Puheenaihe

Helsingin kotihoidon kuolemantapausta on tutkittu Valvirassa viime kesästä asti – selvittely viivästyy edelleen, syynä poliisin marraskuinen yhteydenotto

Valvira yrittää saada kotihoidon laiminlyöntiepäilyn ratkaistuksi alkukevään aikana. Kuvituskuva.

Arkisto

Helsingin kotihoidon viime keväisen laiminlyöntiepäilyn selvittely on kestänyt jo useita kuukausia.

Itä-Helsingistä löytyi huhtikuussa kotihoidon asiakas, joka oli maannut kotona kuolleena mahdollisesti jopa useita viikkoa. Kotihoito ei ollut saanut tietoa siitä, että asiakas oli palannut sairaalasta kotiin.

Aluksi asiaa selvitti aluehallintovirasto, mutta selvitystyö siirtyi heinäkuussa Valviralle. Syynä oli epäily vakavasta laiminlyönnistä.

Alunperin selvityksen piti olla valmis elokuussa, mutta nyt Valvira on arvioinut ratkaisun uudeksi ajankohdaksi maaliskuun..

Yhtenä syynä asian käsittelyn kestoon on poliisin Valviralle marraskuussa jättämä lausuntopyyntö.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston ylitarkastaja Mervi Tiri sanoo, että Valvira on aiemmin pyytänyt asiaan liittyvät selvitykset Helsingin kaupungilta. Pyydetyt selvitykset on saatu. Poliisin lausuntoon liittyen selvitykset on pyydetty erikseen.

– Samoja selvityksiä ei voida käyttää valvonta-asian ja poliisin lausuntopyynnön valmistelussa ilman selvityksen antajan suostumusta kahteen kertaa, Tiri kertoo.

– Kun pyydetään isoja selvityksiä, niin vastausaikaa täytyy olla riittävästi. Ja saatuihin selvityksiin perehtymine vie oman aikansa. Nämä vaikuttavat osaltaan pitkään selvitysaikaan.

Itä-Helsingin kotihoidon kuollut asiakas on yksittäistapaus, jonka vuoksi valvonta-asia tuli vireille. Kuolemaan liittyviä kotihoidon toimintatapoja selvitetään kuitenkin mahdollisimman laajasti. Helsingin kaupungin toimittamassa selvityksessä selvitystä on antanut noin 20–30 henkilöä, jotka ovat osallistuneet hoitoon ja hoivaan.

– Mukana ovat kaikki hoitoon osallistuneet ammattihenkilöt ja esimiehet, Tiri kertoo.

– Käymme läpi kotihoidon toimintatavat yleensä sekä selvitämme, miten tietyissä tilanteissa toimitaan. Esimerkiksi kun asiakas siirtyy kotihoidosta sairaalaan tai toisinpäin. Kuinka tieto silloin kulkee.

Asian ratkaisu voi venyä vielä maaliskuuta myöhemmäksi, jos esimerkiksi Helsingin kaupungin kotihoidolle joudutaan antamaan hallinnollista ohjausta.

– Lain mukaan silloin joudumme kuulemaan ohjauksen kohteena olevia ammattihenkilöitä tai organisaatiota asian valmistumista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuolleena kotona maanneesta naisesta uutta tietoa: Asunnossa oli käyty – ruumis löytyi sängystä18.4.2018 11.32

Kommentit (1)

Kommentit

Hei mutta palkkahan juoksee

Hei mutta palkkahan juoksee koko ajan kun selvityksiä kirjoitellaan, luetaan ja kokoustellaan. Eikä niistä palkkabudjetista enää riitäkään rahaa palkata hoitajia. Ei kai selvittelijä voi hoitajan palkkaan tyytyä. Säästää pitää, vaikka tulisi kuinka kalliiksi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu