Puheenaihe

Yle: Metronkuljettaja laittoi ovet kiinni – 3 päiväkotilasta jäi laiturille

Metrojunan ovia ei saa auki, jos junan etupään vaunut ovat ehtineet tunneliin.  Ovia ei voi avata turvallisuussyistä.

Mika M. Niskanen/Arkisto

Kolmevuotiaat lapset joutuivat eroon päiväkotiryhmästään, kun metronkuljettaja sulki ovet ja jatkoi matkaa Helsingin yliopiston asemalla. Metrojunaan jäivät niin päiväkodin työntekijät kuin ryhmän muut, arviolta 7 lasta.

Kolmen lapsen pelastus oli se, että laiturilla seissyt tuntematon nainen huolehti heistä sen aikaa, kun päiväkodin työntekijät ja lapset palasivat seuraavalta asemalta Yliopiston asemalle.

Tapaus sattui tiistaiaamuna ja siitä kertoi ensimmäisenä Yle.

Metrojunassa olleet matkustajat yrittivät pysäyttää junan, kun he huomasivat, että kaikki ryhmän lapset eivät ehtineet poistua oikealla asemalla. Tapauksesta Ylelle kertonut matkustaja Saara Toivanen sanoo, että eräs nainen veti hätäjarrusta ja muut matkustajat huusivat, että laiturille jäi lapsia. Metrojuna ei ehtinyt edetä kuin hetken, kun se pysähtyi.

Kuljettaja kysyi hätäjarrun yläpuolella olevasta puhelimesta, että mikä on hätänä. Päiväkodin työntekijä sanoi kuljettajalle, että tämän on pakko avata vaunun ovet, koska laiturilla on kolme kolmevuotiasta lasta yksin.

Kuljettaja ei kuitenkaan suostunut tähän, vaan selitti, että ovia ei saa auki. Ja että metrojuna on ajettava seuraavalle pysäkille Rautatientorille, josta voi palata takaisin yksin jääneiden lasten luo.

Toivasen kertoman mukaan monet matkustajat olivat vihaisia ja ihmettelivät, miten tällainen on mahdollista.

Laiturilla seisoi kuitenkin avulias nainen, joka huomasi tilanteen. Hänelle kerrottiin tilanne viittoen ja nainen piti huolta lapsista, kunnes päiväkotiryhmä pääsi takaisin eksyneen kolmikon luo.

HKL:n mukaan ovia ei voi avata, jos kaikki vaunut eivät ole laiturin kohdalla. HKL:n yksikön johtaja Arttu Kuukankorpi sanoo, että metrokuljettaja toimi oikein, kun hän jätti ovet avaamatta.

– Jos junan etupäästä vaunut ovat ehtineet jo tunneliin, ovia ei voi enää avata turvallisuussyistä. On turvallisempaa, että ajetaan seuraavalle asemalle, josta sitten tarvittaessa palataan, Kuukankorpi vastasi Ylelle.

Eikä ovia ole mahdollista avata yksittäin tai vaunukohtaisesti.

– Jos laiturilla on lapsia, niin kuljettajan on vaikea tietää, onko joku lähistöllä olevista aikuisista ohjaajana tilanteessa vai ei. Jos tässä tapauksessa ei nyt olisi sattunut sitä aikuista paikalle, kuljettaja olisi varmasti hälyttänyt järjestyksenvalvojan pitämään huolta lapsista, Kuukankorpi toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (7)

Kommentit

Kuka päästi kolme

Kuka päästi kolme kolmivuotiasta ensimmäisenä ovesta ulos? Homma toimii näin: Yksi täti seisomaan ovien väliin niin, että ovet eivät pääse sulkeutumaan. Toinen täti hanhiemona ensimmäisenä laiturille ja lapset siistissä jonossa perässä ulos. Kolmas täti viimeisenä katsoo, ettei kukaan jää metroon. Kun kolmas täti on ulkona, astuu se ensimmäinen, ovenvälitäti laiturille. Hei, hei, metro saa mennä! Jos ei homma ole hanskassa, ja aikuisia mukana lain määräysten mukaisesti, ei pidä retkelle lähteä.

3 vuotta täyttäneiden

3 vuotta täyttäneiden ryhmissä riittää nykyään yksi täti per 8 lasta, ts. 2 tädillä olisi 16 pikkukersaa mukana.

Joo, tällainen on

Joo, tällainen on "henkilöstömitoitus varhaiskasvatuksessa". Käytännössä liikkeellä on yksi ryhmä, ryhmässä 24 lasta (joista usea sairaana, poissa), 3-4 aikuista mukana. Useimmissa ryhmissä on myös avustaja, siis neljä. Monessa päiväkodissa on "portista poistumiseen" oltava tarkka määrä aikuisia paikalla, toisin kuin aidatulle pihalle, jossa joutuu yksi ihminen olemaan vastuussa pahimmillaan 50 lapsen sählingistä.

En tiennytkään että

En tiennytkään että kuljettaja on velvollinen huolehtimaan päiväkotiryhmistä?

Niijos kolmivuotiaat ei osaa

Niijos kolmivuotiaat ei osaa käyttää metroa niin pysykööt himassa.

Metroon ei pidä mennä tuolla

Metroon ei pidä mennä tuolla asenteella.

Kiire ja aikataulu menee

Kiire ja aikataulu menee muissakin asioissa edelle,voivotellaan jälkeenpäin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu