Puheenaihe

Lähes puolet suomalaisista pitää liittoutumattomuutta parhaana puolustuksena – Naton kannatus laskussa

Vain joka kymmenes suomalainen kannattaa Natoon liittymistä nyt tai lähitulevaisuudessa.

arkisto/Sauvo Jylhä

Lähes puolet (47%) suomalaisista pitää sotilaallista liittoutumattomuutta parhaana tapana järjestää Suomen puolustus. Liittoutumattomuuden kannatus on noussut vuoden aikana huomattavan paljon: viime vuonna sen kannalla oli vain 39 prosenttia suomalaisista.

Sotilaallinen liittoutumisen kannatus puolestaan laski uusimmassa tutkimuksessa. Vain yhdeksän prosenttia haluaisi Suomen liittyvän Natoon nyt tai lähitulevaisuudessa. Kuitenkin yli puolet suomalaisista on edelleen NATO-option säilyttämisen kannalla.

Sotilaallisista yhteistöistä suosituimmaksi nousi EU:n sotilasliitto. Sen kehittämistä ja laajentamista kannattaa 26 prosenttia suomaisista. Myös puolustusliitto Ruotsin kanssa (11%) keräsi NATO-jäsenyyttä enemmän ääniä.

Kantar TNS:n Reserviläisliiton toimeksiannosta teettämässä kyselyssä selvisi, että liittoutumiskysymys jakaa erilaisia väestöryhmiä.

Liittoutumattomuuden kannatus on maaseudulla suhteellisesti suurempaa kuin kaupungeissa.

Myös puolueella on väliä. Keskimääräistä useampi vasemmistoliittolainen, perussuomalainen, sosialidemokraatti ja keskustalainen kannattaa Suomen puolustuksen rakentamista jatkossakin liittoutumattomuuden varaan. Kokoomuslaiset kannattavat puolestaan keskimääräistä enemmän Natoon liittymistä ja Vihreät EU:n yhteistä puolustusta.

Reserviläisliiton kyselyyn vastanneiden haastattelujen kokonaismäärä oli noin 1 000 henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (13)

Kommentit

Minulla kotivakuutusoptio.

Minulla kotivakuutusoptio. Otan vakuutuksen vasta kun yksi nurkka on tulessa ja varas ikkunanraossa.

Suomalaiset on liikaa

Suomalaiset on liikaa katsoneet telkkarista YLEn viher/vasuri aivopesuohjelmia siitä miten Suomen käy huonosti jos Natoon liitytään. Se on vain kumma juttu että Viro, Liettua ja Latvia liittyivät Natoon eikä niille ole tapahtunut mitään ihmeellistä, vaikka olivat Neuvostoliiton/Venäjän aluetta vielä äskettäin. Mutta Suomi jos liittyy niin siitä tulee vakavat seuraukset, jopa niin että Venäjä hyökkää ja valtaa Suomen. Venäjä ei voi vallata esim. Viroa, mutta Suomi on koekaniinina ja testimaana jos jotakin alkaisi tapahtumaan. Jos Venäjä ei muuta politiikkaansa täyskäännöksellä, Suomi joutuu jonkinlaisen hyökkäyksen kohteeksi idän suunnalta seuraavan 50 vuoden aikana.

Mitäköhän kummallista mahdat

Mitäköhän kummallista mahdat tarkoittaa? Samaisilla mailla on kokoajan rajaongelmaa ties minkäkin asian vuoksi, Suomella ei ole, vaan hyvät välit naapuriinsa. Virossa on luokkaa 1000 Natosotilasta ja Latviassa 100, ja rajan takana kymmeniätuhansia Venäläistä jotka vain odottavat että saavat syyn iskeä. Viro on vuoroin kysynyt lisää turvatakuita joko Suomesta, Natolta ja taivaasta. Ei kukaan ole ollut innostunut, miksiköhän? Liettua on jo maantieteellisesti niin eri alueella ettei heillä ole Nato- joukoille kysyntää. Puola on jo niin kova itsessään että pärjäävät ilman Natoakin tarvittaessa, kuten Ukraina. Ei kukaan järkevä maa, jolla on toimivat puolustusvoimat myy itseään sillä varjolla että " meillä on turvatakuut" vain siksi että saadaan lisää jännitystä elämään..Kuin tietenkin nämä lilliputit joilla ei ole omia puolustusvoimia edes, mutta siinähän kärvistelevät, itse ovat omat tiensä valinneet. Minulta ei ainakaan heru ensimmäistäkään sympatiapistettä jos siellä kahakkaa syntyy, itsepä sitä pyysivät. Jos Venäläiset haluavat miehittää Viron, se tapahtuu alle päivässä, ei siinä 1000 Natomiestä paina mitään, ei Viron hallitus muuten olisi niin huolissaan että tarvitsisi käydä agitoimassa Suomea myöten miten he tarvitsevat lisää turvatakuita naapureiltaan. Viisas pysyy pois ongelmista.

Toki venäjä voi Viron

Toki venäjä voi Viron miehittää muutamassa tunnissa, eikä siihen kukaan ehdi apuun - mutta se on silloin hyökkäys Natoa vastaan. Tuskin kukaan kuvittelee, että Suomi pystyisi venäjän pitkittyneen hyökkäyksen torjumaan, tarkoitus on vain tehdä siitä niin kallis retki, ettei kannata. Siihen natonkin ajatus perustuu. Toistaiseksi Nato on toiminut juuri niinkuin pitääkin: estänyt ennalta kriisejä. Toisekseen - riittää, että Virossa on edes komppanian verran etenkin Yhdysvaltojen sotilaita. Jos he tuhoutuvat venäjän iskussa-- poliittiset, taloudelliset ja sotilaalliset seuraukset venäjälle olisivat mittavat. Ei kannata.

Pikemminkin niin, että ei

Pikemminkin niin, että ei kannata kutsua tunnettuja byromaaneja kylään jos haluaa vältellä tulipaloa. Vakuutus on huono kielikuva sotaliitokunnalle. Vakuutushan otetaan korvaamaan mahdollisesti aiheutuneita vahinkoja. Mitä vahinkoja esimerkiksi NATO tai EU:n armeija korvaisi?

ja mitähän se nato kerkiäis

ja mitähän se nato kerkiäis tehdä jos joku venäjä haluaisi viroon tai suomeen hyökätä

USA:lla on Virossa jo nyt

USA:lla on Virossa jo nyt joukkoja ja aseita. Suomikin saisi NATO:ssa lisää voimia ja välineitä. Ja tietysti silloin hyökkäys Suomea vastaan olisi hyökkäys myös koko NATOa vastaan - ja juuri sitä ei Venäjä halua.

Naton kannatus nousee kun

Naton kannatus nousee kun ilmoitetaan, että ruoan hinta halpenee. Niin kävi myös EU:n suosion kanssa.

Ei tarvitse edes ilmoitella

Ei tarvitse edes ilmoitella mitään, sanotaan vaan että nyt meette äänestämään. Eduskunnan uusi julkisuusesitys pitää siitä huolen, mitä sitten äänestetään selviää sitten siellä kopissa. Tai kuten Pekka Haavisto jo sanoi, ei kansan tarvitse tällaisesta äänestää edes, virkamiehet päättää, salassa tietenkin. Ilmoitusluontoisesti kerrotaan että nyt päätimme näin. Tämän puulaakin päätoimittajan sanoja siteerakseni. Mitään kansalaisaloitetta väärästä päätöksestä ei sitten kannata edes yrittää.

ja jokaiselle suomalaiselle

ja jokaiselle suomalaiselle ämpäri

Joo ämpärimiehet ja muu

Joo ämpärimiehet ja muu valitojohto nukkuu ruususen unta, Nato on ainut turvamme nyt todella arvaamatonta venäjää vastaan ?

Trollit ovat voittaneet?

Trollit ovat voittaneet?

Onko tästä

Onko tästä liittoutumattomuudesta rauhan turvaajana paljonkin esimerkkejä maailmalla? Omaa maatamme ei suojannut viimeksi. Meiltä kysymättä jakoivat suuremmat vallat pikku maat etupiireihinsä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu