Puheenaihe

Espoon bussinujakoinnin vuoksi irtisanottu kuljettaja: "Työkaverit seisovat tiukasti tukenani"

Espoon Matinkylässä kuljettajan ja väärällä lipulla kulkeneen matkustajan välinen käsirysy toi kuljettajalle potkut. Kuljettajan mukaan hänen luottamuksensa bussiyhtiöön on mennut täydellisesti. Kuvituskuva. 

Paavo Rantalainen / arkisto

Viime torstaina Espoossa Ison Omenan bussipysäkillä tapahtuneen nujakoinnin seuraukset laajenevat. Kyse oli kuljettajan ja liputtoman matkustajan välisestä kiistasta, jonka seurauksena syntyi käsirysy.

Perjantaina Pohjolan Liikenne irtisanoi kuljettajan. Nyt Pohjolan Liikenteen kuljettajat ovat aloittaneet työtaistelun: yöllä alkaa bussiliikenteen seisaus, jonka vuoksi osa bussivuoroista jää ajamatta Espoossa ja Helsingissä.

Länsiväylän jo aiemmin haastattelema kuljettaja on kiitollinen saamastaan tuesta.

– Tiedän, että minulla on ollut työkavereiden ja suuren yleisön tuki takanani, mutta kyllä tämä työtaistelutoimi tuntuu hyvältä, kuljettaja pohti keskiviikkoiltana puhelimitse.

– En kylläkään usko, että Pohjolan Liikenne peruisi irtisanomiseni. Yhtiö kyllä tietää toimineensa väärin, mutta sillä ei ole kanttia myöntää sitä julkisesti, sillä se olisi Pohjolan Liikenteelle liian suuri arvovaltatappio.

Lue myös aiempi juttu: Näin nujakka bussissa eteni – bussikuski kertoo

Vaikka irtisanominen peruttaisiin, kuljettaja ei jatkaisi saman työnantajan palveluksessa.

– Minua on näiden päivien aikana loukattu liian verisesti. En usko, että pystyisin jatkamaan, koska luottamukseni työnantajaan on mennyt täydellisesti. Arvelen, että palaan töihin rahtipuolelle, sillä olen aiemminkin ajanut muun muassa täysperävaunurekkaa.

Kuljettaja ollut tyrmistynyt muustakin saamastaan kohtelusta viime torstain jälkeen.

– Minua loukkaa se, että bussiyhtiö on kertonut julkisuudessa, että irtisanomisen syy on ollut minun väkivaltainen käytökseni. Pohjolan Liikenne ei ole missään kertonut totuutta eli sitä, että minun kimppuuni käytiin fyysisesti ja puolustin itseäni, kuljettaja kertoo.

– Kukaan ulkomaalaisista työkavereistani ei myöskään voi sanoa, että minä olisin käyttäytynyt ikinä rasistisesti. Somalitaustaiset kuljettajat ovat olleet parhaita työkavereitani, kuljettaja korostaa.

Hän ei myöskään pidä tapahtuneesta nousseen kohun käyttämisestä vääriin tarkoituksiin.

– Tuntuu pahalta, että kansallismieliset piirit nostavat minua lyöneen matkustajan etnisen taustan jalustalle. Missään tapauksessa ei ole merkitystä sillä, minkä värinen tai näköinen hän on. Minulle hän on ihminen, joka teki väärin, kun kävi kimppuuni, kuljettaja kertoo.

Tässä uusin tieto torstaina ajamatta jäävistä bussivuoroista Espoossa ja Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Käsirysy matkustajan kanssa toi espoolaiselle bussikuskille pikaiset potkut – "Tämä on oikeusmurha"28.9.2018 16.33
Työnseisaus pysäyttää bussivuoroja Espoossa ja Helsingissä – lakon syy: mielenilmaus potkuista3.10.2018 17.31
Bussilakko: Näin moni vuoro jää tänään ajamatta Espoossa ja Helsingissä – katso listaus4.10.2018 08.24

Kommentit (13)

Kommentit

Syvältä tällaiset yritykset,

Syvältä tällaiset yritykset, jotka haluavat yhteiskunnan missä mihinkään asiaan ei puututa, katsotaan vain sivusta. Ei kuulu mulle, on huono asenne. Sitten peräänkuulutetaan ja ihmetellään, jos maassa makaavaa ei auteta. Bussikuski toimi täysin oikein, tsemppiä sinulle!

Tämä bussikuski menetti

Tämä bussikuski menetti työpaikkansa. Mutta mikään uutismedia ei näytä olevan kiinnostunut siitä, minkälaisen tuomion väärennetyn matkalipun käyttämisellä petokseen syyllistynyt nuorukainen sai. Ilmeisesti ei minkäänlaista, koska tästä, lopppujen lopuksi paljon tärkeämmästä seikasta ei ole julkaistu yhtään uutista.

Se nyt on aivansama,kun

Se nyt on aivansama,kun maksaja tähänkin tiedetään. Tulee sakkoa kuinkapaljon tahansa.

Media salailee liputtoman

Media salailee liputtoman henkilöllisyyden, totta kai, kun olisi rasistista kertoa se!

Bussi yhtiö osoitti

Bussi yhtiö osoitti irtisanomis ratkaisullaan sen että hyväksyy voit kävellä bussiin maksamatta kyydistä. Ulos marssi on täysin ymmärrettävää. Itse ainakin arvostan kuljettajaa joka pystyy tarvittaessa poistamaan rettelöitsijän bussista häiritsemästä muita.

Jo edellisen somaleilta

Jo edellisen somaleilta lippuja kyselleen kuljettajan tapauksen yhteydessä kävi ilmi yhtiön kanta: "Kuskin tehtävä on ajaa autoa, ei kysellä lippuja". Arvostan myös kuljettajan toimintaa.

Suuren yleisön tuki? Miten

Suuren yleisön tuki? Miten mahtaa osoittaa myötätuntoaan ne tuhannet työmatkalaiset, joiden työmatkaa laiton lakko haittaa pääkaupunkiseudulla? Kylläpä runsaan parin euron bussimatkan maksamatta jättämisestä syntyi tarpeeton jupakka sekä sivullisille merkittävä haitta ja paljon ylimääräisiä kuluja.

Huomaa että kukaan ei puhu

Huomaa että kukaan ei puhu lipun väärentäneestä sanaakaan vaikka siitä koko jupakka alkoi, jos eräs olisi ostanut lippunsa kiten muutkin mitään keissiä ei olisi.

Ennen vanhaan bussikuski oli

Ennen vanhaan bussikuski oli kuin laivan kapteeni, sana oli laki ja sitä toteltiin.

Häpeä Pohjolan Liikenne kun

Häpeä Pohjolan Liikenne kun et mainitse, että kuljettajan kimppuun käytiin fyysisesti ja vain puolusti itseään. Lakolle täysi tuki.

Jos jokaisen syystä tai

Jos jokaisen syystä tai toisesta työstään irtisanotun bussikuskin takia aiheutetaisiin laittomilla lakoilla haittaa 60 000 matkustajalle, niin julkinen liikenne seisahtuisi vähintään joka viikko vuositasolla. Eiköhän se tuomioistuin aikanaan tutki syytteen ja ratkaise mitä asiassa on pidettävä oikeana. Rangaistavista teoista selviää pienillä sakoilla ja mahdollisesta perusteettomasta irtisanomisesta isommilla korvauksilla. Laittomasta lakosta joutuu puolestaan ammattiliitto korvauksiin valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä. Kylläpä tulee pummilla matkustamiselle hintaa kerrannaisvaikutuksineen sekä haittaa kun kun ihmisiltä on lähtenyt suhteellisuudentaju......

Kyllä olisi muidenkin

Kyllä olisi muidenkin bussinkuljettajien muissa yhtiöissä olla tukena ja osoittaa solidaarisuutensa? Ei kukaan voi hyväksyä, eikä tarvi sietää, että maahanmuuttaja käy päälle lippua kysyttäessä? Tarviiko ihmetellä, miksi kantasuomalainen kuski on jo vähemmistönä ratin takana?

Pohjolan liikenteen johto

Pohjolan liikenteen johto elää samassa harhakuplassa, kuten nykyisin kaikkien trendijohtajien tulee elää. Tämähän on selvä viesti, että tervemenoa bussiin ilman lippua ja menessään voi haistatella ja käskeä vossikkakuskia ajamaan vaan sitä bussia, eikä häiritsemään asiakkaitaan. Tämän takia meillä nykyisin on kaikki ihan päin prsttä. Pitäisi istua hallitus ja nämä kaikki muut sössöt ulos päättäviltä paikoilta ja palauttaa ryhti toimintaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu