Puheenaihe

Professori: Kotihoidon juoksulistat voivat rikkoa kahta eri lakia – "Tässä syyllistytään monenlaisiin vääriin menettelyihin"

Kuvituskuva.

Lotta Åberg

Kotihoidon niin sanotut juoksulistat voivat rikkoa työturvallisuuslakia ja ne saattavat rikkoa myös rikoslakia, sanoo työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta. Kotihoidon asiakaslistoista nousi kohu, kun sanomalehti Aamuposti kertoi, että kotihoitajat yrittävät suoriutua Hyvinkäällä puolentoista tunnin työstä tunnissa.

Aamuposti sai nähtäväkseen tavallisia työvuoroja Hyvinkään kotihoidossa viimeisen vuoden aikana. Listoista käy ilmi, että asiakkaalta toiselle siirtymisiin ei ole varattu joko lainkaan aikaa tai sitä on vain muutama minuutti.

Tässä ei toimita työturvallisuuslain mukaan. Kuormittavuutta on liikaa.

Listoilta löytyy myös tilanteita, joissa hoitajan pitäisi olla samaan aikaan kahdessa eri osoitteessa. Lehden haastatteleman hoitajan mukaan on tavallista, että hoitaja merkitsee asiakkaalla käynnistä täydet minuutit, vaikkei ole ehtinyt niitä tehdä.

– Kertomuksen perusteella tässä ei kyllä työturvallisuuslain mukaan toimita. Kuormittavuutta on liikaa, työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoo.

– Tilanne näyttäisi olevan hankala myös sen kannalta, että hoitajat merkitsevät vääriä tietoja asiakkaan luona olemisestaan.

Koskisen mukaan näin toimiessaan hoitajat saattavat rikkoa lakia.

– Tässä tullaan jopa rikosoikeudellisten riskien piiriin. En nyt ala sanomaan, mikä rikos tässä voisi täyttyä, mutta jos hoidettavilta laskutetaan tiettyjen paikallaolominuuttien perusteella ja paikalla ei olla koko tuota aikaa, niin kyllähän siinä jonkinlainen petos tapahtuu.

– Näin ei voi tilannetta hoitaa. Tässä tullaan syyllistyneeksi monenlaisiin vääriin menettelyihin, Koskinen sanoo.

Tässä tullaan jopa rikosoikeudellisten riskien piiriin.

Koskinen korostaa, että työntekijät ovat kuvaillun kaltaisessa tilanteessa uhreja. Mutta venymällä väärällä tavalla kiireisessä työssä he voivat olla myös syyllisiä.

– Työntekijöiden ei tule mennä mukaan tai jopa luoda virheellisiä menettelyitä. Hoitajat eivät voi alkaa tehdä työnantajalle kuuluvia päätöksiä, Koskinen sanoo.

Koskinen kertoo Helsingissä ilmi tulleesta tapauksesta, jossa ylityöllistetyt hoitajat alkoivat päättää missä järjestyksessä ketäkin hoidetaan.

– Hyväntahtoisesti saatetaan ajatella, että tehdään nyt näin. Mutta kyllä ne ohjeet siitä, mitkä työt jätetään hoitamatta, pitää tulla työnantajan puolelta.

– Kyse on vastuusta. Vastuukysymykset ovat suuria etenkin hoiva-alalla, Koskinen muistuttaa.

Kotihoidossa asiakkaan luota toiselle kiiruhtaville hoitajille työoikeuden professorilla on yksi välitön neuvo:

– Ei niitä aikoja voi ilmoittaa väärin. Voit ilmoittaa vain niin kuin olet ollut paikalla.

– Jos henkilökuntaa on liian vähän, niin työnantajan tulee ottaa asia hoidettavakseen, työoikeuden professori Seppo Koskinen painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kotihoitaja paljastaa karut juoksulistat – "Työkaverit purskahtivat itkuun, kun saivat listan käteen"16.1.2018 13.17
Vanhusten kotihoidon tilastot karua luettavaa – joukossa kaksi hyvää uutista12.4.2017 11.42
Hoitaja paljastaa: Tällaista vanhusten kotihoito oikeasti on – "Aamupala voidaan jakaa kello 11 ja iltapala kello 16"4.1.2017 11.34

Kommentit (11)

Kommentit

Vantaan sosteri juoksu talli.

Vantaan sosteri juoksu talli...Kuten sosterin Jukka t Salminen on kertonut vuosittain budjetti puheessa valtuustossa olemme tuottaneen Suomen halvimalla....Mitä tämä professori höpisee , oltaisi lakia rikottu..Mutta Suomen halvimalla..Siinä on itseisarvo Vantaan malliin ??

Ei täällä ole lakeja kuin

Ei täällä ole lakeja kuin kaunopuheissa. Asioita peitellään ja valheen määrä on sisällisodan sataa vuotta juhlivassa maassa nykyään häikäisevää.

Tarkoitat Vapaussotaa,

Tarkoitat Vapaussotaa, tietenkin?

Niinistö puhui laittomasti

Niinistö puhui laittomasti maassaoleskelevien piilottelusta: : voi piilotella , jos kukaan ei kysele perään." Hoitotyötä voi tehdä vastoin lakeja ja määräyksiä , jos kukaan ei kysele perään? Työturvallisuutta saa rikkoa jos kukaan ei kysele perään? Palkanmaksun voi jättää jos kukaan ei kysele perään? Voi vääristellä totuutta , jos kukaan ei kysele perään?

Minusta tähän

Minusta tähän laillisuusnäkökulmaan pitäisi uuden kaupunginjohtajan tarttua. Erityisesti sosiaali- ja terveysyksikkö pitäisi ottaa kokonaistarkasteluun. Esimerkiksi vammaispalvelun ihmiset eivät tunne lakia ollenkaan. Kaupungin pitäisi kiireesti järjestää koulututa erityisesti vammaispalvelujen ohjaajille ja heidän esimiehilleen. Kohta koko Suomi ihmettelee iltalehtien kautta mitä on tapahtunut Vantaan vammaispalvelussa.

Justaan Justaan Olemme

Justaan Justaan Olemme Sosterista Vantaalta...Muistammen Myyrinkodin fyssarin casen...Muistamme SDP Matti Aittakallion viimeiset 5 viikko vaippaan ulostamista tahtomattaan.. Ei viitsitty viedä wc helpompi paskannuttaa sänkyyn...Kuin auttaa häntä..Vantaan malliin punikki hoitoa viimeiselle matkalle.

"Voivat rikkoa lakia", entäs

"Voivat rikkoa lakia", entäs sitten jos rikkovatkin? Tuskinpa joutuvat tuomiolle ja saavat mitään sanktioita "laittomasta" toiminnastaan? ?

niin sanotut juoksulistat?

niin sanotut juoksulistat?

Työoikeudenprofessori eikä

Työoikeudenprofessori eikä tiedä että rikkovatko vai eivät riko työturvallisuuslakia ? Kannattaa kysyä vaikka omalta työsuojeluvaltuutetulta jolle homma selvisi 2 päivän kurssilla.

Turussa on mobiiliseuranta

Turussa on mobiiliseuranta jossa tulee tarkat ajat, se miten laskutetaan ei ole hoitajien päätös. Maksut ovat tuntihaarukoissa ei tarkoissa minuuteissa, eikä mobiilia voi väärentää tai ohittaa. . Ihmettelen että turkulainen kirjoittaa asiasta ilman että ottaa turun käytännöstä selvää kuitenkin kyseessä paikallislehti.Muutenkin kotihoitajien arvostus on nolla ja nyt saadaan asiakkaat ja omaiset pitämään hoitajia rikolisina ja huijareina. Listat todellakin juoksulistoja monessa paikassa

Vantaan malliin ..Aina

Vantaan malliin ..Aina rikottaan lakeja..Kuten SDP Matti Aittakallio tapauksessa Katriinassa ..Niin potilas kuin omaiset jätettiin tiedotustyhjiöön..Potilas ja Omaiset eivät tieneet esim. koska Saattohoito alkoi ja kuka päätti Unohtui ilmoittaa omaisille...Mutta 8 kuukautta päästä asia selvisi..Avin selvityksistä..Eihän potilaalle ja omaisille Vantaan mallissa kuulu mikään..Kuten Aittakallio piti ongelmallisena wc pääsyä..

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu