Puheenaihe

Ihmetteletkö, miksei kotikatuasi aurata heti? – Tässä aurauksen pelisäännöt Helsingissä

Sauvo Jylhä / Arkisto

Lumisade on jatkunut Etelä-Suomessa jo useamman päivän ajan, ja paksuuntuvat nietokset vaikeuttavat arkista elämää ja liikennettä kaupungissa. Helsingin kaupungin kaupungin koko kalusto on nyt käytössä lumen auraamiseksi.

Pihoille ja katujen reunuksille kertyvät lumikasat hidastavat kaikkia liikennemuotoja, ja etenkin joukkoliikenteellä on vaikeuksia.

Helsingin kadut aurataan hoitoluokituksen mukaan. Ensin aurataan pääkadut ja joukkoliikenteen käyttämät kadut. Asuntokadut ovat vuorossa heti niiden jälkeen.

Tavoitteena on aina, että kaikki asuntokadut on aurattu viimeistään kolmen vuorokauden kuluttua siitä, kun lumisade päättyy. Vastaavasti pyöräilyn ja jalankulun väylillä on hoitoluokituksensa.

Töitä riittää, sillä Helsingissä on kaupungin tiedotteen mukaan katualueita noin 2 100 hehtaaria, ja tämän lisäksi puistoissa on talvikunnossapidettäviä reittejä noin 100 hehtaaria. Tämän kaiken hoitamiseen kaupunki käyttää reilut 23 miljoonaa euroa vuosittain.

Yhteensä auraukseen ja lumen kuormaamiseen käytetään noin 400 ajoneuvoa, joista suurin osa on kaupungin omia. Osa käytetyistä auroista ja kuorma-autoista on aliurakoitsijoiden. Tällä hetkellä koko kalusto käytössä hoitamassa talvikunnossapitoa.

Aurattua lunta kuljetaan Helsingissä kahdeksalle lumenvastaanottopaikalle. Päivittäin lunta kuljetaan 600–2 000 kuormaa eli noin 10 000–35 000 kuutiota.

Keskimääräisenä talvena lunta kuljetaan lumenvastaanottopaikoille 50 000 kuormaa. Tänä talvena on tähän mennessä kuljetettu 22 000 kuormaa, mutta jos sää säilyy samanlaisena kuin nyt 50 000 kuorman määrä ylittyy tänä talvena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin sujuu auraus Helsinki-Vantaalla 49 sentin ennätyshangissa: Aura, lumilinko, sulatusauto ja kitkanmittaaja – "Tähän kaikkeen menee 11 minuuttia"29.1.2019 10.50

Kommentit (2)

Kommentit

Espoossa ihmetellään ja

Espoossa ihmetellään ja kovaan ääneen, mutta samaa tehdään reilusti yli kahden miljoonan liikevaihdolla varustetun talonyhtiön Puheenjohtajan 38 euroa maksaneella mustekasetilla säästönä... :-) - Eikä ihan ainoa ihmettelyn aihe myös siinä ryhmässä, tästä ihmismielen jaloudesta ja ymmärryksestä yhteiseen hyvään.

...siis pelkkänä säästönä

...siis pelkkänä säästönä asumiskustannuksiin, pelkkien tuottojen ilman korjaus- ja parannus kustannuksia ollessa reilu kaksi miljoonaa... :-) -oli se melkoista koko yhtiön yhteisen Joulujuhlan tuntua Vara Puheenjohtajan leipomine tähtitorttuineen... Ei ilmeisesti ihan ilmaisia nekään, heidän esittämättä vieläkään moneen kertaan pyydettyä kirjanpitoaan Talonyhtiönhallituksen kuluista moneen vuoteen. Arvoisa Tapiolan Lämpö: Teillä ei kuulemani mukaan toimi yhtään mikään talotekniikkaan ja mikään muuhunkaan liittyvä :-)

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu