Puheenaihe

Järkyttävät kuvat Helsingin kotihoidosta: 87-vuotias nainen makasi jopa kuukausia sängyssä eritteiden keskellä

Vanhus oli yrittänyt peittää räteillä sänkyyn jääneitä ulostetahroja. Vanhuksen tytär kuvasi kodin, jonka hygieniasta kotihoito ei ollut pitänyt pyynnöistä huolimatta huolta.

Lukijan kuva

Helsinkiläinen nainen on järkyttynyt siitä, miten Helsingin kaupungin kotihoito on kohdellut hänen 87-vuotiasta, huonokuntoista äitiään. Helsingin Uutisiin yhteyttä ottanut tytär kertoo, että äiti on joutunut nukkumaan jopa puoli vuotta samoissa lakanoissa, joissa on ulosteita ja virtsaa.

Ruokansa vanhus on syönyt likaisista astioista, koska kukaan ei ole pyynnöistä huolimatta tiskannut, tytär kertoo.

Lue myös: Kuolleena kotona maanneesta naisesta uutta tietoa: Asunnossa oli käyty – ruumis löytyi sängystä

Hän kokee, että hänen iäkästä äitiään pompotellaan sairaalan ja kotihoidon välillä.

– Menin käymään Itä-Helsingissä asuvan äitini luona, kun hänet viimeksi kotiutettiin sairaalasta. Hänellä oli ollut sama vaippa kaksi vuorokautta. Kukaan ei huomannut, että hän käyttää vaippaa, tytär sanoo.

Vaikka vanhus on lähes liikuntakyvytön, hänelle on tyttären mukaan myönnetty kotihoidossa vain lattianpesu. Se kuitenkin edellyttää, että vanhus kerää ensin itse matot pois.

– Kotihoito on täysin pielessä. Siellä voidaan vanhukselle huutaa, raivota ja haukkua epäsiisteydestä, tytär kertoo.

Kotihoitokäyntien määrää on tyttären mukaan nostettu niin, että hoitaja käy vanhuksen luona kolme kertaa päivässä. Niiden aikana annetaan lääkkeitä ja kysellään kuulumisia. Tytär on tuohtunut, ettei äidin ylimääräisiin pyyntöihin esimerkiksi roskien ulosviennistä yleensä suostuta.

– Kotikäyntien aikana ei paljoa tehdä. Hoitaja voi jopa sanoa, että istun tässä sen 15 minuuttia, mikä on pakko.

LUE MYÖS: Superin puheenjohtajan mukaan kotona hoidettavia vanhuksia on jäänyt heitteille jo vuosia

Helsingin kaupungin sairaala-, kuntoutus ja hoivapalveluiden vs. johtaja Arja Peiponen sanoo, että kotihoitajille kuuluu asunnon kevyt siistiminen, kuten wc:n siivous. Hoitajan pitäisi puuttua myös likaisiin lakanoihin ja viedä vaippoja täynnä oleva roskis ulos.

– Ohjeet ovat tällaiset. En voi mennä kuitenkaan vannomaan, että tekevätkö kaikki näin, Peiponen sanoo.

Varsinainen siivous jää yleensä asiakkaan tai hänen omaistensa tehtäväksi tai tilattavaksi. Helsingin kaupunki maksaa siivouspalvelun vain kaikista vähävaraisimmille.

Kaupunki tarjoaa myös niin sanotun raivaussiivouksen, jos koti on niin epäsiistissä kunnossa, ettei esimerkiksi kotiutus sairaalasta onnistu.

– Meillä on kuntouttavassa työtoiminnassa partioita, jotka tekevät raivaussiivouksia. Näitä tehdään jatkuvasti, Peiponen kertoo.

Tällä hetkellä 87-vuotias vanhus on sairaalassa. Häntä ollaan tyttären mukaan kotiuttamassa.

– Äitini pelkää kotiin joutumista. Odottelen juuri sitä puhelua, milloin äiti taas laitetaan kotiin. Sehän on "paras paikka."

Kiire näkyy tyttären mukaan myös sairaalassa.

– Virtsaaminen on vaikeutunut, koska sairaalassa ei ehditä viedä vessaan. Vanhukselle sanotaan, että "tee vaippaan". Tämä on järjissään olevalle vanhukselle tosi vaikeaa.

Tytär sanoo, että hän ja muut äidin lähiomaiset ovat jo eläkkeellä ja itsekin sairaita. He eivät pysty esimerkiksi nostamaan vanhusta sängylle tai kantamaan wc-istuimelle.

Tytär kritisoi sitä, että kotihoito ottaa vastuulleen näin huonokuntoisen ja jatkuvaan sairauteen lääkitystä saavan potilaan, joka tyttären mukaan vaatisi laitoshoitoa.

– Miksi ei anneta tällaiselle aivan loppuun rääkkäytyneelle vanhukselle hoitopaikkaa?

Kotihoidon laatu nousi puheenaiheeksi viime viikolla Helsingin Uutisten kerrottua kotoaan kuolleena löytyneestä vanhuksesta. Tapausta selvitetään sekä kaupungin toimesta että poliisille tehdyn ilmoituksen perusteella.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Mari Rantanen (ps.) pohti Helsingin Uutisten haastattelussa laitospaikkojen riittävyyttä vanhustenhoidossa. Helsingissä laitospaikkoja ryhdyttiin jo vuosia sitten vähentämään, mitä on perusteltu ikäihmisten oikeudella asua omassa kodissaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin kotihoidon kuolemantapausta on tutkittu Valvirassa viime kesästä asti – selvittely viivästyy edelleen, syynä poliisin marraskuinen yhteydenotto30.1.2019 06.15
Kotiin kuollut nainen järkyttää Helsingin päättäjiä – 2 149 e/kk-palkan työhön ollut vaikea löytää tekijöitä18.4.2018 13.07
Kuolleena kotona maanneesta naisesta uutta tietoa: Asunnossa oli käyty – ruumis löytyi sängystä18.4.2018 11.32
Professori: Kotihoidon juoksulistat voivat rikkoa kahta eri lakia – "Tässä syyllistytään monenlaisiin vääriin menettelyihin"10.2.2018 09.15

Kommentit (68)

Kommentit

Vaan 1% suomalaisista nauttii

Vaan 1% suomalaisista nauttii kaikista eduista muut ovat orjia ja äänestävät kokoomusta niin eiköhän lopputulos ole aika selvä.

Helsingissä se on kyllä

Helsingissä se on kyllä vihervasemmisto, joka haluaa panna rahat ihan muiden hoitoon kuin suomalaisten vanhusten.

AHa...eilinen kommenttini

AHa...eilinen kommenttini poistettiin:) Sanotaan sitten nätimmin: Hellsinki on viimeinen paikka Suomessa, missä aion asua eläkeläisenä! Amnesty international voisi jo puuttua vanhusten kohteluun täällä...

Taitaa olla alueellista.

Taitaa olla alueellista. Äitini, 90v ja pää kuin partaveitsi, saa tarvitsemansa avun aivan asiallisesti ja jos sovitun tehtävän hoidon jälkeen on aikaa suurin osa kävijöistä kysyy onko jotain mitä voisi tehdä tai missä voisi auttaa. Pienituloinen ikäihminen asuu melko surkeakuntoisessa vuokra-asunnossa kantakaupungin alueella. Piirin kotihoidolla taitaa olla korkea työmoraali. Minä kaukana asuvana voin olla aika rauhallinen. Sen ihanan pienen vanhuksen tytär kiittää heitä kaikkia.

Joo, eläimiäkin suojellaan!

Joo, eläimiäkin suojellaan! Muistisairaita ei kukaan muista.

Eikä tässä kaikki…

Eikä tässä kaikki… On olemassa koko joukko vanhuksia (ym), joilla on omaa varallisuutta ja mahdollisuutta hyvään hoitoon mutta JULKINEN edunvalvonta ajaa täysin nurkkaan. Kohtuullisen tai hyvä varallisuuden omaava on julkisen JA SURKEAN hoidon varassa, vaikka olisi mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään. Miksi näin? Virkamiesten tyhmyys?

Jotkut luulevat, että

Jotkut luulevat, että vanhusten jo eläkkeellä olevilla lapsilla on varaa palkata siivoojat, ostaa tarvikkeet, petivaatteet ym vanhemmilleen, kun juuri itsekin tulevat toimeen. Ei siivous ja petivaatteiden osto/vaihto auta pitkään. Jaksatko 65-70 vuotiaana jatkuvaa hoitotyötä? Tarve kasvaa koko ajan. Kotihoidossa kodeissa käy harvemmin koulutettuja sairaanhoitajia. Hoitoapulaisten/ kotihoitajien tehtäviin kuuluu Peiposenkin mukaan kevyt siivous, roskien vienti, wc puhdistus, lakanoiden vaihto tarvittaessa. Entä vanhuksen vaipat? Tässä tapauksessa näitä ei ollut hoidettu. Kotisairaanhoito ja kotihoito, niissä on ero....Ei kukaan odota, että sairaanhoitaja siivoaa!! Kotihoitajat ovat eri ammattiryhmä. Kotihoitaja auttaa vanhusta pärjäämään kotona kun omat voimat ovat vähentyneet. Joka käynnistä maksetaan kotihoidolle. Vaikeasti sairas vanhus tarvitsee hoitopaikan!

"Kotihoidon palvelut: Kotona

"Kotihoidon palvelut: Kotona selviytymisen tukeminen, ohjaus ja neuvonta. Asiakkaan omatoimisuuden ja toimintakyvyn tukeminen. Ravitsemuksesta huolehtiminen. Henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen. Lääkehoito hoitoavan lääkärin ohjeen mukaisesti. Sairaanhoidolliset toimenpiteet ja seurannat. Laboratorionäytteiden ottaminen, jos asiakas ei itse pääse laboratorioon terveydellisistä syistä: Kotihoitoa tukevat palvelut: Asiakkaalle voidaan järjestää myös erilaisia tukipalveluja. Niitä ovat ateria-, turva-, kauppa- ja siivouspalvelut. Näiden palvelujen saamiselle on omat arviointiperusteet." Näin lukee Vantaan nettisivuilla. Pääasiassa kaikki kotihoidon palvelut maksaa asiakas itse eläkkeestään. Kotihoidosta käy lähihoitaja tai sairaanhoitaja asiakkaan kotona tekemässä sovitut hoidolliset toimet. Mitään hoitoapulaisia tai kotihoitajia = siivoojia, ei kunnan puolesta tule. Sopimukset tehdään yksityisten yrittäjien kanssa, ja he käyvät maksusta hoitamassa sovitut siivoustehtävät. Uuden patjan osto (ja pissasuoja patjaan!), peiton, tyynyn, lakanoiden osto voi tapahtua omaisen toimesta, ja 87-vuotias voi ne tietenkin itse maksaa. Ja ihmettelen kyllä sellaista omaista, jolta ei hilkkuakaan riitä oman äitinsä auttamiseksi, jos vanhus on täysin varaton. Jaksaako 65-70-vuotias jatkuvaa hoitotyötä? Omaishoitajat jaksavat. Kyse on rakkaudesta, ja velvollisuudentunnosta. Kaikilta niitä vaan ei löydy. Ja mitä "jatkuvaa hoitotyötä" on se, että kerran auttaa, kun huomaa tilanteen huonoksi? Ja tietenkin omainen myös ottaa tulikivenkatkuisen puhelun kotihoidon esimiehelle. Se ei maksa kuin yhden puhelun, kai siihen sentään on varaa?

Murhaajia ja paatuneita

Murhaajia ja paatuneita rikollisiakin hoidetaan paremmin kuin maamme vanhuksia....! -Miten on mahdollista...?

Helsinki vihertää mukavasti.

Helsinki vihertää mukavasti. Vihervasemmisto ajaa yhteiskunnan pikku hiljaa pilalle.

Kotihoitajien pitäisi myös

Kotihoitajien pitäisi myös tuoda omaa tilannettaan julki, hakea oikeuksiaan sekä työoloihin että palkkaukseen julkisilla kampanjoilla, jopa ryhtymällä lakkoon, jos eivät muut konstit auta. Kotihoitajat ovat pattitilanteessa, ei heitä ainoastaan voi osoittaa sormella. Enemmistö kuitenkin haluaisi tehdä työnsä kunnolla, mutta kun ei ole aikaa. Pitää mennä pää kolmantena jalkana pitkää käyntilistaa läpi, pörrätä autolla ympäri kaupunkia ja mahdolliset parkkisakot on maksettava omasta pussista. Ani harvassa taloyhtiössä on varattuna P-paikka kotihoidon autolle ja paikkaa on välillä tuskallista etsiä. Laittakaa luottamusmiehenne töihin, kokoontukaa vaatimaan eduskuntatalon luokse, kirjoittakaa eduskunnan oikeusasiamiehelle, lehtiin, tehkää A-talkin kanssa avoimesti ohjelma tilanteestanne kuten oli vanhustenhoidosta. Lastentarhanopettajatkin ovat vaatineet korjauksia työehtoihinsa. Ja toimikaa, mahdollisimman pian. Uusia vaalejakin on tulossa. Kukas se kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse!

En jaksa nyt kaikkia

En jaksa nyt kaikkia kommentteja lukee, mutta kyllä tytär olis voinu soittaa siivousfirman apuun, jos kerran tietoinen asiasta on ollut. Kotihoitoo syytetään joka asiasta nykyään muutenkin, ja kovin on kiirettä ainakin niillä paikkakunnilla, mitä itse tiedän. Todella kovaa kyytiä saa paikkaa vaihtaa, jos meinaa ehtiä kaikille lääkkeet antaa, ja siitäkin podetaan huonoa omaatuntoa. Eiköhän se lähihoitajien ensisijainen tehtävä oo niiden lääkitysten ja haavojen yms.hoito. Ja siinä vaiheessa, kun vaipoissa ollaan, ni paikkana parempiakin on kuin koti.

Ei tässä hoitajia olla

Ei tässä hoitajia olla syyttämässä, vaan järjestelmää. Hoitajien työ on tehty kiireen vuoksi mahdottomaksi. Ikävä lukea katkeroituneiden hoitajien ja ohjaajien kommentteja. Paistaa läpi, koskapa syyttävät omaisia. Jokainen meistä vanhenee. Parannuksia haetaan, eikä riitaa. Kotihoitajilla on rankkaa ja toki heidän työtään tulee arvostaa. Pienituloiset, uupuneet ja sairaat ihmiset, omaiset eivät jaksa hoitaa muita, vaikka haluaisivatkin. Siivousfirma on vain hetken ratkaisu kasvavaan ongelmaan. Omaishoitajatkin uupuvat.

VanhuspalveluLAISSA sanotaan

VanhuspalveluLAISSA sanotaan että kunnan tehtävä on järjestää vanhukselle ja iäkkäälle sellaiset palvelut, jossa ihmisarvoinen eläm ja hoito toteutuvat.Kunnanon myös järjestettävä kotona olevalle vanhukselle palvelutarpeen ohjaaja joka opastaa ja neuvoo kaikki saatavilla olevat hoitoa tukevat palvelut.ja neuvoo maksujen maksamisessa ja tekee tukihakemukset. Kunnan on vastattava alueensa vanhustenpalvelujen riittävyydestä, laadusta. . Kunnan velvollisuus on taata että kotona oleva vanhus saa jatkuvaa hoitoa ja kokee turvallisuutta. Kunnan on taattava hoitajien riittävä määrä . Kunta on velvollinen tekemään yhteistyötä muiden canhusten hoitoon osallistuvien yritysten ha terveydenhuollon sekä sosiaalihuollon kanssa jotta kotona oleva vanhus saa lain edellyttämän hoidon . Kotihoito on velvollinen kuuntelemaan omaisten viestejä vanhuksen hoidosta . ellei vanhus ole tehnyt omaa kieltoa Kunta on velvollinen järjestämään kotona asuvalle vanhukselle samanlaatuisen kotihoidon riippumatta taustasta tai varallisuudesta. Kunta järjestää laitospaikkaa sitä terveydellisistä syistä tarvitsevalle, vastuu vanhuspalvelulainntotwutumisesta kuuluu kunnalle, tässä tapauksessa Helsingille, ei tyttärelle ..Helsingin talous kuuluu kaupungin. Hallitukselle, valtuustolle. Helsinki ei ole köyhä. Kyse miten raha ohjataan. Noudatetaanko kakia?

Helsinki hoitaa laittomasti

Helsinki hoitaa laittomasti maassa oleskelevien lääkitykset, hoidot ja asuttaa pakolaiset kalliiseen neliöhintaan lähelle palveluja. Miten Suomen kantokykyisin kaupunki ei halua toteuttaa vanhuspalvelulakia? Inhimillinen vanhuus kuuluu myös Helsinkiin. Kun itse on terve, kyvykäs, ei vanhuuden vuodet ole ymmärryksen piirissä. Häpeä koko kaupungille vanhusten kotihoito. Vanhukset heitteillä. Tai huonolla moraalilla varustettujen hoitajien ja esimiesten varassa.

Pääasia että näillä

Pääasia että näillä maahanmuuttaja parasiittiloisilla menee hyvin, rahat riittä discoläpsyttelyyn ja täysihoitoon.... -rkele...!

MooXi.net - loistava projekti

MooXi.net - loistava projekti aikuisille, jotka haluavat löytää sukupuolen

MooXi.net - loistava projekti

MooXi.net - loistava projekti aikuisille, jotka haluavat löytää sukupuolen

Sivut

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu