenteen sähköistyminen jo 2030. Netistä löytyy skenaarioita mihin hallitsematon maahanmuutto johtaa. Friedmanin (The Next 100 Years) mukaan USA hajoaa 2060-2080. Siksi Trump pysäytti laittoman maahanmuuton. Ruotsi islamisoituu jo 2030-luvulla. Jo nyt Ranskassa syntyvistä lapsista 40 % on afrikkalaistaustaisia. Siksi rikkaat pakenevat maasta. Esimerkiksi Suomen kokoinen Uusi Seelanti vastaanotti 4000 miljonäärimaahanmuuttajaa 2017. Suomenkaan maahanmuutto ei lopu 2030 vaan jatkuu ja jatkuu ja Suomi – yhteiskuntajärjestelmä ja hyvinvointivaltio – on muisto vain 2050. Toki sitä ennen vasemmisto saa lisää äänestäjiä ja kapitalistit ja talouseliitti kerrostaloja, hissejä ja liukuportaita kaupaksi. Poliitikot vasemmiston ja talouseliitin tuella ajavat maata sekasortoon. Sitä paitsi jokainen lämpimästä tuleva maahanmuuttaja lisää CO2-päästöjä 10 tonnilla eli 5 henkilöauton verran

Kuulostaa ihan

Kuulostaa ihan kauhuskenaariolta nämä nykypäivän uutiset, joita lehdistä joutuu lukemaan. Se, kuinka nopeasti Espoo muuttunee tämänkin uutisen mukaan. Nämä uutiset ovat kuin kummallisesti sellaisia llmoitusasioita, jotka pitäisi vain tyynesti ottaa vastaan? En pysty! Uutisen tyyli on jotenkin niin passiivinen, todetaan asioita, mutta ei kunnolla selvitetä syitä, onko tähän oikeasti tarvetta ja ennen kaikkea MIKSI ulkomaalaisten määrä kasvaa näin järkyttävää vauhtia? Onko tämä fakta, johon pitäisi vain tyytyä ilman kritiikkiä? Pelottavalta se kuulostaa. Puhutaan Helsingin muuttotappiosta Espooseen?! Ei kaikki ole mitattavissa taloudellisesti, onko voitto Espoolle saada yhä lisää ulkomaalaisia? Aivan kuin Suomi olisi yleisesti suuressa, pakottavassa tarpeessa ottaa mahdollisimman paljon ulkomaalaisia työvoimaksi tänne? Olemme aikaisemminkin pärjänneet ilman tällaista vyöryä. Kauhea tarve tuntuu olevan täyttää kaikkien kieliryhmien erityistapeet ja vielä lisää houkutella tällaisilla erityispalveluilla uusia muuttajia. Mitä ihmettä täällä on tapahtumassa?! Kuinka monessa muussa maassa tarjotaan maahanmuuttajille tällaisia luxus-palveluja? Ahdistaa, suututtaa ja järkyttää tämä kritiikitön tyyli Suomessa käsitellä maahanmuuttoa ja siihen liittyviä ongelmia. Suomessa liikaa kumarrellaan muiden kulttuurien erilaisuudelle. Ruotsi on hyvä esimerkki, joka on avosylin ottanut vastaan suuret määrät muuttajia. Ruotsi, joka solidaarisena sivistysvaltiona, on halunnut auttaa. Maa, jossa keskustellaan ja hoidetaan asiat suurella tahdolla ja välittämisellä, on pulassa. On lähiöitä, joihin poliisikaan ei uskalla mennä! Mitä Suomi osaisi tehdä paremmin, kun sivistysvaltio Ruotsi ei ole ratkaissut näitä ongelmia?! Käytännössä liian erilaiset, eri uskontoa edustavat ihmiset eivät vietä aika keskenään, vaan blokkiutuvat omiin ryhmiinsä. Itäkeskuksessa näkyy maahanmuutto niin räikeästi, etten halua siellä enää asioida. Siellä on suorastaan ulkopuolinen olo suomalaisena, meno on levotonta, lapset riehuvat ja juoksentelevat ympäriinsä. Minua ärsyttää ja loukkaa suunnattomasti esim. somalikulttuuriin usein kuuluva tyyli, kun perheet liikkuvat kauppakeskuksissa ja lapset riehuvat kovaäänisesti ilman kuria ympäriinsä. Sellainen tuntuu röyhkeältä ja epäkunnioittavalta suomalaista käytöskulttuuria kohtaan. Tästäkin pitäisi voida puhua.

Vapaan maahantulon aikana

Vapaan maahantulon aikana tarvitaan panostusta suomen- ja ruotsinkielisiin peruspalveluihin (päiväkodit, koulutus, harrastustoiminta, terveydenhoito). Erillisiä kotouttamistoimia ei tule missään tapauksessa toteuttaa. Niiden seuraus on vain yhteiskunnan eriytyminen enteisestään. Erityisesti lapset integroituvat yhteiskuntaan hetkessä. Kielihaasteet on selätetty alle puolessa vuodessa, kun annetaan tähän mahdollisuus, eikä paapota ihmisiä piloille yrittämällä väkisin syöttää kaikkien eri lähtömaiden kulttuureita uussuomalaisille. Vallalla oleva kyvyttömyys nähdä asioita nenäänsä pidemmälle tulee valitettavan todennäköisesti johtamaan yhteiskunnan täydelliseen eriytymiseen sekä merkittävään kasvuun, nimittäin tuloerojen, työttömyyden, rikollisuuden, turvattomuuden osalta. Suomen kieli kuihtuu ennen pitkää marginaaliksi (saamen kielen tapaan), ruotsin kielestä puhumattakaan. Nykyisillä päätöksillä suomalaiset joutuvat sopeutumaan kaikkien maailman eri kulttuurien (uskontojen, uskomusten) rajoitteisiin, mutta omien tapojen noudattamista ei voi muilta osin vaatia kuin hampaattoman oikeusjärjestelmän kautta jälkikäteen, kun on jo housuissa. Kaikki tämä tapahtuu kansan enemmistön tahtoa kuulematta "suvaitsevaisuuden" nimissä. Suvaitsevaiset (jotka eivät muita mielipiteitä suvaitse) eivät vain ymmärrä tekojensa seurauksia kahta päivää pidemmällä aikavälillä. Mottona: Kunhan yhteiskunta maksaa, on kaikki hyvin. Mikä on Suomen valtion tehtävä? Vielä on aikaa miettiä tätä, ehkä! Itse en haluaisi osallistua nykyisen suomalaisen elämäntavan alasajoon. Ehkä se ei ole edes niin paha tapa, kun niin moni ulkomaalainen tänne haluaa tulla. Ps. Tietokilpailukysymykset: Kuka suuri päättäjä sanoi, että "monikulttuurisuus on lähtökohtaisesti positiivista". Ja kuka vielä suurempi (omasta mielestään) kirjailija on sitä mieltä, että suomalaiset ovat pohjasakkaa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu