Puheenaihe

Järkyttävät kuvat Helsingin kotihoidosta: 87-vuotias nainen makasi jopa kuukausia sängyssä eritteiden keskellä

Vanhus oli yrittänyt peittää räteillä sänkyyn jääneitä ulostetahroja. Vanhuksen tytär kuvasi kodin, jonka hygieniasta kotihoito ei ollut pitänyt pyynnöistä huolimatta huolta.

Lukijan kuva

Helsinkiläinen nainen on järkyttynyt siitä, miten Helsingin kaupungin kotihoito on kohdellut hänen 87-vuotiasta, huonokuntoista äitiään. Helsingin Uutisiin yhteyttä ottanut tytär kertoo, että äiti on joutunut nukkumaan jopa puoli vuotta samoissa lakanoissa, joissa on ulosteita ja virtsaa.

Ruokansa vanhus on syönyt likaisista astioista, koska kukaan ei ole pyynnöistä huolimatta tiskannut, tytär kertoo.

Lue myös: Kuolleena kotona maanneesta naisesta uutta tietoa: Asunnossa oli käyty – ruumis löytyi sängystä

Hän kokee, että hänen iäkästä äitiään pompotellaan sairaalan ja kotihoidon välillä.

– Menin käymään Itä-Helsingissä asuvan äitini luona, kun hänet viimeksi kotiutettiin sairaalasta. Hänellä oli ollut sama vaippa kaksi vuorokautta. Kukaan ei huomannut, että hän käyttää vaippaa, tytär sanoo.

Vaikka vanhus on lähes liikuntakyvytön, hänelle on tyttären mukaan myönnetty kotihoidossa vain lattianpesu. Se kuitenkin edellyttää, että vanhus kerää ensin itse matot pois.

– Kotihoito on täysin pielessä. Siellä voidaan vanhukselle huutaa, raivota ja haukkua epäsiisteydestä, tytär kertoo.

Kotihoitokäyntien määrää on tyttären mukaan nostettu niin, että hoitaja käy vanhuksen luona kolme kertaa päivässä. Niiden aikana annetaan lääkkeitä ja kysellään kuulumisia. Tytär on tuohtunut, ettei äidin ylimääräisiin pyyntöihin esimerkiksi roskien ulosviennistä yleensä suostuta.

– Kotikäyntien aikana ei paljoa tehdä. Hoitaja voi jopa sanoa, että istun tässä sen 15 minuuttia, mikä on pakko.

LUE MYÖS: Superin puheenjohtajan mukaan kotona hoidettavia vanhuksia on jäänyt heitteille jo vuosia

Helsingin kaupungin sairaala-, kuntoutus ja hoivapalveluiden vs. johtaja Arja Peiponen sanoo, että kotihoitajille kuuluu asunnon kevyt siistiminen, kuten wc:n siivous. Hoitajan pitäisi puuttua myös likaisiin lakanoihin ja viedä vaippoja täynnä oleva roskis ulos.

– Ohjeet ovat tällaiset. En voi mennä kuitenkaan vannomaan, että tekevätkö kaikki näin, Peiponen sanoo.

Varsinainen siivous jää yleensä asiakkaan tai hänen omaistensa tehtäväksi tai tilattavaksi. Helsingin kaupunki maksaa siivouspalvelun vain kaikista vähävaraisimmille.

Kaupunki tarjoaa myös niin sanotun raivaussiivouksen, jos koti on niin epäsiistissä kunnossa, ettei esimerkiksi kotiutus sairaalasta onnistu.

– Meillä on kuntouttavassa työtoiminnassa partioita, jotka tekevät raivaussiivouksia. Näitä tehdään jatkuvasti, Peiponen kertoo.

Tällä hetkellä 87-vuotias vanhus on sairaalassa. Häntä ollaan tyttären mukaan kotiuttamassa.

– Äitini pelkää kotiin joutumista. Odottelen juuri sitä puhelua, milloin äiti taas laitetaan kotiin. Sehän on "paras paikka."

Kiire näkyy tyttären mukaan myös sairaalassa.

– Virtsaaminen on vaikeutunut, koska sairaalassa ei ehditä viedä vessaan. Vanhukselle sanotaan, että "tee vaippaan". Tämä on järjissään olevalle vanhukselle tosi vaikeaa.

Tytär sanoo, että hän ja muut äidin lähiomaiset ovat jo eläkkeellä ja itsekin sairaita. He eivät pysty esimerkiksi nostamaan vanhusta sängylle tai kantamaan wc-istuimelle.

Tytär kritisoi sitä, että kotihoito ottaa vastuulleen näin huonokuntoisen ja jatkuvaan sairauteen lääkitystä saavan potilaan, joka tyttären mukaan vaatisi laitoshoitoa.

– Miksi ei anneta tällaiselle aivan loppuun rääkkäytyneelle vanhukselle hoitopaikkaa?

Kotihoidon laatu nousi puheenaiheeksi viime viikolla Helsingin Uutisten kerrottua kotoaan kuolleena löytyneestä vanhuksesta. Tapausta selvitetään sekä kaupungin toimesta että poliisille tehdyn ilmoituksen perusteella.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Mari Rantanen (ps.) pohti Helsingin Uutisten haastattelussa laitospaikkojen riittävyyttä vanhustenhoidossa. Helsingissä laitospaikkoja ryhdyttiin jo vuosia sitten vähentämään, mitä on perusteltu ikäihmisten oikeudella asua omassa kodissaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin kotihoidon kuolemantapausta on tutkittu Valvirassa viime kesästä asti – selvittely viivästyy edelleen, syynä poliisin marraskuinen yhteydenotto30.1.2019 06.15
Kotiin kuollut nainen järkyttää Helsingin päättäjiä – 2 149 e/kk-palkan työhön ollut vaikea löytää tekijöitä18.4.2018 13.07
Kuolleena kotona maanneesta naisesta uutta tietoa: Asunnossa oli käyty – ruumis löytyi sängystä18.4.2018 11.32
Professori: Kotihoidon juoksulistat voivat rikkoa kahta eri lakia – "Tässä syyllistytään monenlaisiin vääriin menettelyihin"10.2.2018 09.15

Kommentit (68)

Kommentit

Yhteiskunta huolen pitää?

Yhteiskunta huolen pitää? Eipä taida. Tähän mennään vääjäämättä, kun väestöpyramidi seisoo päälaellaan, ainakin ellei vanhustenhoitoa robotisoida täysin. Puolet väestöstä ei millään voi työskennellä vanhusten hoidossa. Siihen ei yksinkertaisesti ole yhteiskunnalla varaa. Ihmettelen sen sijaan sitä, että tytär on pöyristynyt kotihoidon tasosta, mutta ei kuitenkaan itse ole katsonut tarpeelliseksi vaihtaa äidilleen lakanoita. Miten hän kuvittelee, että joku vieras ihminen huolehtisi vanhuksesta, kun lähisukukaan ei välitä tuota vertaa?

87 vuotiaan tytär ei

87 vuotiaan tytär ei välttämättä ole itsekään siinä kunnossa, että voisi hoitaa askareita.

Ei varmasti kaikkia askareita

Ei varmasti kaikkia askareita, mutta lakanoiden vaihdon luulisi onnistuvan?

Millä perusteella tytär ei

Millä perusteella tytär ei vaihtanut lakanoita kuvien ottamisen jälkeen? Jos oletus on että kotihoito käy niin ei varmaan ole joka päivä käynyt siellä tarkistamassa ja vaihtamassa lakanoita ja ilmeisesti nyt sitten tullut tällainen tilanne vastaan. Sitä paitsi jos luit artikkelin niin tytär mainitsee olevansa itsekin sairas ja kykenemätön mm. nostamaan vanhusta, mites vaihdat lakanat sitten siinä jos et pysty auttamaan vanhusta ylös sängystä ensin? 87-vuotiaan lapsi voi itsekin jo lähennellä 70.

Jos lakanat ovat olleet samat

Jos lakanat ovat olleet samat puoli vuotta niin siinä ajassa olisi kyllä varmasti ehtinyt joko itse tekemään asialle jotakin, saada jonkun rivakamman sukulaisen avuksi tai sitten huomauttamaan niiden vaihtamisesta niin painokkaasti, että asia olisi tullut kotihoidon puolesta hoidetuksi. Eri asia, jos vanhuksen seura ei kiinnosta ja häntä käydään katsomassa ehkä noin puolen vuoden välein...

87 vuotias itse tarvitsee

87 vuotias itse tarvitsee kotinhoitoa. Oma mummoni joutui pyörätuoliin jo 70 vuoden iässä, ja 87 tuskin itse pystyy mitään lakanoita vaihtamaan. Toiseksi, kuinka moni asuu edes samassa kapungissa vanhempiensa kanssa? Jos 87 vuotias asuu vaikka Kuopiossa ja pääsee kerran vuodessa käymään äitinsä luona Helsingissä, niin kyllä lakanat pitäisi useammin vaihtaa kuin kerran vuodessa, kun joku sukulainen pääsee käymään.

Tässä tapauksessa vanhus asuu

Tässä tapauksessa vanhus asuu ilmeisesti pääkaupunkiseudulla, eli todennäköisyys on suurempi kuin esimerkiksi Itä-Karjalassa asuvan vanhuksen osalta. Jos lähisukulaiset asuvat kuitenkin muualla, niin sitten kannattaisi alkaa harkita vanhuksen hoitopaikan järjestämistä samalle suunnalle. Suomessa pitää vahtia omia ja lähisuvun etuja näissä asioissa, jos haluaa oikeasti saada asianmukaista hoitoa.

Mikä velvollisuus lapsilla on

Mikä velvollisuus lapsilla on elättää vanhempansa? Jos vanhemmat potkivat lapsensa kadulle, kun ne täyttvät 18v, niin saavat olla iloisia, että saavat edes kerran vuodessa joulukortin. Ja kerran 5 vuodessa joku tulee käymään.

87-vuotias on äiti, ei tytär.

87-vuotias on äiti, ei tytär. Lue teksti. Kotisairaanhoito hoitaa sairaita. Kotipalvelu siivoaa. Joten jos suku ei pysty lakanoita vaihtamaan, niin palkkaavat sitten siivoojan käymään vaikka kerran viikossa hoitamassa siivouksen ja siinä samalla lakanoiden vaihdon ja pesun.

Mikä velvollisuus

Mikä velvollisuus sukulaisilla on palkata ja siivota jotain täysikäiselle henkilölle? Eikö se on yhteiskunnan tehtävä? Yhtä hyvin voisi velvoittaa sinua elättämään 36 vuotiasta työtöntä juoppo-poikasi, maksaa sille ruoat ja asunnon. Sinunhan lähisukulainen se on. Mutta yleensä se menee niin, että kun lapsi täyttää 18v, niin se potkitaan kadulle, eikä vanhemmilla ole enää velvollisuutta antaa sille senttiäkään. Se toimii muuten toisinpäinkin. Lapsilla ei ole velvollisuutta elättää vanhempansa.

Ei ole yhteiskunnan tehtävä.

Ei ole yhteiskunnan tehtävä. Tässä kohtaa on nyt tullut iso väärinkäsitys. Ei ole "vanhemman elätystä", jos auttaa hädässä olevaa äitiään. Kyse ei ole siitä, paljonko uusi patja maksaa, vaan asenteesta. Jos ei edes omaa äitiään voi auttaa, niin on moraalintaju melko heikonlainen. Ja voihan siltä äidiltä pyytää ne rahat, mutta se joka kävelemään pystyy, menee sinne kauppaan vuodevaateostoksille. On varsin yleinen harhakäsitys, että yhteiskunnan asia on hoitaa kaikki ikävä ja sotkuinen puoli ihmisen elämässä. Myös pikavippien ottajat luulevat, että aikansa tuhlattuaan yhteiskunta kyllä maksaa heidän velkansa pois. Ei maksa.

Vanhustenhoito on

Vanhustenhoito on vuosikymmeniä ollut samassa jamassa, eikä sen parantamiseksi näytä olevan aitoa tahtoa, eikä kykyä. Olisi jo korkea aika pistää sekä Helsingistä että Espoosta huono johto vaihtoon: Hgistä vanhuspalveluiden johtaja Arja Peiponen ja Espoosta perusturvajohtaja Juha Metso. Arja Peiponen on ollut näiden asioiden edessä vuosikymmeniä, mutta mikään ei näytä muuttuvan. Kotihoidossa mättää ja pahasti. Hgin kotihoidon toimista voisi kirjoittaa monta tositarinaa omien vanhempien ja muiden kohtelusta 2000-luvun alulta. Viimeisessä A-talkissa esiintyi Juha Metso ja selväksi tuli, ettei aitoa tahtotilaa korjata ongelmia ole! Onneksi Juha Metso ei A-talkissa päässyt mainostamaan/kertomaan Espoon uusimpia aikeita alkaa nk. "korjata" hoitajavajetta etähoidolla eli tietokoneavusteista lääkkeiden ottamista ja jumppatuokioita. Hänestä välittyi myös halu kertoa toisesta suunnitelmasta eli ottaa lääkerobotit käyttöön, kun ministeri Saarikko otti esiin teknologian. Kyseisillä keinoilla vain huononnettaisiin entisestään tilannetta. Kyse ei mitenkään ole parannuksista, haetaan vain kustannussäästöjä!!! Kuka ne tietokoneet ja käyttöopastuksen maksaa? Kansalaiset veroinako? Molemmista kaupungeista kyllä löytyy rahaa kaikenlaiseen muuhun, ei-kiireelliseen ja ei-välttämättömään. Kansanedustajien palkkoihinkin on taas kahdesti tulossa korotuksia! Miksei rahaa anneta kotihoitajille ja kotihoidon tervehdyttämiseen? Faktaa on, etteivät edes kaikki ikäihmiset halua asua yksin kotonaan. Heitä pompotellaan paikasta toiseen, sairaalasta kuntouttavaan paikkaan ja sieltä taas kotiin. Ovat kuin karusellissa. Monet ovat lisäksi aivan liian huonokuntoisia asumaan omassa kodissaan. Espoolaiset poliitikot kehuvat käyneensä ottamassa oppia muista maista, mm. Tanskasta, josta oppia voisi siirtää Suomeen perustamalla yhteisöllisiä asumisyhteisöjä, joissa ikäihmiset saisivat virikkeitä ja asiallista hoitoa, pysyisivät paremmassa kunnossa, jopa kuntoutuisivat pikkuhiljaa ja sairaalakuljetukset vähenisivät. Espoossa kehutaan kovasti Elä ja asu -yhteisöjä, mutta niihin pääsevät vain erittäin huonokuntoiset ikäihmiset, saimme kuulla Suur-Matinkylän asukasfoorumissa keskusteluiltana "Kuinka laadukasta vanhustenhoito on?" ti 20.3.18. MOT: Päättäjien tehtävänä olisi pistää stoppi tilanteelle ja VAATIA korjaustoimenpiteitä välittömästi tai eduskunnan oikeusasiamiehen puututtava asiantilaan.

Kun vanhukselle kuuluu

Kun vanhukselle kuuluu kotihoito, vanhuksen ja vanhusten läheisten tulee odottaa että kotihoito myös tekee työnsä. Vaihtaa lakanat , jakaa lääkkeet , tiskaa tiskit , kylvettää mikäli sopimukseen nämä kuuluvat. Keittää puurot jos niin sovittu. Ei kotihoidon työskentelyn kuulu mennä niin , että omainen tulee omasta asuinkunnastaan tai työpaikaltaan vanhuksen kotiin tekemään sen työn mitä kotihoito jättää tekemättä. Omaisilla on oikeus valvoa kotihoidon sujuvuutta. Jos omainen kykenee ja haluaa tehdä niitäkin töitä jotka kuuluvat kotihoidolle , se on jokaisen oma asia. Monet omaiset tekevätkin vanhukselle töitä käydessään vierailemassa. Mutta se ei sulje pois kotihoidolle kuuluvaa työtä. Miten käy niille vanhuksille joilla ei ole ketään pitämässä vanhuksen puolia? Kaikilla ei ole omaisia, lähellä. Nämä jäävätheitteille, mikäli kotihoito on niin huonolla moraalilla ja resursseilla liikkeellä. Vajavaista hoitoa ja mitä sattuu työtä ja jopa työn laiminlyöntiä.

Kotisairaanhoito hoitaa

Kotisairaanhoito hoitaa sairaan. Eri ihmiset eri firmasta hoitavat siivoamisen. Ei olisi mitään järkeä siinä, että ylityöllistetyt hoitoalan ammattilaiset alkaisivat siivota ja pyykätä asiakkaan kotona. Harva vanhus, tai varsinkaan harvan vanhuksen omaiset, haluavat maksaa siivoamisesta mitään. Näin sitten käy. Sinulla on jälleen vellit ja pullat sekaisin, et tiedä mitä kenenkin "sopimukseen" kuuluu.

Toisilla käy tuuri ja

Toisilla käy tuuri ja kuolevat ennen kuin joutuvat helsingin kotihoidon asiakkaaksi.

Meillä on toisia unelmia

Meillä on toisia unelmia,mihin panostamme kaikilla rahoilla.

Asiantuntijat Puhuivat

Asiantuntijat Puhuivat televisiossa kotona asuvien Muistisairaiden vanhusten jäävän heitteille uuden Sote- uudistuksen myötä. Isot maakunnat eivät löydä näiden vanhusten hoidon tarpeita. . Rahat ohjautuvat yksityisille .Kotona olevat Muistisairaat eivät itse osaa hakea palveluja . Kukaan ei puhu sairaan vanhuksen etujen puolesta kun omaisia ei ole. Nämä myös tuottavat vähän veroparatiisiin tuottonsa vieville yksityisille . Kaupunki ei maksa yksityisille firmoille näiden palvelujen hintoja . Vanhuksen eläke ei riitä yksityisiin palveluihin. Heitteille jäävät.

Ei Helsinki ole kiinnostunut

Ei Helsinki ole kiinnostunut kantasuomalaisista vanhuksista. Tämä on tullut jo monta kertaa ilmi.

Kyllä tässä tapauksessa oli

Kyllä tässä tapauksessa oli tytär yhtä syypää kuin ei hoitanut äidilleen parempaa hoitoa vaikka hoitolaitokseen joka olisi ollut ainut ratkaisu näin pahassa tapauksessa.Muistakaa äänestämisessä että hallitus ajaa kotihoitoa koska se on halvempaa kuin kukaan ei tee mitään.

Nykyisellä hallituksella ja

Nykyisellä hallituksella ja eduskunnalla ei ole nimenomaa tämän tapauksen kanssa mitään tekemistä. Vastuu on yksinomaa Helsingin kotihoidon henkilökunnan , kun eivät välitä potilaastaan eli asiakkaastaan. Helsinki pyrkii saamaan asiakkaalta rahat pois. Tämä on täyttä faktaa. Miksi palvelukoti Riistavuori on kansan suussa "Riistovuori" ?

Tiiätkö miten vaikea on

Tiiätkö miten vaikea on Helsingissä saada hoitopaikkaa? Sitähän tytär tuossa artikkelissa juuri valitti että miksi ei anneta laitospaikkaa näin huonokuntoiselle. Ei välttämättä omaisilla ole varaa kustantaa johonkin kalliiseen yksityiseen hoitokotiin ja jos sitten ei myönnetä paikkaa niin minkäs teet.

Kotihoidon tilaa ei helpota

Kotihoidon tilaa ei helpota rekrytoinnin tyyli: Työhaastatteluihin otetaan huonosti Suomea puhuvia pikatyöllisyyskoulutuksen käyneitä tai jopa kouluttamattomiakin. Soveltuvuuskokeita ei enää hoitajilla, hoitajiksi pääsee itsekin ongelmaista elämää,eläneitä kyseenalaisia henkilöitä jotka tekevät työtä pelkän rahan takia. Kun hoitajia ei testata soveltuvatko nämä alalle , moraali ja työn laatu laskevat. Koulutettuja psykologiset testit ja soveltuvuuskokeet käyneitä keski- iän ohittaneita hoitajia syrjitään työelämässä iän takia. Vaikka ovat hyvässäkin fyysisessä kunnossa. Ikärasismi .Säästösyistä Helsingin kaupunki saattaa selittää ettei hakijoita töihin ole. Vaikka kyse todellisuudessa kaupungin halusta säästää rekrytoinnissa ja teetättää jaikki ylimääräinen jomtyössäolevilka. Näin kaupungin kotihoidon johtajien tila näyttää hienommalta syyllistämällä muka hakijapulaa.

Onko Helsingin kaupungilla

Onko Helsingin kaupungilla edes sijaisvälitystä? JOs sijaisvälitystä ei ole, poissaolevien hoitajien työt jaetaan jo täysiin työpäiviin . Tai jäävät tekemättä.

Ihmisten on ymmärrettävä,

Ihmisten on ymmärrettävä, että raha ei riitä kaikkeen. Helsingin kaupunki on priorisoinut hoitopalveluihin kulutettavan rahan muuhun kuin vanhuksista huolehtimiseen, esim. paperittomien laajennettuihin palveluihin. Monikulttuurisuuden vaalimiseenkin menee rahaa. Suomalaiset vanhukset, teidän tarpeisiinne ei riitä rahaa jatkossakaan. First things first.

Liian heikkojuntoisia

Liian heikkojuntoisia vabhuksia kotona, kun ympärivrk hoiva ajettu alas. Kiitos, kun tuotte näitä julkisuuteen, tuokaa kaikki keissinne. Tulevaisuudessa meillä on sinkkuvanhuksia, lapsettonia vanhuksia, efonneita, missä voi olla kaksi vanhusta isä ja äiti eri osoitteissa huonokuntoisina muistisairaina. Itse soitan iäkkäälle äidilenu aamuin illoin, viikonloppuisin tehdään arjen askareet yhdessä voimien mukaan.Hän viivyttelee kaupungin kotihoidon ottanista, koska vöki vaihtuu ja naapureilta kuulee horrorstooreja.

'– Ohjeet ovat tällaiset. En

'– Ohjeet ovat tällaiset. En voi mennä kuitenkaan vannomaan, että tekevätkö kaikki näin, Peiponen sanoo.' Missä luuraa työnvalvonta? Peiponen lienee kyllästynyt työhönsä. Siinä vaiheessa kun kotihoidon maksusta sovitaan pitää tehdä lista mitkä tehtävät kuuluvat kotihoidon työntekijälle. Roskien vieminen pitäisi olla sijalla 1. koska lämpimässä huoneessa roskien lemu voi olla sanonkuvaamaton, haittaa hengitystä ja unen saantia. Lakanoiden vaihtamisessa ei tolkun ihmisellä mene kauaa, vuodepotilas ei siihen itse välttämättä pysty. Selvitetään nyt kotihoidon tila, kohta voi olla yksityisen markkinat. Kuka odottaa että omaan tulevaisuuteen kuuluisi tunkiossa makaaminen? Ja siitä pitäisi maksaa! Videovalvonta, sitä käytetään paljon esim koirien kotivalvontaan.

Peiposen alueelta Helsingistä

Peiposen alueelta Helsingistä olisi kerrottavissa monta eri tarinaa, mm. kuinka huonosti työn valvontaa ja kotihoidon tilaa seurataan eli juuri hänen tontillaan. Lauttasaarelaisessa kerrostalossa eräänä talvena vanhus, joka ei enää itse pystynyt viemään roskia ulos, eikä siitä huolehtinut kotihoitajatkaan, alkoi kerätä roskapusseja parvekkeelleen. Kun kevät sitten alkoi koittaa, kantautui parvekkeelta tietenkin hajuja! Kun vanhus sitten pyysi kauniisti kotihoitajalta, että voisiko hän alkaa viedä pusseja alas roskakatokseen, sai hän vastauksena: "ei kuulu minun tehtäviini". Miksi ei näistä palveluista vastuussa olevia henkilöitä laiteta edesvastuuseen tekemisistä tai tekemättä jättämisistä ja siitä, että aika-ajoin löytyy kotiinsa kuolleita vanhuksia? Jokainen tällä tavalla kuollut ihminen on ollut omalla tavallaan Suomea rakentamassa, ovat jonkun isiä tai äitejä. Eikö Suomessa todellakaan saada päättäjiä puuttumaan ja korjaamaan vanhustenhoidon ongelmia? On pelottavaa kuulua suureen ikäluokkaan, vanheta Espoossa, samoin olisi Helsingissä ja Vantaallakin (josta tosin ei niin paljon kauhutarinoita kuulu). Omien vanhempien kohtelut ja kohtalot Helsingissä eivät unohdu koskaan.

Laitospaikkaa ei anneta,

Laitospaikkaa ei anneta, koska niitä ei ole. 3v sitten päätettiin "suuressa viisaudessa" poistaa vanhainkodit. Jokaisen ajattelevan ihmisen mielestä järjetöntä! Näin kotiin heitteellejättö laillistettiin. Sairaalat ovat myös paineen ja ruuhkan alla. Se syy, miksi vanhus sairaalaan joutuu, hoidetaan. Ei muuta. Kotiuttaminen voi tapahtua vaikka 2 tuntia sairaalaan joutumisen jälkeen, joten miten muka siinä välissä käy siivoojat? Ja älytöntä sekin, että siivousta tarvitaan vain, jos palaa kotiin sairaalasta - miten niin? Sitten kieltäydytään laillistamasta eutanasiaa Suomessa. Jokainen valitsisi mieluummin "lopetuspiikin", kuin epäinhimillisen kohtelun ja heitteellejätön!

Miten tytär edes kehtaa

Miten tytär edes kehtaa näyttää näitä kuvia. Kertoo vain ja ainoastaan omasta välinpitämättömyydestä ja tietämättömyydestä. Ensinnäkin pitäisi hankkia siivooja siivoamaan jos ei itse kykene auttamaan. Ei ole kyllä äitimuorin asiat paljoakaan kiinnostaneet ja nyt sitten oikein julkisesti syyttelemässä muita:D

Tässä asiassa olet oikeassa

Tässä asiassa olet oikeassa ei todella ole tytärtä paljon kiinnostanut ja sitten laitetaan lehteen. ei kyllä ole kuukausi tolkulla sängyssä ollut. Se on tosi että kotona ei pärjää mutta omaiset voisivat käydä auttamassa eikä jättää vain kotihoidon varaan.

87 vuotias tytär tarvitsee

87 vuotias tytär tarvitsee itsekin kotihoidon apua. Ja jos hän kerran vuodessa pääsee äitinsä luona käymään, jos vaikka asuvat eri puolella suomea, niin ei paljon siinä pystyy auttamaan.

Edelleenkin hoidettava äiti

Edelleenkin hoidettava äiti on jutun mukaan 87-vuotias! Ei tytär.

Mitä väliä? 87v - 18v (jos

Mitä väliä? 87v - 18v (jos äiti sai tyttärensä täysi-ikäisenä), niin silti tytär on 69 vuotias, eli eläkeläinen itsekin.

Mitä väliä? Tytär on tytär,

Mitä väliä? Tytär on tytär, vaikka olisi eläkkeelläkin.

Miksi tytär ei kehtaisi

Miksi tytär ei kehtaisi näyttää tekemättömän työn kuvia? Ei hän itse ole jättänyt tekemättä siivousta tai hoitoa. Pitäisikö hänen tehdä se työ mitä palkansaaja ei tee? Eihän palkkaa saavien työtä muiden pidä tehdä. Missä on vastuu jota aina sanotaan vaadittavan tekijöiltä? Kuuluuko vastuun kanto vain yksilöille, ei julkiselle sektorille? Sehän kertoisi osaamattomuudesta ja välinpitämättömyydestä joka ei kuulu demokraattisen valtion käytäntöihin. Missä on "kuntatyönantajien" vastuunkanto työntekijöiden tekemättömyydestä? Yksityinen irtisanoisi tällaiset vastuunkantajat. Ainakin teoriassa jota aina jaksetaan toistaa, kun vertaillaan yksityisen ja julkisenpuolen tehokkuutta ja halpuutta. Kulttuurimme on muuttunut niin, että työntekijät halutaan ulkomailta mutta toimeentulo kuntatyönantajille pitää tulla ilman stressiä osaamattomuudesta ja haluttomuudestakin hoitaa asioita. Korkea koulutus ei takaa ymmärrystä. Sen tämäkin karmea uutinen kertoo.

Kotisairaanhoitajat ovat

Kotisairaanhoitajat ovat hoitotyön ammattilaisia, eivät siivoojia. Heidän tehtävänsä on hoitaa potilasta, ei siivota. Jos haluaa siivoojan asuntoonsa, niin sitten tilaa siivouksen sen alan yrittäjältä. Ja maksaa hänelle siivoustyöstä. Hoitajille maksetaan hoitotyöstä. Tajuatko eron? Varmaan tämäkin äiti 87v on hoitanut tytärtään tämän ollessa pieni. Nyt on tilanne toistepäin. Tytär voi ostaa uuden patjan, siihen muovifroteen suojaksi ja puhtaat peitot, tyynyt ja lakanat sänkyyn. Ei ole liikaa vaadittu.

Kotihoito saa maksun 3x pv

Kotihoito saa maksun 3x pv käynneistä ja omaiset joutuu tekemään työt. Hoitajat käyvät antaa lääkkeet ja kysyy " Mita kuulu" Jos omaiset on sairaseläkkeellä tai asuvat kaukana, niin miten vaihtaa lakanoita, kun niitä joutuu vaihtamaan usein? Jos vanhus on dementoitunut ja pelkää kaikkea, on vaikeaa auttaa. Laitospaikkaa ei saa millään! Jos vanhus yöllä putoaa sängystä, hän saa maata lattialla. Pelkotiloissa oleva dementoitunut vanhus pelkää valvontaranneketta tai ei osaa painaa sitä. Kotihoito tulee miten sattuu. Kokemusta on! Vanhus sanoo ettei ole nälkä, niin sitten ei anneta ruokaa, vaikka hän syö jos omainen tulee. Se omaisen tuska, kun ei voi olla koko ajan paikalla!

Ei pidä tuomita, kun ei tunne

Ei pidä tuomita, kun ei tunne asiaa. Kuvathan on otettu kun vanhus on sairaalassa. Ja kotihoito on koko ajan saanut maksut olemattomasta työstä! Dementiaa poteva vanhus ei ehkä anna siivota, kun haluaa omaisen istuvan vieressä. Sairaalassaolon aikana voi siivota, mutta kaikki menee taas sekaisin, kun vanhus kotiutetaan sairaalasta. Kotihoidolle ei kuulu oikein mikään. Omaisilla ei ole rahaa maksaa siivousta ja itse ovat sairaita ja eläkeläisiä. Laitokseen ei saa paikkaa. Ei ole ketään joka auttaisi. Sellaista tämä on nykyään. Tuo tytärhän vaan haluaa apua vanhuksille, kun toi asian esiin. Varmaan on ihan lopen uupunut itsekin. Mistä tiedätte miten kaukana omainen asuu?

Hyvä, kun joku tuo esiin

Hyvä, kun joku tuo esiin vanhusten tilanteen! Miten vaihdat lakanat, kun et saa vanhusta siirrettyä?! Ja kun vaihtaa ne hänen ollessaan sairaalassa, kuten varmaan on tuossakin kuvan jälkeen tehty, on sama taas edessä. Miten jaksaa itsekin sairaana tehdä sitä ja rahaa ei ole palkata apua?! Kotihoito saa maksut vaikkei hoida asioita.

Se on varmaa , että kun ja

Se on varmaa , että kun ja jos itsellä koittaa vanhuusvuodet , niin asun helvetin kaukana HELLSINGISTÄ!!!

Kyllä rahaa on:

Kyllä rahaa on: - äitysrahaa nostettu, päivähoitomaksuja laskettu, yksinhuoltajalisää nostettu jne..kun on kysymyksessä muut ryhmät jotka osaavat äänekkästi vaatia oikeuksiaan. Puhumattakaan parista miljardista, joka pannaan maahanmuuton tukemiseen. Vanhustenhoidon tila on rääkkäyksen ja heitteillejätön välimaastossa. Ei ole mitenkään selitettävissä, että asiat ovat paremmin esim Tanskassa ja Alankomaissa. Eivät nekään ole öljyntuottajavaltioita, jotka rypevät rahassa. Siellä vanhuksia jotka ovat tehneet raskasta työtä isänmaansa eteen, arvostetaan ja hoidetaan. Suomessa on valtava vanhusviha, joka näkyy mm tämän uutisen kauhistuttavasta sisällöstä. Arvopohjahallitus: “Don't tell me what you value, show me your budget, and I'll tell you what you value.” Joe Biden.

Täytyisi olla tieto mitä on

Täytyisi olla tieto mitä on sovittu, ja katsoa hoitosuunnitelma joka on tehty kun ao siirtyy kotihoidon asiakkaaksi. Siinä ovat mukana kaikki eri osapuolet. Jos toimintakyky on katsottu riittäväksi kotona asumiseen, mutta omatoimisuus asiakkaan osalta ei toteudu maan niinkuin hän on hoitosuunnitelma tehdessä kertonut. Hoitotyössä on käytössä kuntouttava työltä johon hoitajat ovat sitoutuneet. Ei siis tehdä puolesta niitä toimia johon asiakas on kykenevä. Myös asiakkaalla tulee olla periaatteita joita vaihtaa, samoin vaippoja. Jos ei siis ole inkontinenssi johon saa maksetut vaipat. Hoitajilla on selvät työohjeet, näitä noudatetaan, noudattamalla asiakas mitä hän on sopinut vai jääkö tekemättä. Tämä seikka huomioidaan hoitosuunnitelma ja se myös vaikuttaa ajankäyttöä niin, joka on mietitty tehtävien mukaan, tarv lisätään uuden sopimuksen.muk.

Jos tytär itsekin on sairas

Jos tytär itsekin on sairas tai vanha, ei tämän kuulu tehdä kotihoidolle maksettavia tehtäviä. Kun tilaa Yksityisen siivoojan; 2 tuntia maksaa 75 euroa. Kerran viikossa 75 euroavanhuksen eläkkeestä tekee ison lovin. Varsinkin kun Hallitus leikkasi lääkkeiden korvattavuutta. Asuminen maksaa yksistään paljon eläkkeestä . Muistetaan että vanhukset eivät ole hoitaneet ja kasvattaneet lapsiaan kotouttamistuella, asumistuella , työttönyystuella, kotihoidon tuella. Näitä etuisuuksia ei ollut . Monet naispuoliset vanhukset ovat tehneet työtä itsenäisyyden puolesta pikku- lottana ja auttaneet sotilaita . Miehet sotineet rintamalla. Ansaitsisivat parempaa kohtelua Suomelta .

Sana kotihoito on huonosti

Sana kotihoito on huonosti valittu. Se antaa kuvan ja odotukset siitä, että jotain hoidettaisiin. Pitäisikin vaihtaa nimi todellisempaan, esim. kotikäynnit. Ei pelkkä lääkkeen jakelu ole vielä mitään hoitoa.

Jos tilaan siivousfirman

Jos tilaan siivousfirman kotiini , kuuluuko minun tehdä siivousfirman työt kun firmaa ei satu kiinnostamaan tai työ on kuluttavaa? Kyllä kotihoidosta pitää odottaa että tekee sovitut työt ja omainen on kotihoidon työn sivustaseuraaja. Asiantuntija yliopistosta totesi saman kuin valveutuneet kansalaiset: kotihoito on mennyt liian pitkälle . Huonokuntoisia ja muistisairaita pidetään yksin vailla hoivaa ja apua kotona liian pitkään , vaikka eivät pärjää yksin kotonaan. Tähän johti vanhainkotien lakkauttaminen . Yksityisiin hoivakoteihin jonot, palveluasuntoihin jonot . Monet hoivakodit ovat todellaniin kalliita että vanhuksen jolla on ollut säästöjä , kaikki tilillä olleet rahat huvenneet hoivakodin palveluihin ja laskuihin. Kunnalla ei ole tarjota laitospaikkoja. Eräs vanhus kuoli hoivakotiin, kuukauden alussa. Hoivakoti otti kuukauden ajan vuokraa sekä kuolleelta ja uudelta asukkaalta samaan aikaan.

Ai kotiSAIRAANhoito on

Ai kotiSAIRAANhoito on syyllinen siihen, että vanhainkodit lakkautettiin? Juttu meni just toistepäin. Vanhainkodit lakkautettiin jonkun hattarapään väitteellä, että "kaikki haluavat mieluummin olla kotona". Tämän jälkeen kotiSAIRAANhoito ajautui kriisiin. Työtä on liikaa, hyvää hoitoa ei ehditä toteuttaa. Siivoaminen ei edelleenkään kuulu HOITOhenkilökunnan työnkuvaan.

Annas olla jos joku

Annas olla jos joku kukkahattu ulahtaa vähääkään turvisten asioiden olevan huonolla tolalla. Sitten kyllä resurssit ja hoivaaminen on rajatonta. Vanhusten hoitoon ei rahat tai halu riitä.

Ed. Korj. Kuntouttava työltä

Ed. Korj. Kuntouttava työltä=kuntouttava työote. periaatteita=petivaatteita.

Astukaa kotihoitajat esiin,

Astukaa kotihoitajat esiin, kertokaa. Teidäthän tässä syyllistetään ja mestataan. Älkää ottako vastuuta sellaisesta mikä ei teille kuulu! Tällä tarkoitan sitä että jos resurssit ei riitä niin ei se teidän murhe, oikeasti siinä ei ole kyse rahasta vaan ihan muusta. Se ihan muu on myös itse aiheutettu tilanne. Työnjohto pitää huolen siitä että henkilöstöä riittää että työt tulee tehdyksi. Tätä ei oikein ymmärretä työntekijä tasolla kovinkaan hyvin. Mutta jos on näinkin että kotihoito ei tee mitä sen pitäisi kun paikan päälle kuitenkin tullaan niin tietää sen mitä siitä seuraa, nyt se on jo uutisissa eikä ensimmäistä kertaa.

Vanhuksen kunto voi romahtaa

Vanhuksen kunto voi romahtaa lyhyessä ajassa. Jos kotihoito on selvinnyt viemällä lääkkeet ja katsomalla, että vanhus on hengissä, niin yhtäkkiä voi olla tilanne, että vanhus kaatuu toistuvasti, ei enää syö, eikä juo, ei vaihda vaatteita, ei nouse vuoteesta. Peseytyminen itse on mahdotonta ja erilaiset tulehdukset seuraavat toistaan. Kotihoito käy auttamassa suihkuun ehkä 1xvk. Masennus on monien vanhusten vaiva. Itsemurha-ajatukset hiipivät mieleen. Omaiset voivat olla jo niin vanhoja, että ovat itsekin hoidon tarpeessa. Omat iäkkäät lapset voivat kuolla ennen vanhusta. Pitäisi olla vanhainkoteja! Turvallisia asuinpaikkoja, vastuullisia hoitajia. Nyt näkee nuoria, niskojaan nakkelevia kotihoitajia, jotka eivät todellakaan pidä vanhuksista. Suomea rakennettiin näiden nyt vanhusten voimin. He kokivat sodan kauhut. Heillä olisi oikeus edes viimeisinä elinvuosinaan olla turvassa.

Sivut

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu