Puheenaihe

Karu silpputyöilmiö leviää: Helsingissä liki joka viidennellä ei ole "täysiä tunteja"

Kuvituskuva.

Arkisto / Toni Tervo

Helsingin seudun työllisyysnäkymät ovat nyt aurinkoiset: työssäkäyvien määrä kasvoi viime vuonna 1,6 prosenttia – ja jo toista vuotta putkeen.

Edellisvuoteen verrattuna työpaikkojen määrä kasvoi viime vuonna nopeimmin rakennusalalla, hallinto- ja tukipalveluissa, teollisuudessa, majoitus- ja ravintola-alalla, samoin ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialoilla.

Silmiinpistävää on osa-aikatyön yleistyminen: viime vuonna kaikista työsuhteista Helsingissä oli osa-aikaisia jo 17 prosenttia. Erityisen kovassa kasvussa on määräaikainen osa-aikatyö.

– Määräaikaisesti osa-aikatyötä tekeviä on vielä vähän, noin viisi prosenttia, mutta osuus on kasvussa, sanoo yliaktuaari Minna Salorinne Helsingin kaupungilta.

Osa-aikatyötä on paljon varsinkin majoitus- ja ravintola-alalla, kaupan alalla sekä taiteen, viihteen ja kulttuurin alalla. Jälkimmäisessä selittävä tekijä ovat erilaiset produktiot, muissa taas kyse on ruuhkahuippujen tasaamisesta.

Salorinteen mukaan osa-aikatyö on kasvanut tasaisesti koko 2000-luvun. Siitä kertoo myös vuokratyöyritysten ja vuokratyöntekijöiden määrän kasvu, hän sanoo.

– Tämä näkyy esimerkiksi kauppojen kassoilla.

Arvelen, että osa-aikatyö kasvaa jatkossakin.

Salorinne sanoo panneensa merkille Tilastokeskuksen tilastoista, kuinka kaupan alalla tuotanto on kasvanut.

– Kaupan alan työntekijöiden määrä ei ole kasvanut samassa tahdissa, eli kasvu tulee myös esimerkiksi verkkokaupasta. Kaupan alan on selvästi murroksessa.

– Viime vuonna koko maan tasolla kasvoi erityisesti tukkukauppa. Tälläkin alalla automatisaatio ja robotisaatio ovat vähentänyt työntekijöiden tarvetta.

Osa-aikatyötä tekevät varsinkin nuoret. Toisaalta joukossa on myös jonkin verran ikääntyneempiä. Salorinteen aineistoissa korostuvat varsinkin 60 vuotta täyttäneet osa-aikatyöläiset.

– Arvelen, että osa-aikatyö kasvaa jatkossakin. Esimerkiksi Ruotsissahan osa-aikatyö on jo selvästi yleisempää kuin Suomessa, mutta siellä se on myös selvästi enemmän työntekijälähtöistä.

– Osa-aikatyö sopii monelle, mutta Suomessa on paljon niitäkin, jotka eivät kokopäivätyötä saa.

Työttömyys sitkeässä – samaan aikaan helsinkiläiset työllistyvät suoraan koulunpenkiltä ja kotoa lasta hoitamasta

Helsinki kerää nyt muuttajia, talouskehitys on positiivista ja työpaikkojen määrä kasvaa. Viime vuoden lopussa Helsingissä oli silti yhä lähes 35 000 työtöntä työnhakijaa.

Työttömien määrä laski edellisvuodesta 14 prosenttia, mutta työpaikkojen kasvulukuihin verrattuna työllisyys olisi silti voinut kasvaa enemmänkin, sanoo yliaktuaari Minna Salorinne Helsingin kaupungilta.

– Ihmisiä tulee töihin nyt selvästi työmarkkinoiden ulkopuolelta: vastavalmistuneet pääsevät aiempaa helpommin töihin, samoin kotona lapsia hoitamassa olleet.

– Se näkyy myös päivähoitopaikkojen suurempana kysyntänä Helsingissä. Päivähoidon kysynnästä näkyy myös, että Helsinkiin selvästi muutetaan suoraan työhön, Salorinne sanoo.

Heikoimmin Helsingissä väheni yli 50-vuotiaiden korkeasti koulutettujen pitkäaikaistyöttömien määrä.

Viime vuoden lopussa kaikista Helsingin työttömistä jo 28 prosenttia myös puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Vieraskielisten osuus työttömistä nousikin parilla prosenttiyksiköllä.

Tilastojen valossa työttömyydestä parhaiten työhön ovat päässeet kiinni nuoret korkeasti koulutetut. Määrällisesti eniten alle 30-vuotiaiden työttömien määrä vähentyi keskiasteen tutkinnon suorittaneilla.

LUE MYÖS: Näihin töihin ei ole edes hakijoita

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaikkiin paikkoihin ei ole edes hakijoita – näistä osaajista Uudellamaalla kovin pula 2.3.2018 06.00

Kommentit (8)

Kommentit

Ensin halpuutetaan hintoja

Ensin halpuutetaan hintoja,sitten halpuutetaan työntekijöiden liksoja.

Taksialalla saa tehdä jopa 14

Taksialalla saa tehdä jopa 14 -24 tunnin päiviä se on ehto että saisi sen palkan mitä muut saa 8 tunnissa.Olkaa tyytyväisiä pieniin tuntimäärin niistä sentään maksetaan eikä provisio palkkaa missä maksamattomia tunteja yli puolet taksissa.

Mistä päättelit, että

Mistä päättelit, että kaupoissa tunneista maksetaan jotenkin paremmin? Jos tunteja ei ole tarpeeksi, niin käteen jää yhtä paljon kuin jos ei kävisi töissä ollenkaan, usein joutuu hakemaan toimeentulotukeakin.

Hallitus järjestää kasvaville

Hallitus järjestää kasvaville yrityksille osaavaa työvoimaa... :-) -Petteri Orpo-

Kaupassa saa aina tessin

Kaupassa saa aina tessin mukaisen tuntipalkan kuin taas taksissa prosenttipalkkaus jossa yli puolet työajasta ventataan keikkaa mistä odotusajalta ei saa mitään muuta kuin nolla euroa tunti ja lopputuloksena 14 tuntia työpäivää mistä saa kaupan kassalla tehdyn 6 tunnin liksan.Mieti vielä työtön mitä väitit tai ala ajaa taksia orjapalkalla.

ay-liikkeen vihaaja tatu

ay-liikkeen vihaaja tatu,syytä katsoa peiliin

Vaihtoehtona voi myös olla

Vaihtoehtona voi myös olla kevytyrittäjyys. Tekee omia hommia silpputöiden ohella. Esimerkkinä https://espoonaurora.net

Taksikuski kavereillani on

Taksikuski kavereillani on jokaisella hieno kivitalo

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu