Puheenaihe

Suora lähetys Kalliosta – Kohti vapautta -marssi keräsi noin 300 osallistujaa

Kahdessa oikeusasteessa kielletty Pohjoismainen vastarintaliike marssii parhaillaan osana Kohti vapautta -mielenosoitusta. MTV seuraa marssia suorana. Voit katsoa videota tästä. Paikalla on noin 240 PVL:n lipun alla marssivaa ja arviolta 70 Soldiers of Odinin lipun taakse järjestäytynyttä. Marssi suuntaa Kallion kautta Töölöön.

Itsenäisyyspäivänä on perinteisen itsenäisyyden juhlinnan lisäksi odotettavissa sekä äärioikeiston että anarkistien mielenilmauksia Helsingin keskustassa. Poliisilla on luvassa kiireinen päivä ja ilta, koska poliisi huolehtii Linnan juhlien järjestelyjen sujumisesta ja varaa resursseja myös mielenosoituksiin.

– Lisäapua saadaan joka puolelta Suomea, käytännössä lähes jokaisesta poliisilaitoksesta, kuten esimerkiksi Vantaalta ja Lahdesta, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista kertoi alkuviikolla. Hän on itsenäisyyspäivän poliisiorganisaation yleisjohtaja Helsingissä.

Lue myös:Uusnatseja ja Odinin sotureita odottaa yllätys Kalliossa – asukkailta iso yhteinen tervehdys

Kokoontumisestaan ilmoittaneiden joukossa on aikaisempinakin vuosina nähty kansallismielisten 612.fi -yhdistyksen soihtukulkue. Kulkue kokoontuu Töölöntorilla itsenäisyyspäivän iltana kello 18.30 ja suuntaavat torilta Hietaniemen hautausmaata kohti.

– Ovat siellä kello 19 hujakoilla, Kujala sanoo.

Natseja vastustamassa on anarkistien ja vasemmistonuorten mielenilmaus. Viime vuonna siihen osallistui myös käännytyksiä vastustavia turvapaikanhakijoita.

– Meille on myös ilmoitettu Helsinki ilman natseja -ryhmän kokoontumisesta, joka alkaa kello 16 hujakoilla iltapäivällä Narikkatorilla.

– Lisäksi Pikku Parlamentin puistossa on pari pienempää mielenilmausta. Ja iltapäivällä on yksi Kansalaistorin alueella, siellä varmaan on muutama kymmenen ihmistä.

Viime vuonna Linnan juhlat ei saanut osakseen juurikaan arvostelua, kun mielenosoittajat keskittyivät vastustamaan toisiaan. Nyt kritiikkiä on luvassa tapahtumassa, jonka poliisi arvioi olevan taiteellinen esitys.

– Sitten on kauppatorin suunnalla kello 15 performanssi, jossa ilmoituksen mukaan vastustetaan Linnan juhlia. Ilmoituksen mukaan se ei tule olemaan väkimäärältään suuri, vaan se on todennäköisesti taiteilijoiden performanssi.

Poliisi on jo pitkään valmistautunut tähän itsenäisyyspäivän mielenosoitussumaan.

– Me olemme parina viime vuotena olleet näiden mielenosoitusten ja vastamielenosoitusten järjestäjien kanssa hyvässä neuvotteluyhteydessä ja niin nytkin siitä, miten nämä synkronoidaan toisiinsa. Joten tässä mielessä tilanne on isossa kuvassa hyvä. Mutta siihen liittyy pienempiä elementtejä, jotka saattavat hakeutua konfliktiin, ja meidän täytyy huolehtia ettei niin käy.

Viime vuonna yhteenottoja tuli muun muassa, kun uusnatsit hakkasivat miestä kadulla ja videoivat propagandalähetyksensä tapahtumasta suoraan internetiin.

Poliisi on saanut toiminnastaan kritiikkiä.

– Välillä on ihmetelty, miksei poliisi laita näitä ryhmiä eri puolille kaupunkia, ettei yhteenottoja tulisi. Poliisin tehtävänä on turvata kokoontumisvapaus ja mielenosoitusvapaus. Se tarkoittaa sitä, että jos kokoontumisella on joku tarkoitus, poliisi ei voi eikä saa estää sen kokouksen tarkoitusta. Jos joku haluaa vastustaa jotakuta tahoa, se täytyy järjestää niin, että se vastaa tarkoitustaan.

– Sillä tavalla me järjestäjien kanssa neuvottelemalla viedään ne lähelle toisiaan, mutta siten, ettei se rajoita kohtuuttomasti toisen osapuolen perusoikeutta. Poliisin tehtävänä on pitää tämä balanssi kunnossa, Kujala selittää.

Päivitetty 6.12. klo 15.44 arviolla osallistujamääristä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (7)

Kommentit

Siellä on vatipää poikineen.

Siellä on vatipää poikineen. Hävettää veteraanien puolesta.

Myötähäpeää voin tuntea

Myötähäpeää voin tuntea lähinnä vastamielenosoittajien huutelusta. Vaikka en kannata äärioikeistoa ja uusnatseja, on heillä oikeus osoittaa mieltään kuten kaikkien muiden. Ilman vastamielenosoittajia tämä mielenosoitus ei saisi tällaista mediahuomiota osakseen. Anarkistit ja muut vassarit tekivät vain palveluksen uusnatseille ja äärioikeistolle.

Juurikin näin.

Juurikin näin.

"Kohti vapautta"?

"Kohti vapautta"? Onko se kokoomuslaisten sote-marssi?

Vapaus on sama kuin vapaus

Vapaus on sama kuin vapaus taistella ja suojella maata. Ihminen ei voi näet syödä rahaa. Jos maasta on tullut kansainvälinen kauppatavara, silloin ei vapautta ole, vaikka niin voisi kuvetella. Eräänä päivänä EU imperialisti ja globalisti kuitenkin jokainen tulee heräämään orjuuteensa, kun se on tarpeeksi syvää. Sinä päivänä tiedät mitä vapaus tarkoittaa ja kuka sitä puolustaa.

Missä äärivasemmisto siellä

Missä äärivasemmisto siellä väkivaltaista riehuntaa.

Tarvitsevatko ääliönatsit

Tarvitsevatko ääliönatsit tälläistä mainostusta? Onko Länsiväylä puolensa valinnut?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu