Puheenaihe

Kuolleena kotona maanneesta naisesta uutta tietoa: Asunnossa oli käyty – ruumis löytyi sängystä

Helsingin kaupungin kotihoito ei ole vahvistanut, kuolleena kotoaan löydetyn naisen ikää.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Helsingistä kotoaan kuolleena löydetyn naisen taustasta paljastui uutta tietoa, mutta toistaiseksi viranomaisten vahvistamat tiedot ovat niukkoja.

Helsingin kaupungin kotihoito vahvisti keskiviikkona tiedon, että kuollut nainen oli kotiutettu sairaalasta. Kotiuttamisen ja kuoleman ajankohtaa ei kuitenkaan kerrota.

Helsingin Uutiset kertoi tiistaina, että nainen oli ollut kotona kuolleena viikkoja ennen kuin kotihoito löysi hänet viime maanantaina.

Naisen löysi omasta sängystään kotihoidon ohjaaja, joka oli huolestunut naisen tilanteesta.

– Tietääkseni kotihoitoon on soitettu sairaalasta kotiuttamisen jälkeen. Meillä on yhteinen asiakastietojärjestelmä. Emme tiedä, mikä tiedonkulussa on mennyt pieleen, sanoo Helsingin kaupungin sairaala-, kuntoutus ja hoivapalveluiden vs. johtaja Arja Peiponen.

Kaupunki selvittää tällä hetkellä, ketkä kotihoidon työntekijät ovat olleet töissä, kun asiakkaan kotiutus tapahtui.

– Työntekijöitä haastatellaan. Yritämme tavoittaa heitä, mutta osa on sairauslomalla.

Peiponen sanoo, että työntekijät ovat hyvin järkyttyneitä ja heille järjestetään kriisiapua.

Peiponen ei yksilönsuojaan vedoten kommentoi, oliko naisella jokin krooninen sairaus, johon tarvitaan säännöllistä lääkitystä.Oikeustieteellisen ruumiinavauksen tekemistä hän pitää hyvin todennäköisenä.

Poliisin tutkimuksissa on tullut ilmi, että naisen kotona on käynyt ulkopuolinen henkilö sairaalasta kotiuttamisen jälkeen. Naisen omaisiin on saatu yhteys, mutta heidän rooliaan omaishoitajana ei tiedetä.

– Normaalitilanteessa omaiset ovat monesti mukana sairaalasta kotiuttamisen yhteydessä. Yleensä heille on sovittu joku tehtävä, Arja Peiponen kertoo.

Naisen ikää ei ole vahvistettu, mutta Peiponen pitää todennäköisenä, että hän on vanhus.

– Nainen on ollut kotihoidon asiakas vuodesta 2015 eli pidemmän aikaa.

Kotihoidon ohjaaja meni naisen asunnolle maanantaina, koska häneen ei oltu saatu yhteyttä. Tarkempaa syytä vierailuun ei tiedetä. Peiponen sanoo, ettei kotihoidolla ole olemassa sellaista järjestelmää, joka hälyttäisi automaattisesti, jos asiakkaan kirjauksiin tulee liian pitkä tauko.

LUE MYÖS: Kuolleen naisen tapaus järkyttää päättäjiä – 2149 e/kk -palkan työhön vaikea saada tekijöitä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin kotihoidon kuolemantapausta on tutkittu Valvirassa viime kesästä asti – selvittely viivästyy edelleen, syynä poliisin marraskuinen yhteydenotto30.1.2019 06.15
Kotiin kuollut nainen järkyttää Helsingin päättäjiä – 2 149 e/kk-palkan työhön ollut vaikea löytää tekijöitä18.4.2018 13.07
HS: Vanhuksen epäillään kuolleen kotihoidon laiminlyönnin takia Espoossa13.1.2018 09.30

Kommentit (19)

Kommentit

Taas yksi esimerkki siitä,

Taas yksi esimerkki siitä, että tietojärjestelmien suunnittelu on Suomessa täysin retuperällä ja suunnittelussa tehdystä laiminlyönneistä ei ole vastuussa kukaan. Täällä luotetaan sokeasti sellaisiin järjestelmiin, joissa ei ole alkeellisimpiakaan varmistuksia virheiden varalta. Olen juuri henkilökohtaisesti saanut havaita, että terveydenhuollon tietojärjestelmiin ei voi lainkaan luottaa, vaan kaikki pitää itse tarkistaa vähintään kahteen kertaan. Entä potilas, joka ei tähän kykene? Eikö ketään enää kiinnosta, kun tietojärjestelmä tappaa ihmisiä? Ihmisille määrätään lääkkeitä usealta taholta, eikä kukaan valvo, että ne ovat yhteensopivia. Terveydenhoidon eri yksiköt eivät tiedä missä potilas milloinkin on. Ihmisellä voi olla samaan aikaan voimassa kolme diagnoosia, jotka ovat toisensa poissulkevia ja jotka edellyttävät täysin erilaista hoitoa. Potilasta hoidetaan usein tavoilla, jotka ovat yhdistettynä hengenvaarallisia. Pahin on tietenkin tilanne, että potilasta ei hoida kukaan, koska kaikki tahot lähtökohtaisesti olettavat, että jokin taho hoitaa. Tämä on täysin järjetön tilanne, ja näillä näkymin yhä huonompaan suuntaan ollaan menossa. Terveydenhuoltoa pilkotaan yhä pienempiin siruihin, joilla ei ole mitään luotettavaa yhteyttä toisiinsa. Pian ollaan tilanteessa, että ihmisellä pitää olla irrotettavat elimet, jotka voidaan lähettää pikapaketissa mikä minnekin puolelle maata hoidettavaksi. Ei koko keho enää millään ehdi niin moneen paikkaan kun olisi tarve!

Tämähän on alkusoittoa.

Tämähän on alkusoittoa. Kaikki kilpailutetaan ja yksityistetään. Halvin tarjous tietenkin voittaa. Lopputulos on tiedossa Sote + Maakunnat + Apotti = ????

Kotihoidon henkilökunta ei

Kotihoidon henkilökunta ei pysy enää selvillä siitä, ovatko potilaat kotona vai sairaalassa, kun huonokuntoisia vanhuksia siirrellään Helsingissä jatkuvasti edestakaisin kodin ja päivystyksen väliä. Helsingissä palvelutalot ja hoitolaitokset on ajettu alas, koska näin taataan potilaille laadukas hoito kotona.

"että naisen kotona on käynyt

"että naisen kotona on käynyt ulkopuolinen henkilö sairaalasta kotiuttamisen jälkeen." Oliko työntekijä huomannut, että asiakas ruumiina sängyssä, eikä ollut jaksanut lähteä työnantajan juoksulistojen paineessa ylimääräiseen rumbaan kuolemantapauksen ilmoittamisesta, vaan paahtanut seuraavaan kohteeseen juoksulistalta unohtaen koko asian?

Eikö Vantaan Sanomissa ollut

Eikö Vantaan Sanomissa ollut talvella uutisjuttu jossa kotihoidon työntekijä kertoi esimiehen lisäävän ylimääräisiä hoitokäyntejä kesken työpäivän jo täyteen buukatttuun työlistaan? Kohteesta toiseen siirtyminen on työaikaa. Miten asiakkaiden hoitokertomuksia ehditään lukea jos työaika ei riitä kunnolla ja hoidettavia on liikaa hoitajaa kohden? Kotihoidossa kirjataan vain oleelliset muutokset ,asiat jotka merkityksellisiä hoidon kannalta. tyhjänpäiväisiä ei kirjata . Tästä syystä kirjaamiseen voi tulla katkoksia . Sijaisilla jo kulkeminen uusissa katuosoitteissa voi olla haastavaa.

Ei valitettavasti koske vain

Ei valitettavasti koske vain täyteen tungettua Helsinkiä. Muualla kotihoito on täysin samassa tilassa. Kotiutus esim. lonkkaleikkauksen jälkeen hyvin lyhyen tk-jakson perään muorin itse yrittäessä estellä. "Kyllä kotihoito sitten käy katsomassa". No, mummu nurin, toinen lonkka päreiksi ja loppuiäkseen laitokseen. Syöpää sairastava kotiin, yksinäisiä mihin, pelkäämään, tuleeko kukaan, jos kivut alkavat. Eikä ole yhtään lakia saattohoidosta. Asiakkaan etu ja itsemääräämisoikeus eivät paina, jos kotiin tulee käsky. Psykososiaaliset tuki parantumattomasti sairaann vanhuksen kohdalla on huono vitsi. "Toimenpiteillä pyritään edistämään kotona selviytymistä ja kuntoutumista", lukee monessa laissa. Armolaukaus on kielletty, mutta kiduttaa saa, henkisesti ja fyysisesti. Mitä muuta nykytoiminta on kuin kidutusta? Sota-ajan nähneet eivät suuria mielenosoituksia eduskunnan rappusille järjestä. Nälkälakkokaan ei juuri hetkauta, kun itsekseen kotina on syömättä. Edestä löytyy. Kyllä mekin vanheneminen.

Ryhtykääpä ihmiset, kaikki te

Ryhtykääpä ihmiset, kaikki te, joilla on internetyhteydet, lueskelemaan vanhoja kirkonkirjoja. Saatte havaita, että kuoleminen on aina ollut mitä luonnollisin päätös ihmisen elämälle. Nämä nykyiset "kauhutarinat" eivät vedä läheskään vertoja kaikelle sille, mitä esi-isämme ovat saaneet kokea. 1700- ja 1800- luvulla ihmisiä kuoli perhekunnittain milloin kuumeeseen, tukehtumiseen, rintatautiin ja milloin mihinkin. Kuolema ei kysynyt onko nuori vai vanha - lapsia syntyi lähes joka vuosi ja lähes joka vuosi heitä myös saatettiin hautaan. Harvalla oli ketään kädestä pitelemässä, sillä leivän eteen piti raataa jokaisen kynnelle kykenevä. Ja kannattaa muistaa, että ei kannata ryhtyä syömään kaikenmaailman lääkkeitä silloin, kun vielä jotenkin ilmankin tulee toimeen. Ne vain turhaan pitkittävät kituliasta elämää, ja aiheuttavat toisten armoille jäämistä turhan pitkäksi aikaa.

Helsingissä hyvä

Helsingissä hyvä vanhustenhoito ei ykkösprioriteetti, vaan se ettei laittomasti maassa olevilta puutu mitään.

Vihreät hyysää maahan

Vihreät hyysää maahan muuttajia ja arkkipiispa suojelee kielteisen turvapaikka päätöksen saaneita kirkon tiloissa laittomasti ei ihme että joku kansalaisemma joutuu heitteille !

Elinkautinen sille joka jätti

Elinkautinen sille joka jätti duuninsa tekemättä kyseessä on vakava laiminlyönti ja murha.

Todella surullinen tapaus:(

Todella surullinen tapaus:( Eikö ko. henkilöllä ollut ainuttakaan omaista, ystävää, naapuria tms, joka olisi voinut varmistaa hlön voinnin esim. päivittäin? Otan osaa...

Eikö kodinhoidolla ole

Eikö kodinhoidolla ole todellakaan mitään varmistusta ko. henkilöille, että heidän luonaan on käyty aikataulun mukaisesti? MITÄ? Missä on pettänyt reititys? Päitä vadille, oikeesti! Eihän tällainen peli vetele ollenkaan!!

Mun mielestä tekopyhää

Mun mielestä tekopyhää kommentoida, kun asiasta kiinnostutaan vasta siinä vaiheessa kun jotain tapahtuu. Jos teitä yhtään kiinnostaa vanhuksien hyvinvointi, niin voisitte jakaa palan "unelmaanne" ja olla myös heidän puolestaan barrikadeilla yhtä hanakasti kuin olette laittomasti maassa olevien sotarikollisten hyysäämisen puolesta.

Paikapäällä ei ole varmaan

Paikapäällä ei ole varmaan käyty mutta laskutettu varmasti ;(

Mitä puoluetta äänestät?

Mitä puoluetta äänestät? Seuraavassa minivaalikone, joka helpottaa valitsemistasi: Puolue1: Epärehelliset ja laiskat työntekijät ovat taas varastaneet työnantajalta vastikkeettomasti palkkaansa Puolue2: Kapunki säästää huimia summia, kun tuottamattomat yksilöt saadaan pois budjetista Puolue3: Veronmaksajien rahoille löytyy eksoottisempiakin käyttäjiä kuin suomalaset Puolue4: Mitään ei ole tapahtunut, kaikki on hyvin, me hoidamme asiat kuntoon.

Tästäkin voi taas huomata sen

Tästäkin voi taas huomata sen että millä tasolla meidän politiikkammekin on. Liian iso osa kansaa ei tätä tajua, siksi asiat saa vaan olla niin kuin ovat.. Tosi surullista maamme takia että millaiseksi politiikkakin on mennyt. Ei tuolla ole yhtään puoluetta periaatteessa mitä voisi äänestää. Kristilliset omaa varmaan terveimmät arvot, tosin siitäkin vastaan riitelee taas se että kun se liittyy kristinuskoon niin ei tervepäinen usko moisiin. Mutta eihän uskonto toki olekkaan sitä pelkästään vaan uskonto on hyviä arvoja ennen kaikkea mutta silti.

Murhaajia ja paatuneita

Murhaajia ja paatuneita rikollisiakin hoidetaan paremmin kuin maamme vanhuksia....! -Miten on mahdollista...?

Voisi kaupunki edes vähän

Voisi kaupunki edes vähän yrittää jelpata hoitajia antamalla parkkeerausluvat autoille, kun hoitajat joutuu itse maksamaan parkkisakot.

MooXi.net - loistava projekti

MooXi.net - loistava projekti aikuisille, jotka haluavat löytää sukupuolen

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu