Puheenaihe

Korkealle kohoavan Finnoon kaava hyväksyttiin − Mitenkähän yhteiselo tuhansien kirkuvien naurulokkien kanssa sujuu?

Hainnekuva Finnoon uudesta keskuksesta, kun se jossain vaiheessa on valmis.

Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit

Metroaseman päälle ja ympärille rakennetavan uuden Finnoon keskuksen suunnitelmat nytkähtivät maanantai-iltana eteenpäin, kun valtuusto hyväksyi alueelle asemakaavan.

Valtuustossa päätös syntyi täysin yksimielisesti parilla toivomusponnella. Puheenvuoroissa kannettiin huolta etupäässä siitä, miten tuhannet uudet asukkaat ja ilmeisesti lähes samansuuruinen naurulokkiyhdyskunta tulevat aikanaan toimeen keskenään.

Finnoon keskuksen suunnittelussa on puhuttu paljon aivan vieressä sijaitsevasta Suomenojan kosteikkoalueesta, jota asustavat suuret lintuyhdyskunnat.

Valtuustossa Risto Nevanlinnan (vihr.) oli huolissaan siitä, miten Uudenmaan yhden tärkeimmän lintukosteikon asukit suhtautuvat, kun saavat toistakymmentä tuhatta ihmisnaapuria.

Finnoon keskustan uusi asemakaava mahdollistaa, että alueella on jossakin vaiheessa 3 000-4 500 uutta asukasta riippunen asuntojen koosta. Koko Finnoon alueen tuleva asukasmäärä voi nousta jopa 17 000:een.

SDP:n Markku Sistonen epäili, että asuinpaikka voi olla hyvin äänekäs lintujen takia.

Samaa epäili myös Antero Laukkanen (kd.), joka kertoi kokemuksesta, että jo nyt Finnoon uudella sillalla saattaa istua kaiteella kerrallaan 200-300 lintua. − Ehkä ne muuttavat sitten niiden tornitalojen katoille.

Jouni J. Särkijärvi (kok.) kertoi myös kävelleensä ja kuulostelleensa tulevalla keskuksen alueella lintujen ääniä.

Särkijärvi otaksui, etteivät lokit ole riesana niinkään keskuksen asukkaille, mutta siitä etelään tulevalle asutukselle.

Särkijärven mielestä on hyvä, että lintuasia on nyt esillä, jotta siitä on sitten turha valittaa asukkaiden jälkikäteen.

− Kun muutetaan jonnekin alueelle, on otettava ennakkoon selvää, millaista siellä on, Särkijärvi ohjeisti.

Valtuusto hyväksyi Risto Nevanlinnan esittämän ponnen, jolla toivotaan, että Suomenojan lintukosteikoa seurataan pitkäaikaisesti vuosittain, jotta ympäristön rakentamisen mahdolliset negatiiviset vaikutukset huomataan ajoissa.

Myös autopaikkojen määrästä kannettiin huolta. Antero Laukkasen esittämässä ja valtuuston hyväksymässä ponnessa toivotaan, että tonttien luovutuksessa otetaan huomioon autopaikkojen tarve, joka voi olla myös suurempi kuin kaavassa oleva 0,5 autoa per asunto.

Finnoon keskuksen rakentaminen on valtava ja vuosia kestävä hanke. Vaikka asemakaava on nyt hyväksytty, mahdollista on, että siitä valitetaan niin kuin muistakin Finnoon kaavoista on tehty.

Metroaseman päälle ja ympärille tulee erittäin korkeitakin rakennuksia. Yli 20-kerroksisia taloja on viisi, niistä korkein 26 kerrosta.

Rakennustöihin arvioidaan päästävän vuoden 2020 aikana. Koko Finnoossa riittää rakennettavaa pitkälle 2030-luvulle.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Finnoon merikaupunginosan kaava takaisin lautakuntaan Espoossa –  Kaupunginhallitus: Käsittely uusittava, jotta valitusmahdollisuus poistuu22.10.2018 19.44
Finnoon tekosaari odottaa päätöstä – Espoon 17 000 asukkaan uusi merikaupunginosa rakenteille 202018.10.2018 06.35
Finnoon katujen rakentaminen käynnissä11.8.2018 09.00
Finnoon alueen kaavoittaminen etenee – osayleiskaavasta tehdyt valitukset nurin KHO:ssa1.8.2018 06.20

Kommentit (1)

Kommentit

Linnut, lokit ? Missä

Linnut, lokit ? Missä talousvaikutukset tämän Suomen velkaisimman kunnan rahoitusasemaan ?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu