Puheenaihe

Espoo määräsi: Kaikki yläkoulut loppuvat keskiviikkoisin kahdelta, oppilaita patistetaan harrastamaan

YLÄKOULUT Opetustoimi haluaa yläkoululaiset harrastusryhmiin.

Ari Peltonen

Espoon kaupunki alkaa ensi syksystä lähtien tarjota yläkoululaisille runsaasti eri harrastusmahdollisuuksia heti koulupäivän jälkeen.

Käyttöön otettiin järeä keino, sillä kaikkien yläkoululaisten koulupäivä on määrätty päättymään keskiviikkoisin viimeistään kahdelta. Harrastusryhmien toiminnan on tarkoitus alkaa noin puoli kolmen aikaan.

– Opetustoimi on huolissaan siitä, että satoja tai tuhansia lapsia syrjäytyy harrastuksista nuoruuteen siirryttäessä. Nuorella pitäisi olla harrastus tai ainakin mahdollisuus sellaiseen, sanoo Espoon perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen.

Espoon opetustoimi lähti rajoittamaan koulupäivän pituutta nyt ensimmäisen kerran. Salosen mukaan tähän kokeiluun ryhdytään, koska harrastusten uskotaan tukevan oppilaiden hyvinvointia ja sitä kautta myös oppimista.

Päätöksen myötä kaikkien yläkoululaisten on mahdollisuus osallistua halutessaan näihin harrastuksiin ja harrastajamassa on riittävän iso. Määräys koskee kaikkia muita yläkouluja paitsi Leppävaarassa toimivia Urhea-luokkia.

– Tavoitteena on tukea nuorten hyvää elämää, hyvää oloa ja kasvamista. Motiivimme on se, että harrastamisella on vaikutusta nuorten hyvinvointiin ja sitä kautta myös koulumenestykseen, Salonen sanoo.

Heti koulupäivän jälkeen alkavien harrastusten takana on kaupungin liikunta- ja nuorisopalvelut yhdessä eri yhteistyökumppaneiden kuten urheiluseurojen kanssa.

Liikuntaharrastuksia tarjotaan mahdollisuuksien mukaan koulujen tiloissa, kulttuuriharrastuksia todennäköisesti enemmän koulujen ulkopuolella.

Joidenkin koulujen opettajat ovat pöyristyneitä määräyksestä lopettaa koulupäivä keskiviikkoisin kahdelta.

– Tämä on älytön päätös. Opetustoimessa ei ymmärretä, miten yläkoulu pyörii ja lukujärjestys tehdään, sanoo yhden koulun opettaja.

Esimerkiksi Tapiolan koulun opettajakunta on pyytänyt kannanotossaan Espoon opetustoimen johtoa kumoamaan päätöksen.

Opettajien mukaan päätös hankaloittaa ja heikentää merkittävästi koulutyöskentelyä, haittaa oppilaiden omia harrastuksia sekä vaikeuttaa järkevän lukujärjestyksen toteuttamista.

Tapiolan koulussa on käytössä 75 minuutin oppitunnit.

– Kello 14 loppuva koulupäivä estää normaalin neljännen tunnin pitämisen ja mahdollisuuden pitää viides tunti, kannanotossa perustellaan.

Salonen myöntää, että keskiviikkopäivää koskeva määräys syö koulujen joustovaraa lukujärjestysten teossa. Hänen mukaansa lukujärjestysten teossa tarvitaan nyt uudenlaista ajattelua.

– Päätös saattaa tuoda haasteita lukujärjestyksen tekoon jonkun yksittäisen koulun jonkun yksittäisen aineen tasolla. Tämä rakenne, joka mahdollistaa matalan kynnyksen harrastamisen tuo kuitenkin isompaa hyvää ja on isossa kuvassa parempi, Salonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

Suunnittelijoiden omasta

Suunnittelijoiden omasta nuoruudesta taitaa olla jo aikaa ;). Muuten he ymmärtäisivät, että etenkään yläkoululaisia ei pakolla saa harrastamaan yhtään mitään. Murrosikäisten aktiivisuus painottuu yleensä muutenkin iltaan eikä virka-aikaan, kuten päiväkoti-ikäisillä.

Oliko tässä nyt ajatuksena se

Oliko tässä nyt ajatuksena se, että jos koulupäivä lopetetaan aikaisemmin, ryntäävät oppilaat sankoin joukoin liikunta- ja kulttuuriharrastusten pariin? Saattaa olla pientä optimismia havaittavissa.

Juurikin näin. JOS sitten

Juurikin näin. JOS sitten kaikki ryntäävät harrastamaan harrastuspaikoilla voi olla ruuhkaa, kuten myös klo 14 lähtevissä busseissa yms. Samalla tällä vähennetään koulujen käyttöaikoja ja hankaloitetaan opettajien työkalentereiden suunnittelua.

Vaikeimmin harrastusten

Vaikeimmin harrastusten pariin saatavat oppilaat pääsevät keskiviikkoisin JO kahdelta nettiin pelaamaan.

Velliperseet ei osaa enää

Velliperseet ei osaa enää kuin juosta poliisia karkuun....

Kouluissa, joissa on 75min

Kouluissa, joissa on 75min oppitunnit, voidaan 13.15 alkavalta tunnilta antaa harrastepassilla oppilaan lähteä klo 14 ja muut jatkavat oppitunnin loppuun asti klo 14.30 läksyjen tekoa. Keppi ja porkkana.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu